Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2019 21:16

Βραβεύσεις και κλείσιμο αυλαίας την Κυριακή για το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

Βραβεύσεις και κλείσιμο αυλαίας την Κυριακή για το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

Κλείνει το βράδυ της Κυριακής 27 Γενάρη η αυλαία του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, με μια ταινία αφιερωμένη σε ήρωες, τους υπεραθλητές του Σπάρταθλου, που προβάλλεται πρώτη φορά στην Ελλάδα...

Με την ταινία “The road to Sparta” ρίχνει λοιπόν αυλαία το Φεστιβάλ. Το αγγλικής παραγωγής ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου και σκηνοθέτη, Barney Spender, που γυρίστηκε  στην Ελλάδα, ακολουθεί τη ζωή τεσσάρων δρομέων, συμπεριλαμβανομένου και του “υπερμαραθώνιου ανδρα”, Ντιν Καρνάζη, στην προσπάθειά τους να ακολουθήσουν τα βήματα του Φειδιππίδη και να ολοκληρώσουν το εξουθενωτικό Σπάρταθλον των 246 χλμ μέσα σε 36 ώρες! Η ταινία προβάλλεται σε α' πανελλήνια προβολή, παρουσία του σκηνοθέτη, στις 20:30.
Μετα την ταινία θα ακολουθήσει η απονομή των βραβείων κοινού. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου θα απονείμει δύο Βραβεία Κοινού, για το καλύτερο ελληνικό ντοκιμαντέρ και για το καλύτερο διεθνές ντοκιμαντέρ.
Το Βραβείο Κοινού για το καλύτερο ελληνικό ντοκιμαντέρ, αξίας 1000 ευρώ, προσφέρει η SteFilm (παράγωγη DCP για την επόμενη ταινία του νικητή).
Το Βραβείο κοινού για το καλύτερο διεθνές ντοκιμαντέρ προσφέρει το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας.
Tα βραβεία έχει φιλοτεχνήσει ο γλύπτης, Χρήστος Ρηγανάς.
Φέτος βραβεία θα δοθούν και για την «Ισότητα των Φύλων», το κεντρικό αφιέρωμα του φετινού φεστιβάλ που συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι.).
Επίσης, θα δοθούν δυο ειδικά βραβεία από επιτροπή φοιτητών της Σχολής Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννησου.
Η βραδυά θα κλείσει μουσικά με το κουιντέτο των Abbal, που υπόσχονται να μας ταξιδέψουν για ακόμη μία φορά μέσα από την παραδοσιακή μουσική της Ιταλίας και της Νότιας Μεσογείου.


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

 

11.00 π.μ.

Ακούγοντας τη σιωπή / Listen to the silence | Mariam Chachia ( 80')

Το να ‘χεις ένα όνειρο είναι πολύ φυσικό και εύκολο για τον καθένα, να το κυνηγήσεις όμως όταν κανείς δεν πιστεύει σ’ αυτό, είναι μοιραίο για λίγους. Ο εννιάχρονος Λούκα ονειρεύεται να σταθεί στην σκηνή και να χορέψει γιατί είναι ο μόνος τρόπος ν’ αποκτήσει μια θέση στον κόσμο. Τον μόνο κόσμο που γνωρίζει είναι το δημόσιο σχολείο κωφών στο οποίο πηγαίνει. Παρόλο που ξέρει ότι είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει και να μάθει το ρυθμό της μουσικής, δεν τα παρατάει. Η ταινία είναι η ιστορία ενός νεαρού αγοριού που ονειρεύεται ν’ ακουστεί.

ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΑ

 

1.00 μ.μ.

Gender Me | Nefise Özkal Lorentzen (52')

(ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ)

Το “GenderMe” είναι μια ταινία που ακολουθεί το ταξίδι του Mansour στον κόσμο του Ισλάμ. Είναι ένα προσωπικό ταξίδι σε ένα κόσμο γεμάτο ταμπού και αντιφατικές εικόνες. Αναζητά το ζήτηματης πίστης και του φύλου στο Ισλάμ και θέλει να συλλέξει ασυνήθιστες ιστορίες μουσουλμάνων ομοφυλόφιλων. Ο Mansour είναι ένας ομοφυλόφιλος Ιρανός πρόσφυγας που ζει και εργάζεται ως φαρμακοποιός στο Όσλο τα τελευταία 18 χρόνια. Τώρα θέλει να ταξιδέψει πίσω στην Κωνσταντινούπολη…

ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται στο πλαίσιο του αφιερώματος «Ισότητα των Φύλων», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα.

 

2.00 μ.μ.

Manislam | Nefise Özkal Lorentzen (58')

(ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ)

Αυτό το φιλμ εξετάζει το βάρος του αντρισμού στους Ισλαμικούς πολιτισμούς. Μας φέρνει μια νέα ερμηνεία του μύθου του Δαυίδ και του Γολιάθ. Οι πρωταγωνιστές, θαρραλέα και ειλικρινά, μοιράζονται βαθιές προσωπικές μνήμες και εμπειρίες στην προσπάθεια τους να υπογραμμίσουν και να αμφισβητήσουν το ρόλο των αντρών στο σύγχρονο Ισλάμ.

Γιατί ένας άντρας στο Kουβέιτ εμπνευσμένος από τα 99 ονόματα του Αλλάχ και των ιστοριών του Κορανίου δημιουργεί κόμικ και καρτούν σχετικά με ήρωες που τους λένε “Οι 99”; Γιατί ένας άντρας από το Μπαγκλαντές ταξιδεύει από το ένα χωριό στο άλλο, διδάσκοντας την κοινότητα πως να παίζουν ένα επιτραπέζιο; Γιατί ένας άνδρας στην Ινδονησία ενθαρρύνει άλλους άνδρες να φορέσουν μίνι φούστες σε μία επίδειξη; Όλοι έχουν τον ίδιο σκοπό. Θέλουν να αλλάξουν τη σκοτεινή πλευρά της αρρενωπότητας της κουλτούρας τους, παίζοντας παιχνίδια. Όλοι θέλουν να φέρουν στο Ισλάμ μεταρρύθμιση. Είναι οι μουσουλμάνοι Δαυίδ ενάντια στον Γολιάθ.

ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται στο πλαίσιο του αφιερώματος «Ισότητα των Φύλων», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα.

 

3.30 μ.μ.

A balloon for Allah | Nefise Özkal Lorentzen (52')

(ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ)

Όταν η σκηνοθέτης Nefise ήταν παιδί, συνήθιζε να στέλνει μπαλόνια με γράμματα στον Αλλάχ. Τώρα έχει αποφασίσει να στείλει ένα νέο μπαλόνι, για να δοκιμάσει το ρόλο των γυναικών στη μουσουλμανική κουλτούρα. Ακολουθώντας τα βήματα της γιαγιάς της στο μονοπάτι “Sufi”, ξεκινάει μια αποστολή να ανακαλύψει την ουσία του Ισλάμ. Η ταινία κινείται ανάμεσα στο πραγματικό της ταξίδι και τα όνειρά της. Βιώνει το πολυποίκιλο Κάιρο, την Κωνσταντινούπολη και το Όσλο πίνοντας τσάι με την Αιγύπτια φεμινίστρια Nawal El Saadawi, συζητώντας με τον ενενηντάχρονο συγγραφέα Gamal Al-Banna σχετικά με τη ζωή του και συναντάει ένα νεαρό Ισλαμιστή εξτρεμιστή. Όπως περπατάει μέσα σε έναν λαβύρινθο από πόρτες, αντιλαμβάνεται ότι μάλλον δεν είναι το Ισλάμ η πηγή του προβλήματος αλλά ότι μπορεί να υπάρχει ένας δεσμός ανάμεσα στις τρεις Αβρααμικές θρησκείες και την καταπίεση των γυναικών.

ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται στο πλαίσιο του αφιερώματος «Ισότητα των Φύλων», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα.

 

6.00 μ.μ.

Transitory lives | Δημήτρης Λαμπρίδης & Thomas Kunstler,55' (ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ)

Ένα ντοκιμαντέρ για τους Ali, Amjad και Ahmad και την μετάβασή τους σε μια νέα ζωή. Αλλά πόσο θα πρέπει να περιμένουν αυτή να ξεκινήσει;

ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

 

7.00 μ.μ.

A Woman Captured | Bernadett Tuza-Ritter, (87')

(ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ)

Μία Ευρωπαία γυναίκα κρατείται από μια οικογένεια ως οικιακή σκλάβα τα τελευταία 10 χρόνια. Παίρνοντας κουράγιο από την παρουσία της σκηνοθέτιδας, αποφασίζει να ξεφύγει από την ανυπόφορη καταπίεση και να απελευθερωθεί.

ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΟΥΓΓΑΡΙΑ

 

8.30 μ.μ.

The road to Sparta | Barney Spender (60' )

(ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ)

Τέσσερις δρομείς, τέσσερις ιστορίες, ένα ελληνικό δράμα.

Ο δρόμος προς τη Σπάρτη ακολουθεί τη ζωή τεσσάρων δρομέων, εμπεριεχομένου και του “Υπερμαραθώνιου Άνδρα” ΝτινΚαρνάζη, καθώς προσπαθούν να ακολουθήσουν τα βήματα του Φειδιππίδη και να ολοκληρώσουν το εξουθενωτικό Σπάρταθλο των 246 χιλιομετρών μέσα σε 36 μόνο ώρες.

Χρησιμοποιώντας ειδικά γραμμένη ποίηση της A.E. Stallings και μουσική από το Old House Playground, ο “Δρόμος για τη Σπάρτη” ενώνει την αρχαία ιστορία με το μοντέρνο αγώνα δρόμου και ανακαλύπτει ένα δρόμο στρωμένο με αίμα και φουσκάλες, πόνο και δόξα.

ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΑΓΓΛΙΑ

 

10.00 μ.μ.

Τελετή λήξης – Απονομή βραβείων Ισότητας – Συναυλία