Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2019 00:53

Χαρίτσης: Τεχνικά έτοιμο το υπουργείο για τη διενέργεια των εκλογών όποτε και αν γίνουν

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΕ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ 
Οι ισχυρισμοί της Νέας Δημοκρατίας, ότι η κυβέρνηση εκβιάζεται από τον Πάνο Καμμένο, δείχνουν το στρατηγικό αδιέξοδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ένα πειστικό αφήγημα, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό “News 24/7” και τους δημοσιογράφους Βασίλη Σκουρή και Αγγελική Σπανού. Σε ό,τι αφορά τις εκλογές διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο είναι τεχνικά έτοιμο να τις διενεργήσει, όποτε και αν γίνουν…

Ο Αλέξης Χαρίτσης ρωτήθηκε για τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικών και τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που με πρωτοβουλία της κυβέρνησής  ξεκίνησε με συντεταγμένο τόπο η προσπάθεια για την αντιμετώπιση αυτού του σύνθετου ζητήματος, ένα ζήτημα που εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια -  από την Συνταγματική αναθεώρηση του 2001. Προχωρήσαμε στη συγκρότηση επιτροπής διακομματικού χαρακτήρα, με προτάσεις των ίδιων των κομμάτων και η οποία λειτουργεί με υποδειγματικό τρόπο, όπως προκύπτει και από τις τοποθετήσεις των ίδιων των μελών της.

Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι, όπως έχει συμφωνηθεί με τα κόμματα, η επιτροπή θα καταλήξει στο πόρισμά της βάσει του οποίου το Υπουργείο Εσωτερικών θα προχωρήσει στην εκπόνηση νομοσχεδίου το οποίο στη συνέχεια θα μπει σε δημόσια διαβούλευση και θα πάει στη Βουλή για να ακολουθηθεί η κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία.

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε με έμφαση ότι αυτά τα οποία συζητούνται τις τελευταίες ημέρες, οι δήθεν απόρρητες πληροφορίες  οι οποίες διέρρευσαν σε μερίδα του τύπου και τις οποίες η αξιωματική αντιπολίτευση έσπευσε να υιοθετήσει, δεν ανταποκρίνονται  στην πραγματικότητα. Δεν υπάρχει πόρισμα από την επιτροπή και είναι λυπηρό το γεγονός ότι ακόμα και επιστήμονες εγνωσμένου κύρους, τους οποίους εμπιστευτήκαμε, να προβαίνουν σε διαρροές και φήμες που δεν περιποιούν τιμή σε κανέναν.

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να εκμεταλλευθεί μικροκομματικά αυτό το πολύ κρίσιμο και σύνθετο ζήτημα που  απαιτεί σοβαρότητα και ευθύνη απέναντι στους Έλληνες πολίτες.

Για τις εκλογές και τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα είναι τεχνικά έτοιμο να αντιμετωπίσει όλα τα ενδεχόμενα. Το υπουργείο έχει την τύχη να στελεχώνεται από ανθρώπους με πολύ μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία στα εκλογικά ζητήματα. Επιπλέον, συνεργαζόμαστε στενά και με την εταιρεία η οποία όλα αυτά τα χρόνια έχει συμβάλει στην επιτυχή διεκπεραίωση των εκλογικών αναμετρήσεων και ανεξαρτήτως του πότε θα γίνουν οι εκλογές, θα είμαστε καθόλα έτοιμοι  να διεκπεραιώσουμε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ότι η Αξιωματική αντιπολίτευση από τη μία προβλέπει ότι θα υπάρξει χάος με την ταυτόχρονη διεξαγωγή εκλογικών αναμετρήσεων και από την άλλη μας κατηγόρησε στη Βουλή γιατί προμηθευόμαστε εγκαίρως εκλογικό υλικό. Ας  αποφασίσουν όμως τι από τα δύο συμβαίνει. Η χώρα μας έχει κατακτήσει από το 1974 και μετά οι εκλογές να διεξάγονται πάντα με τρόπο διαφανή και αντικειμενικό. Και αυτό πρέπει να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.

Για ενδεχόμενη πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ κατά του πρόεδρου της Βουλής

Ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει σημαντικές κοινοβουλευτικές μάχες και τις έχει κερδίσει. Η κυβερνητική πλειοψηφία παραμένει ισχυρή. Αυτό έγινε και με την ψήφο εμπιστοσύνης, αυτό έγινε και με την συμφωνία των Πρεσπών, αυτό θα συμβεί και σε οποιαδήποτε άλλη απόπειρα της αντιπολίτευσης να την αμφισβητήσει. Το κρίσιμο τώρα είναι να προχωρήσει το έργο της κυβέρνησης.

Ήδη έχουν ψηφιστεί πολύ σημαντικά μέτρα ελάφρυνσης για τους συμπολίτες μας: την προηγούμενη βδομάδα είχαμε την απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού και τη κατάργηση του υποκατώτατου και τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσουν και άλλα, όπως οι 120 δόσεις και το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας. Αυτά είναι τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους έλληνες πολίτες και σε αυτά θα επιμείνουμε.

Για τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση εκβιάζεται από τον Π. Καμμένο

Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση κατηγορούσε την Κυβέρνηση πριν από λίγους μήνες ότι τα έχει βρει με τον Πάνο Καμμένο, ενώ τώρα λέει ότι εκβιάζεται. Δείχνει απλά, το στρατηγικό της αδιέξοδο, δεν μπορεί να δημιουργήσει ένα πειστικό αφήγημα και καταφεύγει σε διάφορα τέτοια τεχνάσματα.

Για την προσωπική επίθεση κατά του πρωθυπουργού από τη Φώφη Γεννηματά

Ο καθένας κρίνεται για το ύφος του και το λεξιλόγιό του, τόνισε με έμφαση ο Υπουργός Εσωτερικών. Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε απόλυτη αναντιστοιχία με τη βάση του κόμματος, με τον δημοκρατικό προοδευτικό κόσμο, ο  οποίος αντιλαμβάνεται ότι η πρόσδεση στο νεοφιλελεύθερο άρμα του κυρίου Μητσοτάκη είναι καταστροφική για την κεντροαριστερά. Γι αυτό βλέπουμε και τάσεις διάλυσης της συγκεκριμένης παράταξης, οι οποίες θα ενισχυθούν το επόμενο διάστημα. Η πλειοψηφία των προοδευτικών, δημοκρατικών πολιτών αντιμετωπίζουν με πολύ θετικό τρόπο τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και αντιλαμβάνεται ότι η προσπάθεια αυτή πρέπει να ενισχυθεί.

Για τον διαγωνισμό 3Κ/2018

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι αναμένει επιτέλους από το ΑΣΕΠ να ολοκληρώσει τη διαδικασία. Από τη μεριά μας ως υπουργείο, πρόσθεσε,  έχουμε δώσει κάθε δυνατή βοήθεια εδώ και μήνες. Δεν υπάρχει κάποια ενέργεια που πρέπει να γίνει από το Υπουργείο μας ή από το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης που έχει την ευθύνη των προκηρύξεων του ΑΣΕΠ. Πράγματι έχει καθυστερήσει η διαδικασία και πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα για να τελειώσει η ομηρία χιλιάδων συνανθρώπων μας που έχουν κάνει αίτηση για αυτές τις θέσεις, αλλά και για να πάρουν οξυγόνο οι δήμοι σε όλη τη χώρα, με τις 8.166 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, στην καθαριότητα και στην ύδρευση, στις οποίες υπάρχουν μεγάλα κενά.