Τρίτη, 02 Απριλίου 2019 20:46

Και αυτοκριτική για την ακροδεξιά στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με Χαρίτση, Ραγκούση, Παπαϊωάννου

Κωστής Παπαΐωάννου, Γιάννης Ραγκούσης, Γιώργος Ξιάρχος, Αλέξης Χαρίτσης και Μαρία Βεργινάδη, συντονίστρια της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Κωστής Παπαΐωάννου, Γιάννης Ραγκούσης, Γιώργος Ξιάρχος, Αλέξης Χαρίτσης και Μαρία Βεργινάδη, συντονίστρια της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΧΑΡΙΤΣΗ-ΡΑΓΚΟΥΣΗ 
Η χθεσινοβραδινή εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, για την αναγκαιότητα συγκρότησης ενός δημοκρατικού προοδευτικού μετώπου απέναντι στον κίνδυνο της ακροδεξιάς, δεν εξαντλήθηκε μόνο σε ομιλίες κατά της ακροδεξιάς, κατά των ακραίων φωνών της Νέας Δημοκρατίας ή υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και των πολιτικών του για τη δημοκρατία, για τα δικαιώματα των πολλών και την υποστήριξη των πιο αδύναμων. Κύριοι ομιλητές ήταν ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης αλλά και ο τέως γενικός γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, Κωστής Παπαϊωάννου, ο οποίος είχε το θάρρος να μιλήσει και για ευθύνες του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο της ακροδεξιάς. Μίλησε για παράδειγμα για τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ, για τη μονοσήμαντη προσήλωση στο μνημόνιο-αντιμνημόνιο, για την κατάσταση που διαμορφώθηκε στον πολιτικό-μιντιακό χώρο με μεγαλοεπιχειρηματίες που συνδέονται με την ακροδεξιά και βρίσκονται και αντιμέτωποι με την ποινική δικαιοσύνη, ακόμη και για την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Καστελόριζο με βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου μεταξύ των οποίων ήταν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ…

Ο Κωστής Παπαϊωάννου στην τοποθέτησή του τόνισε μεταξύ άλλων ότι “δεν είναι όλη η δεξιά ακροδεξιά. Είναι ένα σύνηθες λάθος που κάνουμε, δεν πρέπει να μεγαλώνουμε το μπόι της ακροδεξιάς, σπρώχνοντας τη συντηρητική παράταξη προς τα εκεί. Σε αυτή τη μάχη κανείς δεν είναι περιττός”.

Ο Κωστής Παπαϊωάννου τόνισε ότι οι δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να προχωρήσουν “με στοχασμό, αυτοκριτική και λέγοντας αλήθειες. Το τελευταίο που χρειάζεται ο κόσμος είναι καινούργια success story. Ναι στα καλά αλλά όχι θριαμβολογίες”.

Κάνοντας λοιπόν αυτοκριτική σημείωσε ότι “η μονοσήμαντη προσήλωση στην τομή μνημόνιο-αντιμνημόνιο οδήγησε σε οριακές επιλογές εταίρων και προσώπων, σε λάθος επιλογές σε μια σειρά από δομές της διοίκησης”. Κάλεσε δε “να αναστοχαστούμε και για τις αναγκαίες θεσμικές μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις. Για παράδειγμα, στη δημόσια ραδιοτηλεόραση αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να καταφέρουμε ή θέλουμε να τα καταφέρουμε καλύτερα και πρέπει να το λέμε;”. Υπογράμμισε επίσης: “Να δίνουμε πιο αποφασιστικά τη μάχη απέναντι στην αποικιοποίηση του πολιτικού και του μιντιακού τοπίου από οικονομικούς παράγοντες που μάλιστα εμπλέκονται ποινικά. Σε αυτή τη μάχη το τελευταίο που πρέπει να κάνουμε είναι να καλούμαστε ή να καλούμε τους άλλους να διαλέξουν ανάμεσα στον Μαρινάκη και τον Σαββίδη για παράδειγμα, που και οι δύο έχουν ρητές και σαφείς σχέσεις με την ακροδεξιά στη χώρα μας”.

Επανερχόμενος σε ακραίες φωνές και δυνάμεις που συμμετέχουν στις κυβερνήσεις της χώρας τα τελευταία χρόνια ο Κωστής Παπαϊωάννου σημείωσε ότι “όψεις, εκδοχές και αποχρώσεις της ακροδεξιάς συμμετέχουν στις κυβερνήσεις ανελλιπώς από το 2012 και μετά, μέχρι τουλάχιστον τον Γενάρη που μας πέρασε. Τώρα πια που δεν υπάρχει επισήμως συμμετοχή καμίας δύναμης που να μπορεί να θεωρηθεί ότι φλερτάρει με την ακροδεξιά ή είναι ακροδεξιά στην κυβέρνηση, πρέπει να επαναδιατυπώσουμε αποφασιστικά τις κόκκινες γραμμές μας. Να είμαστε σίγουροι ότι διδαχτήκαμε από το Καστελόριζο, που πήγαν βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου μαζί με βουλευτές της Χρυσής Αυγής στα σύνορα και ότι αυτό δεν θα το ξανακάνουμε και σε αυτό πρέπει να είμαστε όλοι αποφασιστικοί”.

Τέλος ο Κωστής Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στη δίκη της Χρυσής Αυγής, χαρακτηρίζοντας ως “Κασσάνδρες” εκείνους που “μιλούν συνεχώς για καθυστερήσεις, ηθελημένες καθυστερήσεις και διάφορα”. Υπογράμμισε ότι η δίκη προχωράει, γίνονται περίπου 20 συνεδριάσεις το μήνα και “μέχρι στιγμής τα βασικά σημεία του κατηγορητηρίου έχουν βγει. Το βασικό ερώτημα περί εγκληματικής οργάνωσης, η κάθετη πυραμίδα, η αρχή του αρχηγού”. Σχολίασε δε ότι “πρέπει όλοι να τονίζουμε σε αυτούς που μεμψιμοιρούν το πόσο καίρια σημασία έχει να φτάσει αυτή η δίκη συντεταγμένα στο τέλος της, με τρόπο τέτοιο που αρμόζει σε ένα κράτος δικαίου και με τρόπο τέτοιο που η δικαιοσύνη να δείξει ότι η δημοκρατία είναι ένα πολίτευμα ανεκτικό αλλά ξέρει και να αμύνεται απέναντι στους εχθρούς της”.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Ξιάρχος.

Ο υπουργός Αλέξης Χαρίτσης υπογράμμισε ότι η συγκρότηση του δημοκρατικού προοδευτικού μετώπου απέναντι στην ακροδεξιά είναι ιστορική αναγκαιότητα. Έδειξε ότι είναι ικανοποιημένος από την ανταπόκριση στη σχετική πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, καθώς επίσης σημείωσε ότι ανάλογο μέτωπο συγκροτείται και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι απέναντι στον ακροδεξιό κίνδυνο πρέπει να εκδηλωθεί μια αντεπίθεση της δημοκρατίας και αυτό πρέπει να γίνει και στις ευρωεκλογές αλλά και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς σημείωσε ότι οι σπίθες της ακροδεξιάς ανάβουν στις γειτονιές και τις συνοικίες. Τέλος όμως υπογράμμισε ότι η μητέρα των μαχών μεταξύ των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στις ακραίες φωνές της δεξιάς και του ακραίου φιλελευθερισμού θα δοθεί στις βουλευτικές εκλογές του Οκτώβρη.

Περίπου στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, που όμως ήταν πιο αιχμηρός με αναφορές σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Μίλησε χαρακτηριστικά για τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, για τον οποίο είπε ότι άνοιξε διάπλατα την πόρτα στην ακροδεξιά με τη ρητορική του. Μίλησε επίσης για τη Νάντια Γιαννακοπούλου, τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο στελέχη του ΚΙΝΑΛ να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις μαζί με τους Χρυσαυγίτες, ενώ τα πυρά του δεν απέφυγε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ,  Φώφη Γεννηματά, την οποία περιέγραψε ως το πολιτικό πρόσωπο που ακολουθεί την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη, ακυρώνοντας την ιστορία του ΠΑΣΟΚ, όπως τόνισε, το οποίο είχε ως φίλιες δυνάμεις τους σχηματισμούς της αριστεράς και ποτέ τη δεξιά.

Στ.Μ.