Πέμπτη, 02 Μαϊος 2019 14:55

Προτάσεις από τον υποψήφιο δήμαρχο Μιχάλη Αντωνόπουλο και σφοδρή κριτική για συνυποψηφίους του

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ 
“Οικοδομούμε την ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση” τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας, επικεφαλής του συνδυασμού “Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών”, Μιχάλης Αντωνόπουλος, στην ομιλία του κατά τα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου, το οποίο βρίσκεται στο Ιστορικό Κέντρο, απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο, στο παραδοσιακό κτήριο “Γαία Πολιτισμός”. Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος κατέκρινε σφοδρά συνυποψηφίους του, υπογραμμίζοντας  ότι ορισμένοι εμφανίζονται στον προεκλογικό στίβο ως εκφραστές του “νέου” ενώ προέρχονται από τις τάξεις της απερχόμενης δημοτικής αρχής και για πολλά χρόνια στήριζαν το “παλιό”, καθώς επίσης τόνισε ότι σοβαρά ζητήματα αγνοήθηκαν για λόγους πολιτικού κόστους, τόσο από τα πολιτικά στελέχη της δημοτικής αρχής όσο και από υπηρεσιακούς παράγοντες που έβαζαν “φαρδιά πλατιά” την υπογραφή τους, ανέφερε ο υποψήφιος δήμαρχος, προφανώς εννοώντας τον υποψήφιο δήμαρχο και τέως αναπληρωτή γενικό διευθυντή του Δήμου Βασίλη Τζαμουράνη. Δεν παρέλειψε επίσης να χαρακτηρίσει ως “πραξικοπηματική” τη νομοθετική ρύθμιση που έκανε η κυβέρνηση προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για να θέσουν υποψηφιότητα πρόσωπα που αντιμετώπιζαν κωλύματα εκλογιμότητας…

Ο υποψήφιος δήμαρχος, Μιχάλης Αντωνόπουλος, ξεκίνησε την ομιλία του εκφράζοντας τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Κώστα Θεοδωρακάκη, του εικονολήπτη που τραυματίστηκε θανάσιμα από σαΐτα κατά τον σαϊτοπόλεμο της Κυριακής.

“Δεν κοιτάμε ούτε αριστερά, ούτε δεξιά. Είμαστε δίπλα στο δημότη και κοιτάμε μπροστά!” ανέφερε για το συνδυασμό του ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, σχολιάζοντας ότι “έχουμε όλοι πεισθεί ότι οι δήμοι δεν θα πρέπει να είναι το μακρύ χέρι των κομμάτων εξουσίας που θέλουν να έχουν τον πρώτο λόγο για το οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι στην περιφέρεια μας και στο δήμο μας. Έφθασε η ώρα να έχουμε μια ανεξάρτητη και αδέσμευτη αυτοδιοίκηση με μεταφορά πόρων μέσα από το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας που προτείνουμε να μετατραπεί ο ΕΝΦΙΑ με την άμεση κατάργηση του”.

Ζήτημα προτεραιότητας και αναγκαιότητας για το Δήμο, συνέχισε ο υποψήφιος δήμαρχος της “Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών” είναι “η ενεργοποίηση του πολίτη μέσα από θεσμοθετημένα όργανα (συνήγορος του δημότη, επιτροπή διαβούλευσης και άλλες θεσμικές δράσεις) θα γίνει επιτέλους πραγματικότητα για την αυτοδιοίκηση ακόμα και με προαιρετική δράση.  Ο δημότης θα συμμετέχει ή θα ερωτάται στη λήψη των μεγάλων αποφάσεων. Η ενεργή συμμετοχή δημοτών και φορέων της πόλης καθώς και των εκπροσώπων των τοπικών κοινοτήτων θα επιβραβεύεται και θα χρησιμοποιείται ως πίεση για τη χρηματοδότηση προτάσεων και μελετών”.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του συνδυασμού του και διάφορες προτάσεις που αυτό περιλαμβάνει, μερικές από αυτές, όπως τις παρουσίασε ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, είναι η δημιουργία Ναυτικού Μουσείου, η αναβίωση των ανθεστηρίων και της λουλουδένιας παρέλασης, η κατασκευή ενυδρείου στη Δυτική παραλία, όπως και η συνέχιση εθίμων και εκδηλώσεων “που προβάλλουν τον πολιτισμό και την ιστορία μας και όχι την βαρβαρότητα”.

Επίσης ο Μιχάλης Αντωνόπουλος σημείωσε ότι “μελετάμε και προτείνουμε την ανάπλαση της παραλιακής οδού Ναυαρίνου μέχρι την συμβολή της με την Κρήτης, σε συνδυασμό με την διάνοιξη των κάθετων οδών πρόσβασης”, ενώ πρότεινε την επαναφορά της μελέτης, για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, “για τη λειτουργία μονοσήμαντης γραμμής τραμ από Φιλοξένια μέχρι τη δημοτική αγορά Καλαμάτας, μέσω των υφιστάμενων σταθμών του ΟΣΕ”.

Άλλες προτάσεις που παρουσίασε ο υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, είναι:

“Ανάδειξη, προστασία αλλά κυρίως οικονομική ανάπτυξη του ορεινού όγκου του δήμου μέσα από το πρόγραμμα ΤΑΠΤΟΚ που συνδυάζει επιχειρηματικότητα και δημοτικά αναπτυξιακά έργα. Για τον Ταΰγετο προτείνουμε την λειτουργία του γραφείου του φορέα διαχείρισης στο παλιό Ξυλοπριστήριο, και μια σειρά από επιμέρους έργα από Ευρωπαϊκά προγράμματα.

-Τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων του βιολογικού Καλαμάτας και επεξεργασία – αδρανοποίηση – και μεταφορά της λυματολάσπης που σήμερα αδειάζει ο δήμος στη ζώνη υψηλής παραγωγικότητας.

-Βιολογικούς καθαρισμούς και συνδέσεις σε όλα τα διαμερίσματα, εδώ θα θυμίσουμε τη μελέτη που έχει εκπονήσει ο δήμος και έχει κοστίσει 1,0 εκ. ευρώ για την μεταφορά και σύνδεση των λυμάτων από τις ΔΕ Θουρίας, Αρι και Αρφαρών με το βιολογικό, και απλά δεν την υλοποιεί.

Καλαμάτα δεν είναι μόνο πλατεία!

-Κυκλοφοριακή μελέτη μετά και την οριστικοποίηση του ΓΠΣ του 2011 αλλά και την ολοκλήρωση του νέου περιφερειακού αυτοκινητόδρομου και άλλων βασικών οδών της πόλης.

- Χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός με ουσιαστική διόρθωση του ΓΠΣ και επέκταση του χωρικού σχεδιασμού στην Θουρία, τα Αρφαρά και τον Άρι.  Υλοποίηση της πράξης εφαρμογής στην βόρεια συνοικία και επιτάχυνση των πολεοδομικών μελετών σε Ασπρόχωμα και Κηπούπολη. Με μέριμνα για την απορροή των υδάτων μέσα από επικαιροποιημένες, υδραυλικές μελέτες σε ζώνες πλημμύρας εντός του δήμου Καλαμάτας που είναι στο κόκκινο.

-Πολιτική προστασία και ζώνες επικινδυνότητας σε όλο το δήμο. Πρόληψη και συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών.  Βιώσαμε όλοι την ολοσχερή καταστροφή του οδικού δικτύου και τα προβλήματα του Ταϋγέτου που θα είναι και τα δυσκολότερα να επιλύσουμε ως νέα δημοτική αρχή.  Θυμόμαστε όλοι τι έγινε με τις πλημμύρες το 2016. Τρεις ανθρώπινες ζωές και οικονομικές απώλειες 15,0 εκ. ευρώ, για το δήμο Καλαμάτας χωρίς να υπολογίζονται οι οικονομικές απώλειες σε ιδιώτες. Ακόμα και σήμερα εκκρεμούν σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα, όπως αυτό της Αγ. Σωτήρας και της οδού Γλαύκου που έπνιξε στην κυριολεξία τους κατοίκους.  Δημόσια και ιδιωτικά ακίνητα μέσα σε ζώνες υδατορεμάτων.

-Αξιοποίηση του Λιμένα Καλαμάτας με ένταξη έργων από το Master plan αλλά κυρίως την ετοιμότητα του να δεχθεί πλοία κρουαζιέρας μέχρι το 2021, που σημαίνει δομές φιλοξενίας επιβατών ISPS και Ζώνη Schegen.

- Ίδρυση δημοτικού κυνοκομείου και κτηνιατρείου, φροντίδα για τα αδέσποτα της πόλης

- Δημιουργία δημοτικών χώρων στάθμευσης και σε συνεργασία με ελεύθερους χώρους ιδιωτών.  Επιστροφή όλων των δημοτικών πάρκινγκ στο δήμο.

-Αξιοποίηση διατηρητέων για υπηρεσίες και φιλοξενία επισκεπτών.

- Ίδρυση και λειτουργία δημοτικής Ηλεκτρικής εταιρείας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με συμμετοχή και των δημοτών.

- Επέκταση και ίδρυση νέων κοιμητηρίων με σεβασμό στους νεκρούς και τον πολιτισμό μας.  Μεταφορά του κεντρικού κοιμητηρίου στον Αη Γιάννη τον Καρβούνη η εναλλακτικά στο νέο στρατόπεδο.

-Υδραυλικές μελέτες επάρκειας, καθαρισμός και ηλεκτρονική παρακολούθηση των υδατορεμάτων για να μην είναι ευάλωτος ο δήμος στα πλημμυρικά φαινόμενα.

- Μετατροπή του πολιτιστικού τέλους σε τέλος για την χορήγηση υποτροφιών σε άπορους νέους του δήμου Καλαμάτας”.

Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος τόνισε ακόμη “όχι στο δανεισμό για έργα τσιμεντοαναπλάσεων, για έργα χωρίς μελέτες, που οδηγούν το δήμο στο μαρασμό και την χρεοκοπία. Δεν υπάρχει ανάπτυξη στο δήμο κυρίως λόγω της σπατάλης χρημάτων σε έργα αμφιλεγόμενης ανταποδοτικότητας”.

Σε ό,τι αφορά τα μέλη του συνδυασμού του αλλά και τους συνυποψηφίους του, ο υποψήφιος δήμαρχος σημείωσε μεταξύ άλλων: “Η γνώση η εμπειρία και οι δημοκρατικές αντιλήψεις των στελεχών και των συνεργατών μας θα δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον για τη διάχυση των ιδεών και την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος μας στο δήμο Καλαμάτας.  Εμπνέει εμπιστοσύνη η συμμετοχή νέων και άφθαρτων στο αυτοδιοικητικό σχήμα που συνεχίζει για δεύτερη θητεία φιλοδοξώντας να έχει κυρίαρχο και πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο δημοτικό συμβούλιο. Ας μη λησμονούμε ότι έκλεισε ένα σημαντικός κύκλος στο δήμο Καλαμάτας με διεκδικητές συναδέλφους που προέρχονται από την απελθούσα δημοτική αρχή που δεν τόλμησαν ποτέ να αντιπαρατεθούν με τα σοβαρά προβλήματα του τόπου μας είτε ήταν εντός η εκτός δημοτικού συμβουλίου. Τώρα αιφνιδίως που αδειάζει η καρέκλα του δημάρχου εμφανίζονται ως σωτήρες η εκφραστές του νέου που θέλουν να φέρουν ψηφίζοντας όμως τόσα χρόνια το παλιό η μένοντας αδρανείς στις μεγάλες προκλήσεις του τόπου μας.  Όλα αυτά μαζί με τη συμμετοχή διεκδικητών θέσεων και αξιωμάτων από πρώην στελέχη υπηρεσιών που «πραξικοματικά» η κυβέρνηση τους άνοιξε το δρόμο για την συμμετοχή τους στα κοινά, αποτελούν φαινόμενα παρακμής του πολιτικού συστήματος που θέλει την αυτοδιοίκηση υπηρέτη της κυβερνητικής πλειοψηφίας και των κομμάτων.

Οι πολίτες έχουν αντιληφθεί τα τεράστια αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί με τα εγωκεντρικά έργα και τις πρόχειρες λύσεις που στοχεύουν στην εύκολη συλλογή ψήφων την ίδια ώρα που η περιφέρεια του δήμου παραμένει υποβαθμισμένη χωρίς απαραίτητες υποδομές και την προστασία από την παραβατικότητα.  Οι πρόσφατες καταστροφές, οι πλημμύρες, οι πολεοδομικές μελέτες που εκκρεμούν και πολλά άλλα δείχνουν ότι ο δήμος μας παραμένει ανοχύρωτος και ευάλωτος.

Η αδράνεια πολλών αυτοδιοικητικών για τα σοβαρά προβλήματα όλα τα χρόνια της κρίσης χωρίς προτάσεις και πάλη δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για την κάθοδο τους στις επερχόμενες εκλογές.  

Παρατηρούμε τις κομματικές επιλογές και συμμαχίες ετερόκλητων ομάδων που δείχνουν να έχουν «συνεννοηθεί» μεταξύ τους στην πλάτη του δημότη, να θέλουν να κάνουν την αυτοδιοίκηση α και β βαθμού «σκαλοπάτι» για την κεντρική εξουσία και παζάρι αξιωμάτων από κομματικά στελέχη που αλλάζουν πεποιθήσεις και οράματα σαν τα πουκάμισα.

Δυστυχώς πολλά σοβαρά ζητήματα αγνοήθηκαν για λόγους ψηφοθηρικούς και ανικανότητας από τους αιρετούς αλλά και από στελέχη υπηρεσιών που έβαζαν «φαρδιά πλατιά» την υπογραφή τους και σήμερα διεκδικούν την εκλογή τους με τον ένα η τον άλλο τρόπο.  Την ώρα όμως της μεγάλης ευθύνης κρύβονται και τα ρίχνουν μία στον κακό μας τον καιρό και μία στο DNA του Έλληνα του Μεσσήνιου, του Καλαματιανού”.