Τετάρτη, 15 Μαϊος 2019 14:34

ΣΥΡΙΖΑ: «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την απειλή του φασισμού σε ΕΕ και Ελλάδα»

Δημήτρης Πετρόπουλος, Ιωάννα Κοντούλη, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, Κώστας Αρβανίτης Δημήτρης Πετρόπουλος, Ιωάννα Κοντούλη, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, Κώστας Αρβανίτης

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Ιδιαιτέρως αιχμηροί απέναντι στον αρχηγό της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον πολιτικό χώρο που εκφράζει η παράταξή του, κάνοντας λόγο για «υβρίδιο νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς», εμφανίστηκαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης, Ιωάννα Κοντούλη, Αλέξανδρος Νικολαϊδης και Δημήτρης Πετρόπουλος, κατά την παρουσίαση των θέσεων του κόμματός τους στην Καλαμάτα...

Οι εν λόγω υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πραγματοποιούν περιοδεία σήμερα στην πόλη μας, ενώ το βράδυ (20:00) θα μιλήσουν σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση, στο Ξενοδοχείο “Φαραί Παλλάς”.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν νωρίτερα, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής και δημοσιογράφος, Κώστας Αρβανίτης, τόνισε ότι «λίγες ημέρες πριν από την κορυφαία εκλογική μάχη, είναι φανερό ότι οι λαϊκές δημοσκοπήσεις είναι πολύ πιο δυνατές από τις δημοσκοπήσεις που χρόνια τώρα δημιουργούν και κατασκευάζουν συγκεκριμένα κέντρα», σημειώνοντας ότισ’ αυτές τις εκλογές διακυβεύεται «αυτό που λέμε ακροδεξιά κι αυτό που λέμε προοδευτικός κόσμος –αυτό δηλ. που λέμε ‘Μητσοτάκης –Βέμπερ’ κι αυτό που λέμε ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία».

Πρόσθεσε ότι «ο κ. Βέμπερ (σ.σ. πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και υποψήφιος για το αξίωμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις επερχόμενες ευρωεκλογές) και ο κ. Μητσοτάκης μισούν ό,τι χαρακτηρίζεται δημόσιο».

Μιλώντας για την ομάδα των 42 υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας, τη χαρακτήρισε ως «μια πολύ δυνατή ομάδα», που είναι η συνέχεια της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ  και της Αριστεράς, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι «στις εκλογές αυτές θα χάσει και ο Μητσοτάκης και ο πολιτικός του φίλος ο Βέμπερ, να είστε σίγουροι γι’ αυτό», όπως είπε.

Παίρνοντας τον λόγο, η Ιωάννα Κοντούλη από το Οικολογικό Κίνημα, επεσήμανε ότι «και οι 42 μας είναι σαν να χτυπάμε τις καμπάνες αφύπνισης», γιατί «στις 26 Μαΐου πρέπει και οφείλουμε να δώσουμε την ίδια σωστή απάντηση. Αυτή που δώσαμε και το 2015. Ότι οι πολιτικές της λιτότητας πρέπει να σταματήσουν, -είναι ο οδικός χάρτης κατάρρευσης της Ευρώπης, όπως είπε- και πρέπει να αντιμετωπίσουμε την απειλή του φασισμού, την απειλή της φτώχειας και βέβαια την απειλή της κλιματικής αλλαγής».

Πρόσθεσε ότι «αυτή η συστράτευση βάζει στην άκρη όσες μικρές διαφορές  μπορεί να έχουμε και ενωνόμαστε πάνω στην μεγάλη επικεφαλίδα: πρέπει να διεκδικήσουμε -δεν υπάρχουν σωτήρες- μόνοι μας την αλλαγή των συσχετισμών που χρειάζεται, έτσι ώστε τα παιδιά μας κι εμείς να διαμορφώσουμε τον χώρο της Ευρώπης που θα αξίζει να ζούμε, να ταξιδεύουμε, να μορφωνόμαστε, να ερωτευόμαστε».

Εξέφρασε, τέλος την πεποίθησή της  ότι «ο κόσμος έχει και νου και καρδιά και συναίσθημα και διορατικότητα και ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό αντιλαμβάνεται - κάνει τα πάντα και ο κ. Μητσοτάκης για να μη χωρεί καμμία αμφιβολία- κατά πού πρέπει να ψηφίσουμε για να διεκδικήσουμε το μέλλον μας επί της ουσίας».

Παίρνοντας τον λόγο, ο  Ολυμπιονίκης του TAE KWON DO, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, πρόσθεσε ότι ο κόσμος έχει και μνήμη. «Ο κόσμος δεν ξεχνάει. Ευχαριστούμε και τον κ. Μητσοτάκη που βοηθάει στο να μην ξεχνάμε, με όλο αυτό το συνονθύλευμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, το οποίο δεν μπορεί να συγκρατηθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Πιστεύω στον κόσμο, θεωρώ ότι ο κόσμος δεν θα ξεχάσει πώς παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη χωρά και πώς την έφερε, δεν θα ξεχάσει ότι μέσα στη χρεοκοπία και μέσα στα μνημόνια κατάφερε να στήσει ξανά από την αρχή το κοινωνικό κράτος», πρόσθεσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, εκφράζοντας την άποψη ότι «σε αυτές τις ευρωεκλογές η ψήφος του (κόσμου) θα είναι τιμωρητική όχι για εμάς, αλλά γι’ αυτούς που τους ανάγκασαν να ζουν μέσα στην φτωχοποίηση την περασμένη δεκαετία».

Από την πλευρά του, ο έτερος υποψήφιος ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και Καλαματιανός, Δημήτρης Πετρόπουλος, χαρακτήρισε αυτές τις ευρωεκλογές ιδιαίτερα κρίσιμες για την Ευρώπη και δύο φορές κρίσιμες για την Ελλάδα, «γιατί  και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα θα διεξαχθεί μια μάχη ανάμεσα σ’ αυτό το υβρίδιο νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς -που εκφράζει στην Ελλάδα η ΝΔ κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης- και σ’ έναν συνασπισμό δυνάμεων που δημιουργείται από τμήματα της σοσιαλδημοκρατίας που αποσπώνται από το νεοφιλελεύθερο αφήγημα, από δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και τη Οικολογίας, οι οποίες προσπαθούν να ξαναβρούν τις αξίες που έκαναν την Ευρώπη σπουδαία, κι εδώ στην Ελλάδα, προσπαθούν να διατηρήσουν τα κεκτημένα του κοινωνικού κράτους που πραγματικά σε πολύ δύσκολες συνθήκες δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι «ο αρχηγός της ΝΔ σίγουρα έχει βαθειά περιφρόνηση για την κοινωνία και τον εργαζόμενο», ενώ εκτίμησε ότι «το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα καθορίσει ως έναν βαθμό  και το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών».

»Δεν ξέρω, σημείωσε, αν θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία, αν οι δυνάμεις της προόδου, οι δυνάμεις που προστατεύουν το κοινωνικό κράτος, ηττηθούν από αυτό το υβρίδιο που υπάρχει αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα». Κάλεσε όλους τους εργαζόμενους και τους προοδευτικούς πολίτες να στρατευθούν σ’ αυτήν τη μάχη.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψής τους, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές θα περιοδεύσουν το μεσημέρι σε Υπηρεσίες και καταστήματα στο κέντρο της πόλης, ενώ το απόγευμα θα έχουν συναντήσεις με κοινωνικούς και αθλητικούς φορείς.

Βένια Παπαδοπούλου