Σάββατο, 18 Μαϊος 2019 18:49

ΚΚΕ - Λαϊκή Συσπείρωση στην Καλαμάτα: “Γιατί μαζί μπορούμε να κάνουμε την πραγματική διαφορά”

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 
Με το μήνυμα ότι “μαζί μπορούμε να κάνουμε την πραγματική διαφορά” πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, η κεντρική προεκλογική εκδήλωση του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης στη Μεσσηνία για τις ευρωεκλογές και τις εκλογές στους Δήμους και την Περιφέρεια, με κεντρική ομιλήτρια το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Λουίζα Ράζου,  ενώ πιο σύντομες τοποθετήσεις έγιναν από τον υποψήφιο ευρωβουλευτή Θανάση Κολιζέρα, τον υποψήφιο δήμαρχο Καλαμάτας της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημήτρη Οικονομάκο και τον υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης Πελοποννήσου Αργύρη Σμυρνή…

Όλες οι τοποθετήσεις είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κυρίως για τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ, ας δούμε όμως το περιεχόμενο της ομιλίας του υποψήφιου δημάρχου της Λαϊκής Συσπείρωσης, Δημήτρη Οικονομάκου: “Χορτάσαμε αυτή την προεκλογική περίοδο μεγάλα λόγια, οράματα, σχέδια και έργα, χορτάσαμε σωτήρες που τώρα μαθαίνουν την πόλη και τα χωριά, χορτάσαμε καρτελάκια από διαφόρους ουρανοκατέβατους που παλεύουν για το σταυρό και θέλουν να βοηθήσουν την πόλη και να προσφέρουν τις σπουδαίες γνώσεις τους υπέρ του Δήμου.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία αλλά και μέσα στο ΔΣ όλα αυτά τα χρόνια είδαμε κοκορομαχίες, χτυπήματα κάτω από τη μέση , σόου για τις κάμερες αλλά ποτέ καμιά σοβαρή κουβέντα για τα μεγάλα προβλήματα του Δήμου, για την ουσία, γι’ αυτό που απασχολεί τους εργαζόμενους, συνταξιούχους και τη νεολαία. Όπου και αν πήγαμε όλο αυτό το διάστημα, το πρώτο που απασχολούσε τον κόσμο είναι το οικονομικό, το πως θα τα φέρει βόλτα. Η αγωνία για να πληρωθεί το ενοίκιο, η ΔΕΗ, το νερό, το φροντιστήριο, η υγεία, πως θα βγουν οι υποχρεώσεις .

Να μιλήσουμε  για την ουσία λοιπόν:

 •        Για τα δημοτικά τέλη που δεν λένε κουβέντα όλοι οι άλλοι υποψήφιοι. Από τα 50 εκ. του προϋπολογισμού του Δήμου Καλαμάτας τα 35 εκ. προέρχονται από τη δημοτική φορολογία. Δίνουμε 8,5 εκ. για καθαριότητα – ηλεκτροφωτισμό και φωτισμό δεν έχουμε. Τα δημοτικά τέλη είναι ίδια από το 2011 ενώ εμείς έχουμε χάσει το 40 με 60% του εισοδήματός μας.
 •        Για τις εκατοντάδες κατασχέσεις του δήμου σε συνδημότες μας που χρωστούν 500 ευρώ εφαρμόζοντας νόμο του ΣΥΡΙΖΑ από το 2018. Κι επειδή μας τρέλαναν τελευταία με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ για εφορία - δήμους να θυμίσουμε ότι και τώρα έτρεχε ρύθμιση για τους Δήμους αλλά τα χρέη των δημοτών Καλαμάτας από 12 εκ.  πήγαν στα 14 μέσα σε 1,5 χρόνο. Δεν κυνήγησαν όμως και δεν κυνηγούν αυτούς που χρωστούν τεράστια ποσά στα δημοτικά ταμεία , τους 40 μπαταχτσήδες-επιχειρηματίες που χρωστούν 4.600.000 αλλά κυνηγούν τους φτωχοδιάβολους.
 •              Για την υποστελέχωση του Δήμου  που είναι όλοι συνυπεύθυνοι για αυτή τη κατάσταση. Όλοι δηλώνουν ότι δεν συμφωνούν με την ελαστική εργασία αλλά τα κόμματα τους την επέβαλλαν και μαζί τα ψηφίζουν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αλήθεια πως θα κάνουν αυτά τα μεγάλα έργα που μας λένε όταν στο Δήμο Καλαμάτας έχουμε ένα υπεύθυνο για τα σχολεία, έχουμε δύο ηλεκτρολόγους, ένα υδραυλικό, ένα συνεργείο με τρεις για όλο το δημοτικό φωτισμό, κανένα μπογιατζή, ξυλουργό και παλιά και φθαρμένα μηχανήματα.
 •        Για τα ακριβά τέλη στο νερό που ούτε καν διευκολύνσεις σε οικογένειες που το έχουν πραγματικά ανάγκη δεν κάνουν
 •        Να μιλήσουμε για τα υψηλά δίδακτρα των σχολών της Φάρις που είναι δυσβάσταχτα για την λαϊκή οικογένεια και πιο ακριβά από τα ιδιωτικά.
 •        Να μιλήσουμε για την κατάσταση των σχολείων, για το πρώην πολυκλαδικό νυν 6ο Λύκειο – 4ο ΕΠΑΛ, που ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την Δημοτική αρχή επιτέθηκαν στα παιδιά που αγωνίζονταν ενάντια σ’ αυτό το αίσχος. Για τα προαύλια – κτηριακά προβλήματα – βαψίματα, για τα σχολεία που δυστυχώς ζουν από τους συλλόγους γονέων που βάζουν από την τσέπη τους.
 •        Να μιλήσουμε για τα σκουπίδια που αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι να πουν για την συμφωνία με την ΤΕΡΝΑ. Είναι όλοι συνυπεύθυνοι για το αίσχος της Μαραθόλακας, για την μόλυνση υπεδάφους – υδροφόρου ορίζοντα, 10.000 μεγάλες μπάλες που θα μας μείνουν στη Μαραθόλακα και αποτελούν τοξική βόμβα. Τώρα πληρώνουμε 59 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για τα σκουπίδια και θα πάμε στα 150 ευρώ τον τόνο για να έχουν εγγυημένο κέρδος οι μεγαλοκαρχαρίες, γιατί τα σκουπίδια είναι χρυσός. Αυτό πρακτικά σημαίνει διπλασιασμός των τελών και στους γύρω δήμους 3πλασιασμός έως και 5πλασιασμός.
 •        Να μιλήσουμε για έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας. Αυτά τα θέταμε συχνά πυκνά στο ΔΣ ως προτεραιότητα και μας κοίταζαν σαν ούφο. Σε έναν δήμο που έχει υποφέρει από τους σεισμούς το ‘86, φωτιές το 2007 – 2012, πλημμύρες το 2016 και άλλοτε. Έργο αντιπλημμυρικής προστασίας δεν έχει γίνει ουσιαστικά 13 χρόνια, το ΕΣΠΑ – κράτος δεν δίνει χρήματα για αυτά τα έργα αλλά μόνο για την πλατεία που είμαστε αυτή τη στιγμή. Για το Μορέα που μας έπνιξε με τον περιμετρικό δόθηκαν 204 εκ.  αλλά για τις ανάγκες του λαού δεν υπάρχουν. Βαρεθήκαμε μέσα στο ΔΣ να ακούμε 4 χρόνια για το έργο στη Φαρών-Ακρίτα-Ευριπίδου που πλημμυρίζει η μισή Καλαμάτα. Στην αντιπυρική προστασία δεν υπάρχει κανένα έργο υποδομής, κανένα σχέδιο και το Δασαρχείο παίρνει το 1/5 των χρημάτων που ζητάει. Για την αντισεισμική θωράκιση που δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ στον προϋπολογισμό.
 •        Για τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς που δεν λένε κουβέντα οι λαλίστατοι συνυποψήφιοι  και για το ότι δεν φτιάχτηκε κανέναν καινούργιος εδώ και πολλά χρόνια.
 •        Για τις γερασμένες αθλητικές εγκαταστάσεις. Με τη δική μας συνεισφορά αλλάχτηκε το πανί της Τέντας και έγιναν κάποιες μικροπαρεμβάσεις. Παλέψαμε ζητήματα που αφορούν τη συντήρηση των εγκαταστάσεων (γήπεδα ποδοσφαίρου, του μπάσκετ στο ποτάμι,στο δημοτικό στάδιο,στη Θουρία). Στο κολυμβητήριο με συνεχείς παρεμβάσεις βάζοντας ως προτεραιότητα τη νεολαία και το παιδί και όχι το κόστος και το φαίνεσθαι.
 •        Για το ρεύμα στο βιολογικό καθαρισμό που αν μας το έδιναν όπως στους βιομηχάνους θα γλιτώναμε τέλη στο νερό αξίας 500.000 ευρώ.  
 •        Για τα ζητήματα του κυκλοφοριακού ,των πάρκινγκ, του ρόλου της δημοτικής αστυνομίας,  της αξιοποίησης και με ποιο τρόπο της δημοτικής περιουσίας, των ποδηλατοδρόμων- πεζόδρομων που δεν τα βλέπουν με κριτήριο τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας αλλά με βάση το κόστος, την ψηφοθηρία και την υπόκλιση στον τουρισμό.

Όλα αυτά που αναφέραμε και άλλα πολλά, τα αναδείξαμε, τα παλέψαμε μέσα και έξω από το ΔΣ στο μέτρο των δυνατοτήτων μας. Μικρά και μεγάλα ζητήματα με ερωτήσεις – παρεμβάσεις και προτάσεις πήγαμε κόντρα στο ρεύμα , στηρίζοντας και κάποια μέτρα αναγκαία ή ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων. Παλέψαμε για τους ελεύθερους χώρους π.χ στην Αγία Παρασκευή που παραμένει κλειστός, για  τις παιδικές χαρές, για τα πάρκα των Σιδηροδρόμων, του Λιμενικού, στον Αλμυρό, στον Άρι. Μόνο για τη προσβασιμότητα των αγροτικών δρόμων σε όλο το Δήμο καταθέσαμε δεκάδες ερωτήσεις με αποτελέσματα κάποιες φορές.

Είμαστε υπερήφανοι για τη στάση μας ενάντια στο φασισμό. Πήγαμε κόντρα πολλές φορές στη φασιστική παράταξη και μέσα και έξω από το ΔΣ, αλλά και τώρα προεκλογικά αναδεικνύουμε τον ρόλο του υπόδικου ναζιστή πρώην βουλευτή της Χ.Α. που προσπαθεί μετά κόπων και βασάνων να φανεί μετριοπαθής δεξιός για να το παίξει καλό παιδί μπροστά στη δίκη της ΧΑ στην οποία είναι κατηγορούμενος. Δεν αλλάζει ο λύκος όσες προβιές και να φορέσει, ότι και να κάνει. Κουβέντα δεν είπαν οι φιλελεύθεροι – ανεξάρτητοι – πολύχρωμοι συνδυασμοί για τούτο τον φασιστικό συνδυασμό και για το μόρφωμα της ΧΑ. Συναγελάζονται και έχουν διαύλους ανοιχτούς  για να πάρουν ψηφαλάκια. Αλλά τι να πουν αφού και πολλοί από αυτούς έχουν ακροδεξιούς στα ψηφοδέλτιά τους ή στηρίζονται από αυτούς όπως ο κ. Βασιλόπουλος, η κα. Οικονομάκου, ο κ. Μάκαρης που στηρίζεται και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τόσο αντιφασιστικό προοδευτικό  μέτωπο που τους χωράνε όλους! Αλλά τι να περιμένει κανείς από κάποιους που αποκαλούν “Σιδηρούν παραπέτασμα” την Σοβιετική Ένωση όπως τους έλεγε μόνο  η χούντα και συγκυβερνούν με τους φασίστες των ΑΝΕΛ.

Απέναντι σε όλη αυτά υπάρχει το φωτεινό παράδειγμα των δήμων που στηρίζει το ΚΚΕ. Μέσα στο ίδιο αντιδραστικό σύστημα και πλαίσιο κατάφεραν τεράστια επιτεύγματα.

Σας καλούμε όλους εσάς που μας  ακούτε τώρα να ψάξετε να δείτε τι έγινε στο Δήμο Πάτρας. Μείωσαν τα δημοτικά τέλη κατά 23%, σχεδόν κατάργησαν τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, μείωσαν τα δίδακτρα από 30 εώς 70% στον πολιτισμό, ανακατασκεύασαν κατά 70% τα σχολεία στην Πάτρα, υπάρχουν δεκάδες ελαφρύνσεις στη φορολογία και στο νερό, έκανα έργα της τάξης των 100.000 ευρώ με μόλις περίπου 3.000 αξιοποιώντας τα μηχανήματα του δήμου, παρέλαβαν 8,5 εκ ευρώ χρέη τα οποία ξεπλήρωσαν κανονικά όπως και τα δάνεια των προηγούμενων και άλλα τόσα που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε.

Οι συνδυασμοί που υπάρχουν δεν θα υπήρχαν ούτε οι μισοί και παραπάνω αν δεν υπήρχε η απλή αναλογική που τους δίνει το δικαίωμα να παζαρέψουν τις έμμισθες θέσεις τους και αν έθετε υποψηφιότητα ο νυν Δήμαρχος.

Πολλοί συμπολίτες μας, μας λένε πως θα διοικούν τόσοι πολλοί, πώς θα τα βρουν;

Μια χαρά θα τα βρουν.

Νομίζουν πως έχουμε μνήμη χρυσόψαρου και δεν ξέρουμε πως οι κύριοι Βασιλόπουλος  - Αλιφέρης – Οικονομάκου είναι στελέχη της ΝΔ, πως ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει μεν τον κ. Μάκαρη αλλά παράλληλα έχει στελέχη του με τους κυρίους Κοσμόπουλο και Τζαμουράνη,  πως το ΚΙΝΑΛ έχει στελέχη του στους κυρίους Τζαμουράνη, Κοσμόπουλο και Κουζή.

Όλος αυτός ο αχταρμάς δεν είναι τυχαίος. Γίνεται για τα ψηφαλάκια, για τις θέσεις, για να γίνουν αντιδήμαρχοι, αλλά κυρίως έχουν ως κοινή συνισταμένη την πολιτική που τους ενώνει.

Την πολιτική που υποκλίνεται στον τουρισμό, στους φόρους, στην υποστελέχωση, στην ιδιωτικοποίηση, στην ΕΕ και στο κέρδος.

Αυτή η αποκρουστική εικόνα αμοραλισμού, ψεύτικων προσωπείων και υποσχέσεων, ακατάσχετης μπουρδολογίας, πρέπει να καταδικαστεί.

Θα τα βρουν 4-5 συνδυασμοί την επόμενη κιόλας μέρα. Θα χωρίσουν τις θεσούλες τους, θα παζαρέψουν τις αντιδημαρχίες  και θα συνδιοικήσουν. Αυτοί που βλέπετε να ρίχνουν πισώπλατα μαχαιριές τώρα ο ένας στον άλλο ,έχουν ήδη φτιάξει δυάδες και είναι σε συνεννόηση που θα φανεί και μετά τις εκλογές.

Άλλωστε όλοι μαζί σχεδόν κατεβαίνουν στη κοινότητα Καλαμάτας με κοινό ψηφοδέλτιο του οποίου η ηγεσία αφού δεν βρήκε ένα συνδυασμό που να τον κάνει δεκτό αποφάσισε να κατέβει στο τοπικό. Εκεί υπάρχει όμως το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης στη κοινότητα Καλαμάτας και Θουρίας που μπορεί να εκφράσει κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο που θέλει να αγωνιστεί για το μέλλον του.

Τις μέρες που απομένουν δίνουμε τη μάχη παντού, στα σχολεία, στα στέκια νεολαίας, στα καφενεία, στους χώρους δουλειάς, στις περιοδείες, συνεχίζουμε κουβέντα άτομο το άτομο με το ψηφοδέλτιο στο χέρι. Να μην τσιμπήσει ο λαός στο μικρότερο κακό, να μην επιλέξει ανάμεσα στη Σκύλλα-Χάρυβδη. Να ψηφίσει πολιτικά για αυτά που θα έρθουν αύριο και όχι τους φίλους-συγγενείς, αυτούς με τα καρτελάκια που δεν θα τους ξαναδεί μετά τις εκλογές. Σε όλες τις κάλπες ψηφίζουμε αγωνιστικά  για να είναι πρωταγωνιστής ο λαός, για να κάνουμε τη πραγματική διαφορά.

Γι' αυτό δίνουμε το χέρι  σε όποιον σηκώνεται,για κοινή δράση, για κοινή πορεία, για συσπείρωση όλων όσοι εξακολουθούν και επιμένουν να μην υποτάσσονται στο «ρεαλισμό» τού σήμερα, που εξακολουθούν και ελπίζουν ότι τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν ενάντια στη στασιμότητα, τη  μοιρολατρία και την απογοήτευση.

Πάντα με το μυαλό και τη καρδιά μας σε αυτό που λέει ο μεγάλος Τούρκος ποιητής Ναζίμ Χικμέτ «αν δεν καώ εγώ, αν δεν καείς εσύ πως θες να γίνουν τα σκοτάδια φως».

Μπορούμε και θα πάμε καλύτερα, έχουμε πεποίθηση  και αγωνιστική αισιοδοξία ότι ο λαός θα κάνει ένα βήμα μπροστά σε αυτές τις εκλογές και θα δυναμώσει τη πάλη του”.