Σάββατο, 25 Μαϊος 2019 04:13

Μιχάλης Αντωνόπουλος: Θα είμαστε οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων την επομένη των εκλογών

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ* 
Φίλες και φίλοι δημότες Καλαμάτας, μια μέρα πριν τις ιστορικές δημοτικές εκλογές της απλής αναλογικής σας καλοσωρίζουμε στην ιστορική πλατεία των Αγίων Αποστόλων, στην πλατεία της 23 Μαρτίου της επανάστασης και των αγωνιστών του 1821. Είμαστε μια μέρα πριν την εξουσιοδότηση και την λαϊκή εντολή που μας δίνετε για την ανεξάρτητη, προοδευτική και δημοκρατική διακυβέρνηση στο δήμο Καλαμάτας.
Η πορεία και η διαδρομή μας έχει αρχίσει εδώ και μερικές δεκάδες χρόνια.  Η παρουσία μας στο δημοτικό συμβούλιο και οπουδήποτε χρειάσθηκε, η προσφορά και η ανταπόδοση όλων αυτών που λαμβάνουμε από τους πολίτες είναι συνεχής, και ιδιαίτερα αποτελεσματική.
Είναι αλήθεια ότι την επόμενη μέρα της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης την Κυριακή 2 Ιουνίου θα είμαστε οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων και κυρίως των αποφάσεων στο δημοτικό συμβούλιο. Όλοι μαζί, με εσάς απόψε και όλους τους δημότες. Αυτή και μόνο την δέσμευση αναλαμβάνουμε...

Η αυτοδιοικητική μας πρόταση δημιούργησε νέα δεδομένα στο δήμο μας. Δεν κοιτάμε ούτε δεξιά, ούτε αριστερά, είμαστε δίπλα στους δημότες και κοιτάμε μπροστά.

Δυστυχώς ακόμα και σήμερα τα μεγάλα προβλήματα του τόπου μας δεν έχουν διευθετηθεί. Τα δυσκολότερα συνήθως είναι που οι πολιτικοί αναβάλουν και τα αφήνουν για τους επόμενους.  Στο δήμο Καλαμάτας του 2020 δεν έχουμε λύσει ιδιαίτερα σοβαρά ζητήματα όπως της διαχείρισης των απορριμμάτων και των τοξικών χωματερών, της ανακύκλωσης, της αναβάθμισης του βιολογικού Καθαρισμού και της ρύπανσης των φυσικού περιβάλλοντος. Αυξάνουμε το κόστος διαβίωσης του δημότη και υποβαθμίζουμε την ποιότητα της ζωής του και εκλιπαρούμε την Ευρωπαϊκή επιτροπή και τους θεσμούς να ελαφρύνουν και να μειώσουν τα πρόστιμα. Μέχρι πότε όμως.  Ποιος μπορεί να αναστρέψει αυτό τον κατήφορο. Αυτή που μέχρι σήμερα απέτυχαν να το διαχειριστούν η αυτοί που έβαζαν την υπογραφή τους φαρδιά πλατιά από τη θέση «ευθύνης» που είχαν μέχρι και σήμερα.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε απωλέσει το αίσθημα ασφάλειας και πολιτικής προστασίας.  Αυτές τις εποχές που βιώνουμε την κρίση ανησυχούμε αν κάποιος προσπαθήσει να διαρρήξει την κατοικία μας και προσευχόμαστε όταν βρέχει, να μην έρθουν τα χειρότερα.  Είναι κάποιος που δεν έχει αυτός ή η οικογένεια του πέσει θύμα η απόπειρα κλοπής. Υπάρχουν κάποιοι ανάμεσα μας που δεν προβληματίζονται όταν αρχίζει και βρέχει, και από ποιο δρόμο θα περάσουν για να φθάσουν με ασφάλεια στο σπίτι η τη δουλειά τους.  Μέσα σε όλα αυτά κάποιοι που ζητάνε την ψήφο μας, έχουν σοβαρότατο μερίδιο ευθύνης. Δεν μπορεί να είσαι κάποια χρόνια αντιπερειφερειαρχης, αντιδήμαρχος η προϊστάμενος υπηρεσιών η να κάνεις αντιπολίτευση από τον καναπέ της κατοικίας σου και να ισχυρίζεσαι ότι τώρα ηρθε η ώρα να πάμε μπροστά και να τα φτιάξουμε όλα. Στη ουσία πολύ συνδυασμοί  ομολογούν ότι τόσο καιρό πηγαίναμε προς τα πίσω. Αυτό φαίνεται από την ονοματολογία που χρησιμοποιούν Δημιουργική πρωτοβουλία (πριν τι είχαμε;), η Καλαμάτα μπροστά, Τώρα ξεκινάμε, Καλαμάτα πρότυπος Δήμος κλπ.

Εδώ με δυσκολία τα κατάφερε ο κύριος Νίκας ο απερχόμενος δήμαρχος που είχε μια ισχυρή πλειοψηφία και προσωπικότητα και είχε και την άνεση και την εμπειρία των 25 χρόνων στην αυτοδιοίκηση και θα γίνουν όλα αυτά από τους αδύναμους πολιτικά συνεργάτες του.

Ότι πιο αξιόλογο και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό συμβούλων της δημοτικής αρχής Νίκα απέχει.  Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την επόμενη μέρα στο δήμο και προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά. Μπορούν οι συνάδελφοι που στην ουσία ουδέποτε διαφοροποιήθηκαν και ουδέποτε χειρίσθηκαν σοβαρές υποθέσεις του δήμου, ακόμα και αν βρούν κάπου να δωρίσουν το μισθό του δημάρχου, να καταφέρουν κάτι στα δημοτικά δρώμενα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Επίσης δεν είναι άξιο απορίας, μερίδα δημοτικών συμβούλων κάθε φορά που έχουμε εκλογές τα τελευταία 12 χρόνια να αλλάζει ψηφοδέλτιο η δημοτική παράταξη.  Τελικά τι είναι πιο σημαντικό η καρέκλα και τα αξιώματα η οι σταθερές πολιτικές θέσεις και αξίες που πρεσβεύουμε. Εκτός και αν πιστευτούμε στην αυτοδιοίκηση της ανταλλαγής και της προσομοίωσης, της αποσταθεροποίησης και του τακτικισμού, που σαφώς οδήγησε τη χώρα στα μνημόνια και τους δήμους στην χρεοκοπία.

Σήμερα λοιπόν θα πρέπει να αναλογισθούμε αν αυτό που σχεδιάζουμε είναι επαρκές και εφικτό και αν αυτό που ήδη έχουμε για να σταθούμε και να δημιουργήσουμε είναι σε καλή κατάσταση.

Δυστυχώς και τα οικονομικά του δήμου Καλαμάτας, που δεν είναι από τους χειρότερους στην Ελλάδα, φθίνουν, αλλά και τα προγράμματα συναδέλφων υποψηφίων είναι χωρίς τεκμηρίωση και πηγές χρηματοδότησης. Και αν επαιρεται η δημοτική αρχή ότι έχει κάποια διαθέσιμα 14,0 εκ, ένας απλός νοικοκύρης θα τους πεί ότι στο παντελόνι του μπορεί να εχει 100 και 200 ευρώ, αλλά έχει και ένα δάνειο που δεν είναι σίγουρο ότι θα καταφέρει να ξωφλήσει, που φθάνει τα 10.5 εκ και επίσης του οφείλουν οι πελάτες του αλλά 15,0 εκ από τα οποία με δυσκολία εισπράττει 500.000 με 600.000 το χρόνο. Και όλα αυτά με δόσεις που ανανεώνονται η με κατασχέσεις που δεν φθάνουν να αποπληρώνουν το χρέος και με τις οποίες διαφωνούμε όταν πρόκειται για οικονομικά ασθενής δημότες.

Επίσης θα πρέπει να σκεφθούμε αν αυτά που συνέβησαν με τις τελευταίες φυσικές καταστροφές στις πλημμύρες του 2016 και μετά και που θα αντιμετωπίσουμε πάλι σύντομα, αν έχουμε δρομολογήσει τα απαραίτητα έργα προστασίας και θωράκισης του δήμου και με ποια χρήματα θα γίνουν.

Εκείνο το λαγκάδι, το υδατόρεμα της Αγ. Σωτήρας που επνιξε στην κυριολεξία συμπολίτες μας στη οδό Γλαύκου, ποια δημοτική αρχή το μελέτησε και γιατί μέχρι σήμερα δεν σχεδιάσθηκε ένα νέο έργο που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής η να απαλείφει τις κακοτεχνίες. Τα χρήματα από τις καταστροφές στο δήμο ξεπέρασαν τα 10,0 εκ σύμφωνα με την έκθεση των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου.  Συνεπώς αντιλαμβανόμαστε με μια απλή ανάγνωση ότι μόνο σε καλή κατάσταση δεν είμαστε. Το μέλλον του δήμου μας είναι αβέβαιο και αυτό γιατί η Καλαμάτα αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς για τους γνωστούς λόγους και οι υποδομές της είναι των προηγούμενων 30 τουλάχιστον χρόνων. Ύδρευση, αντιπλυμμηρική προστασία, αποχέτευση, κυκλοφοριακό, χωροταξικό, οδοποιία.  Με ποια δημόσια έργα θα υποστηρίξουμε την βιώσιμη και ασφαλή ανάπτυξη στον τόπο μας, μόνο με τις αναπλάσεις.

Οι αλλαγές στη αυτοδιοίκηση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν συνοδεύτηκαν με  τη μεταφορά πόρων στην αυτοδιοίκηση, τα ταμεία των δήμων είναι άδεια. Όσοι κάνουν έργα τα κάνουν με δανεικά η από το ΕΣΠΑ που δεν φθάνει για όλους.  Ο δήμος Καλαμάτας έλαβε δάνειο 5.5 εκ ευρώ και δυστυχώς το περισσότερο το ξόδεψε σε αναπλάσεις, προφανώς γιατί φέρνει γρήγορα ψήφους.  Η ανασφάλεια και οι απώλεια θέσεων εργασίας και τα συσσωρευμένα προβλήματα των απανωτών μνημονίων πήγαν τον δήμο μας αλλά και του δημότες πολύ πίσω.

Σήμερα όμως με τη συνεχή προσπάθεια, την εμπειρία και την επιστημονική γνώση από τις απώλειες και τα λάθη του παρελθόντος που τα μελετήσαμε και τα βιώσουμε όπως και οι περισσότερες δημότες μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, δεν θα θέλαμε σε καμιά περίπτωση να χαρίσουμε την ψήφο μας αλλά και το μέλλον των παιδιών μας σε όλους αυτούς που μας έφεραν έως εδώ, και δυστυχώς συνεχίζουν να στερούν δυνατότητες και προοπτική για την ανάπτυξη του δήμου Καλαμάτας.

Δεν κοιτάμε ούτε αριστερά, ούτε δεξιά

Είμαστε δίπλα στο δημότη και κοιτάμε μπροστά!

Αυτό είναι το σύνθημα μας σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές.  Έχουμε όλοι πεισθεί ότι οι δήμοι δεν θα είναι πια το μακρύ χέρι των κομμάτων εξουσίας που θέλουν να έχουν τον πρώτο λόγο για το οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι στην περιφέρεια και στο δήμο μας. Ηρθε η ώρα να έχουμε μια ανεξάρτητη και αδέσμευτη αυτοδιοίκηση με μεταφορά πόρων μέσα από το Φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας που προτείνουμε να μετατραπεί ο ΕΝΦΙΑ με την άμεση κατάργηση του.

Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζονται ανταποδοτικά έσοδα για τους δήμους ώστε να μπορούν να εκτελέσουν με επάρκεια τα έργα υποδομών που προστατεύουν και δίνουν υπεραξία στα ακίνητα των μικρομεσαίων στρωμάτων του λαού του δήμου μας.

Έχουμε δει πολλές φορές δημάρχους να εκλιπαρούν για μικρές χρηματοδοτήσεις από τις δημόσιες επενδύσεις.  Δυστυχώς όλα αυτά οδηγούν στην απόλυτη χρεοκοπία και πολιτική εκμετάλλευση.

Όλα για μας ξεκινούν από τη χάρτα των δικαιωμάτων του δημότη και την αρχή των ίσων ευκαιριών για όλους, που έχουμε καταθέσει και αποτελεί το συμβόλαιο συνεργασίας μας με τους δημότες.

Το πρόγραμμά μας εστιάζει αφενός στην κάλυψη των άμεσων αναγκών του δημότη, με παρεμβάσεις και δράσεις για τη βελτίωση του επιπέδου ζωής του, την προστασία και την ασφάλειά του από φυσικές καταστροφές ή ανθρώπινες ενέργειες, και αφετέρου αναπτύσσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της τοπικής αυτοδιοίκησης για την Καλαμάτα του 2029. Η ενεργοποίηση του πολίτη μέσα από θεσμοθετημένα όργανα (συνήγορος του δημότη, επιτροπή διαβούλευσης και άλλες θεσμικές δράσεις) θα γίνει επιτέλους πραγματικότητα για την αυτοδιοίκηση ακόμα και με προαιρετική δράση.  Ο δημότης θα συμμετέχει η θα ερωτάται στη λήψη των μεγάλων αποφάσεων. Η ενεργή συμμετοχή δημοτών και φορέων της πόλης καθώς και των εκπροσώπων των τοπικών κοινοτήτων θα επιβραβεύεται και θα χρησιμοποιείται ως πίεση για τη χρηματοδότηση προτάσεων και μελετών.

Διοικητική μέριμνα και δημιουργία δομών εσωτερικού ελέγχου των υπηρεσιών του δήμου καθώς και αξιολόγηση με τα κριτήρια του νόμου των εργαζομένων στο δήμο και όχι του δημάρχου.

Κοινωνική μέριμνα υποστήριξη, αναβάθμιση και επέκταση των δομών του δήμου. Κατάργηση του πολιτιστικού τέλους και μετατροπή του σε τέλος για την χορήγηση υποτροφιών σε άπορους νέους του δήμου Καλαμάτας.

Μείωση δημοτικών τελών καθαριότητας με φραγμό στην υπερκοστολόγηση υπηρεσιών.

Συνεργασία με την Μητρόπολη Μεσσηνίας για την αποτελεσματικότερη συνδρομή στις ευπαθείς ομάδες.

Παιδεία – Αθλητισμός αναβάθμιση συντήρηση και προστασία των αθλητικών δομών του δήμου.  Υλοποίηση προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού στα δημοτικά γυμναστήρια.

Πολιτισμός και Ανάδειξη – προστασία - αξιοποίηση Φυσικού περιβάλλοντος.

Αρχαία Θουρία, Ιστορικό κέντρο, Κάστρο

Διατήρηση των φυσικών πόρων, της βιοποικιλότητας και γενικότερα η προστασία του συνόλου της περιοχής.

Η αειφόρος χρήση των οικοσυστημάτων της προστατευόμενης περιοχής και γενικότερα, η συμβατή με την προστασία και διατήρηση, κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Η ανάπτυξη συνεργασιών με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Ερευνητικά Κέντρα, Τοπικά Επιμελητήρια/Φορείς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Η προώθηση και υλοποίηση προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Η προσέλκυση επισκεπτών και η προβολή και ανάδειξη των αξιών – τόσο φυσικών, όσο και πολιτιστικών - των προστατευόμενων περιοχών.

Το τεχνικό πρόγραμμα μας περιλαμβάνει μια σειρά έργων από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ κυρίως της δεύτερης προγραμματικής περιόδου 2021- 2027 με μια σειρά στοχευμένων μελετών και εκδηλώσεων ενδιαφέροντος.

Συγκεκριμένα μελετάμε και προτείνουμε την ανάπλαση της παραλιακής οδού Ναυαρίνου μέχρι την συμβολή της με την Κρήτης, σε συνδυασμό με την διάνοιξη των κάθετων οδών πρόσβασης.

Επαναφορά της μελέτης για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ η το τομεακό πρόγραμμα για τις μεταφορές του Υπουργείου, για την λειτουργία μονοσήμαντης γραμμής Τραμ από Φιλοξένια μέχρι τη δημοτική αγορά Καλαμάτας, μέσω των υφιστάμενων σταθμών του ΟΣΕ.

Την ανάδειξη, προστασία αλλά κυρίως την οικονομική ανάπτυξη του ορεινού όγκου του δήμου μέσα από το πρόγραμμα ΤΑΠΤΟΚ που συνδυάζει επιχειρηματικότητα και δημοτικά αναπτυξιακά έργα. Για τον Ταΰγετο προτείνουμε την λειτουργία του γραφείου του φορέα διαχείρισης στο παλιό Ξυλοπριστήριο, και μια σειρά από επιμέρους έργα από Ευρωπαϊκά προγράμματα.

-Τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων του βιολογικού Καλαμάτας και επεξεργασία – αδρανοποίηση – και μεταφορά της λυματολάσπης που σήμερα αδειάζει ο δήμος στη ζώνη υψηλής παραγωγικότητας.

-Βιολογικούς καθαρισμούς και συνδέσεις σε όλα τα διαμερίσματα, εδώ θα θυμίσουμε τη μελέτη που εχει εκπονήσει ο δήμος και εχει κοστίσει 1,0 εκ. ευρώ για την μεταφορά και σύνδεση των λυμάτων από τις ΔΕ Θουρίας, Αρι και Αρφαρών με το βιολογικό, και απλά δεν την υλοποιεί.

-Κυκλοφοριακή μελέτη μετά και την οριστικοποίηση του ΓΠΣ του 2011 αλλά και την ολοκλήρωση του νέου περιφερειακού αυτοκινητόδρομου και άλλων βασικών οδών της πόλης.

-Πολιτική προστασία και ζώνες επικινδυνότητας σε όλο το δήμο. Πρόληψη και συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών.  Βιώσαμε όλοι την ολοσχερή καταστροφή του οδικού δικτύου και τα προβλήματα του Ταϋγέτου που θα είναι και τα δυσκολότερα να επιλύσουμε ως νέα δημοτική αρχή.

-Αξιοποίηση του Λιμένα Καλαμάτας με ένταξη μελετών από Master plan αλλά κυρίως την ετοιμότητα του να δεχθεί πλοία κρουαζιέρας μέχρι το 2021, που σημαίνει δομές φιλοξενίας επιβατών ISPS και Ζώνη Schegen.

- Αναβάθμιση ιστορικού κέντρου.

- Ίδρυση δημοτικού κυνοκομείου, προγραμματική σύμβαση με Φιλοζωικό και δήμο Μεσσήνης.

- Δημιουργία δημοτικών χώρων στάθμευσης και σε συνεργασία με ελεύθερους χώρους ιδιωτών.  Επιστροφή όλων των δημοτικών πάρκινγκ στο δήμο.

-Αξιοποίηση διατηρητέων για τις ανάγκες των δημοτών.

- Ίδρυση και λειτουργία δημοτικής Ηλεκτρικής εταιρείας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με συμμετοχή και των δημοτών.

- Επέκταση και ίδρυση νέων κοιμητηρίων με σεβασμό στους νεκρούς και τον πολιτισμό μας.  Μεταφορά του κεντρικού κοιμητηρίου στον Αη Γιάννη τον Καρβούνη η εναλλακτικά στο νέο στρατόπεδο.

-Υδραυλικές μελέτες επάρκειας, καθαρισμός και ηλεκτρονική παρακολούθηση των υδατορεμάτων για να μην είναι ευάλωτος ο δήμος στα πλημμυρικά φαινόμενα.

Η Διαχείριση απορριμάτων είναι το σοβαρότερο πρόβλημα του δήμου μας.  Όλα αυτά τα χρόνια δόθηκε έμφαση στον ενταφιασμό των απορριμμάτων σε ΧΑΔΑ που αποδεικνύεται τελικά η πιο δαπανηρή οικονομικά και εγκληματική περιβαλλοντικά επιλογή.  Υλοποιούμε το πρόγραμμα της διαλογής στην πηγή με μείωση του όγκου των ανεπεξέργαστων απορριμμάτων  στο 25% με σοβαρά θεσμοθετημένα κίνητρα για τον δημότη. Άμεση λειτουργία των πράσινων σημείων και ταυτόχρονη μείωση των τελών καθαριότητας που σαφώς είναι υπερκοστολογημένα.  Απλά να σκεφθούμε ότι σήμερα παράγουμε τα μισά σε σχέση με το διάστημα πριν την κρίση, έχουμε αυξήσει το ποσοστό ανακύκλωσης υποτίθεται και εξακολουθούμε να πληρώνουμε τα ίδια τέλη.  Να μη υπολογίσουμε δε τη μείωση εξόδων λόγω αποθήκευσης κλπ. Η αποκατάσταση και η μεταφορά των απορριμμάτων καθώς και η άμεση συλλογή και διαχείριση των στραγγισμάτων αποτελεί άμεση προτεραιότητα για το συνδυασμό μας. Κλείνουν όλοι ΧΑΔΑ του δήμου και μεταφέρονται άμεσα τα απορρίμματα σε νόμιμους χώρους επεξεργασίας σύμφωνα με το ΠΕΣΔΑ.  Το κόστος είναι πολύ μικρότερο από τα περιβαλλοντικά πρόστιμα και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

Ύδρευση – άρδευση – αποχέτευση- αντιπλημμυρική προστασία.

Το νερό θα χρησιμοποιείται ως δημόσιο αγαθό για όλους, όσοι δεν μπορούν να το πληρώσουν αποδεδειγμένα θα το πληρώνει ο δήμος.  Έτσι θα σταματήσουν οι κλοπές και οι παράνομες συνδέσεις. Θα δοθεί έμφαση στην αναβάθμιση του βιολογικού και του δικτύου που εμφανίζει σοβαρά προβλήματα.

-Γαλάζια οικονομία (θαλάσσιος τουρισμός) για να αλλάξει η παραλιακή ζώνη του δήμου και να ανασάνουμε οικονομικά.

Προτείνεται η εφαρμογή της αρχιτεκτονικής μελέτης ανάπλασης της Μ. Μαντίνειας.

Η προστασία της ακτής από την Βέργα μέχρι το Αλμυρό και η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης. Η αποσυμφόρηση της οδού Καλαμάτας – Κιτριές με ολοκλήρωση και επικαιροποίηση της εκπονηθείσας μελέτης.

-Περιβαλλοντικό θεματικό πάρκο Αρι και Πηδήματος, αναρριχητικό πάρκο στο Νέδοντα και θεματικό τουρισμό στα ορεινά  δημοτικά διαμερίσματα.

- Επιχειρηματικό πάρκο για προσέλκυση νέων επιστημόνων και καινοτόμων προτάσεων σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης

-Ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα με Καλαματιανά προϊόντα.

-Καθιέρωση Φεστιβάλ ΠΟΠ ελιάς Καλαμών και ΠΟΠ ελαιολάδου Καλαματας με διεθνή προβολή. Καθώς και του διαγωνισμού Kalamata olive oil award.

-Δημιουργία κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων για την συντήρηση και ανάληψη εργασιών μικρής κλίμακας κυρίως στις κοινότητες αλλά και για την εξυπηρέτηση των δομών φιλοξενίας του δήμου όπως είναι τα παλιά δημοτικά σχολεία η αλλά δημοτικά ακίνητα.

- ΟΧΙ στον υπέρμετρο δανεισμό για προεκλογικές τσιμεντοαναπλάσεις και έργα χωρίς μελέτες, που οδηγούν το δήμο στην χρεοκοπία

Το σημαντικό όμως στον αγώνα που δίνουμε όλοι μαζί για την αυτοδιοίκηση είναι η ενότητα και η συνεργασία όλων και κυρίως των δημοτών. Η γνώση η εμπειρία και δημοκρατικές αντιλήψεις των στελεχών και των συνεργατών μας θα δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον για τη διάχυση των ιδεών και την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος μας στο δήμο Καλαμάτας.  Εμπνέει εμπιστοσύνη η συμμετοχή νέων και άφθαρτων δημοτών στο αυτοδιοικητικό σχήμα που συνεχίζει για δεύτερη θητεία φιλοδοξώντας να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο δημοτικό συμβούλιο. Ας μη λησμονούμε ότι έκλεισε ένα σημαντικός κύκλος στο δήμο Καλαμάτας με διεκδικητές συναδέλφους που προέρχονται από την απελθούσα δημοτική αρχή που δεν τόλμησαν ποτέ να αντιπαρατεθούν με τα σοβαρά προβλήματα του τόπου μας είτε ήταν εντός η εκτός δημοτικού συμβουλίου.  Τώρα αιφνιδίως που άδειασε η καρέκλα του δημάρχου εμφανίζονται ως σωτήρες η εκφραστές του νέου που θέλουν να φέρουν ψηφίζοντας όμως τόσα χρόνια το παλιό η μένοντας αδρανείς στις μεγάλες προκλήσεις του τόπου μας. Όλα αυτά μαζί με τη συμμετοχή διεκδικητών θέσεων και αξιωμάτων από πρώην στελέχη υπηρεσιών που πραξικοματικά η κυβέρνηση τους άνοιξε το δρόμο για την συμμετοχή τους στα κοινά, αποτελούν φαινόμενα παρακμής του πολιτικού συστήματος που θέλει την αυτοδιοίκηση υπηρέτη της κυβερνητικής πλειοψηφίας και των κομμάτων.

Καλαμάτα δεν είναι μόνο πλατεία!

Οι πολίτες έχουν αντιληφθεί τα τεράστια αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί με τα εγωκεντρικά έργα βιτρίνας και τις τσιμεντοαναπλάσεις κυρίως στην πόλη της Καλαμάτας την ίδια ώρα που η περιφέρεια παραμένει υποβαθμισμένη χωρίς υποδομές.  Το νέο δημαρχείο, το κλείσιμο της Φαρών, οι καταστροφές από τις πρόσφατες πλημμύρες και πολλά άλλα. Από την άλλη συνδυασμοί που επικαλούνται πολιτική ανεξαρτησία και ταυτότητα έχοντας μείνει σε αδράνεια για τα σοβαρά προβλήματα όλα τα χρόνια της κρίσης χωρίς προτάσεις και πάλη για τον προβλήματα των δημοτών δεν μπορούν να πείσουν. Βλέπουμε τις κομματικές επιλογές και συμμαχίες ετερόκλητων ομάδων να θέλουν να κάνουν την αυτοδιοίκηση α και β βαθμού «σκαλοπάτι» για την κεντρική εξουσία και παζάρι αξιωμάτων από κομματικά στελέχη που αλλάζουν πεποιθήσεις και οράματα σαν τα πουκάμισα.

Η Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών θα είναι πρωταγωνιστής στις εξελίξεις από τη θέση της δημοτικής αρχής και θα είναι συνεπείς στους στόχους που έθεσε με οποιαδήποτε κόστος.

Η αυτοδιοικητική μας πρόταση έχει όραμα και θέσεις. Πορεύεται τον δύσκολο δρόμο, που δίνει λύσεις στα κοινωνικά, περιβαλλοντικά, και οικονομικά προβλήματα του δήμου μας, με ορίζοντα δεκαετίας.  Οικοδομούμε την ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση. Θεμέλιος λίθος που δίνει προοπτική και συνέχεια στον τόπο μας.

Όλοι μαζί μπορούμε!!!!!

*Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, επικεφαλής της “Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών” έκανε την προεκλογική του ομιλία την Παρασκευή το βράδυ, στην πλατεία των Αγίων Αποστόλων, στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας