Πέμπτη, 30 Μαϊος 2019 15:54

Μ. Μάκαρης: Τι φταίει για το αποτέλεσμα των εκλογών, τι λέει για τους δύο υποψήφιους δημάρχους

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ FOCUS RADIO 99,6 
Την πρώτη του συνέντευξη μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, το οποίο δεν ήταν το προσδοκώμενο για το συνδυασμό του, έδωσε το πρωί ο Μανώλης Μάκαρης στην εκπομπή του Σταύρου Μαρτίνου “Φωνή Βοώντος”..., στον ραδιοφωνικό σταθμό Focus radio 99,6. Ο Μανώλης Μάκαρης περιέγραψε τους λόγους που δεν επέτρεψαν στο συνδυασμό του να πετύχει το στόχο του, ενώ μίλησε και για τους δύο υποψήφιους δημάρχους που αναμετρώνται την Κυριακή για τη θέση του επόμενου δημάρχου Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλο και Βασίλη Κοσμόπουλο…

Ο Μανώλης Μάκαρης υποστήριξε ότι ο συνδυασμός του δέχτηκε έναν ανηλεή πόλεμο από πρώην δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του, οι οποίοι τόνισε ότι από καιρό πριν είχαν ετοιμάσει ένα σχέδιο ώστε να είναι υποψήφιοι με άλλο συνδυασμό και να κάνουν κακό στο δικό του: “Η δική μας παράταξη και εγώ προσωπικά δεχτήκαμε έναν ανηλεή πόλεμο από δημοτικούς συμβούλους της παράταξής μας, οι οποίοι οργάνωσαν ένα πολύ καλό σχέδιο θα έλεγα, έτσι ώστε να προχωρήσουν στη στήριξη ενός άλλου συνδυασμού. Δεν το έκαναν από την αρχή, να πουν ότι ξέρετε στηρίζουμε άλλο συνδυασμό, αλλά προχωρήσανε με διαδικασίες αμφισβήτησης. Παρέσυραν αρκετό κόσμο εναντίον μου και αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ως φυσιολογικό επακόλουθο, σε κάποια στιγμή να βρεθώ, ενώ ήμουν μείζων μειοψηφία, μόνος στο Δημοτικό Συμβούλιο να υπερασπίζομαι τη μείζονα μειοψηφία”.

ΠΟΙΟΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ

Ο Μανώλης Μάκαρης διευκρίνισε ότι αναφέρεται στον Δημήτρη Φαββατά, τον Στάθη Σταματόπουλο, τον Κώστα Γεωργακίλα αλλά και τον εκπρόσωπο της παράταξής του στο Δ.Σ. της Φάρις Τάσο Πολυχρονόπουλο, για τον οποίο σχολίασε ότι “δεν είχε ούτε την ευθιξία να παραιτηθεί από τη Φάρις παρόλο που διαχώρισε τη θέση του”.

Ο Μανώλης Μάκαρης υποστήριξε επίσης τα εξής για τους συγκεκριμένους: “Εγώ δεν καταλαβαίνω κάτι: Έχουν περάσει όλοι αυτοί οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι από όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κανείς δεν τους έχει ρωτήσει ποια ήταν η πολιτική διαφωνία με τον Μάκαρη; Κανείς δεν τους έχει ρωτήσει γι’ αυτό το θέμα. Όταν με το καλό βρεθείτε πείτε τους ποια ήταν η πολιτική διαφωνία του Σεπτεμβρίου. Γιατί ουσιαστικά δεν υπήρχε καμία πολιτική διαφωνία. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι έγιναν γνωστοί στο ευρύτερο κοινό της Καλαμάτας με τη βοήθεια του Ανοιχτού Δήμου, με προσπάθειες συλλογικές τις οποίες κάναμε όλοι μαζί και εκμεταλλεύτηκαν αυτή την έξωθεν καλή μαρτυρία που τους έδωσε και ο Ανοιχτός δήμος με σκοπό να εκλεγούν. Αυτή είναι η όλη υπόθεση”.

ΑΝΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΜΜΕ

Επίσης ο Μανώλης Μάκαρης ανέφερε ότι ένας λόγος για το αποτέλεσμα ήταν ο αποκλεισμός της προβολής του συνδυασμού του από Μέσα Ενημέρωσης: “Είδα μια τεράστια διαφημιστική προβολή ορισμένων υποψηφίων συνδυασμών, σχεδόν όλων, με πρωτοσέλιδα, με συνεχή αφιερώματα, με ολοσέλιδες καταχωρήσεις. Είδα επίσης για τη δική μας παράταξη να υπάρχει ένας αποκλεισμός από συγκεκριμένα ΜΜΕ. Και μάλιστα ένας αποκλεισμός ο οποίος είναι ενάντια στη νομοθεσία, δηλαδή δεν μπορεί ένα Μέσο να μη δείξει ούτε μία συγκέντρωση, ούτε μία συνέντευξη, ούτε μία παρουσία δική μου ως επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και επικεφαλής της συγκεκριμένης παράταξης. Υπήρχαν άλλα Μέσα τα οποία δεν είδανε τίποτα από την τελευταία προεκλογική μας συγκέντρωση, που γράψανε ότι έγινε η προεκλογική συγκέντρωση του Μανώλη Μάκαρη στην κεντρική πλατεία. Σε άλλους έκαναν ολοσέλιδα αφιερώματα ότι αλλάζουμε τη Καλαμάτα, ότι έχουμε τεράστια πράγματα να κάνουμε. Σε εμάς υπήρχαν Μέσα που δεν αφιέρωσαν ούτε μια φωτογραφία ούτε απολύτως τίποτα. Υπήρχε πραγματικά μια άνιση μεταχείριση των ΜΜΕ προς την παράταξή μας. Το λέω ξεκάθαρα και μπορώ να το αποδείξω όποτε θέλετε”.

ΣΥΡΙΖΑ

Σε ό,τι αφορά τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην παράταξή του και πόσο καθολική ήταν, ο Μανώλης Μάκαρης είπε τα εξής: “Υπάρχουν διάφορες “φυλές” του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Καλαμάτας, γενικότερα στη Μεσσηνία και γενικώς αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει ένας κατακερματισμός των ψήφων. Ένας τεράστιος κατακερματισμός. Ο ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Καλαμάτας πήρε 26%, εμείς πήραμε 9,5%. Καταλαβαίνετε που κατευθυνθηκαν οι υπόλοιπες ψήφοι. Υπήρχαν κάποιοι άνθρωποι μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ που πήγαν σε άλλη παράταξη και δεν αποδοκιμάστηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ να μην ξέρει τι να ψηφίσει. Από εκεί και πέρα σας λέω ότι δεν ήταν το μείζον αυτό”.

ΜΠΟΥΛΙΝΓΚ ΣΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ

Ο Μανώλης Μάκαρης αναγνώρισε έμμεσα ότι ένας ακόμη λόγος για το μη προσδοκώμενο αποτέλεσμα των εκλογών ήταν η κατάρτιση του συνδυασμού του, τόνισε ωστόσο ότι αντίπαλοι ύψωσαν μεγάλα εμπόδια στην προσπάθειά του να βρει υποψήφιους. Χαρακτηριστικά ανέφερε: “Ένα θα σας πω, ότι στη Θουρία και στον Άρι αντιμετωπίσαμε τεράστιο πρόβλημα ανεύρεσης υποψηφίων. Και μάλιστα για μια συγκεκριμένη περίπτωση υποψηφίου που βρήκαμε υπήρχε ένα τεράστιο μπούλινγκ εναντίον του να την αποσύρει. Από ανθρώπους που έχουν συνεργαστεί με έναν από τους αντίπαλους συνδυασμούς. Έτσι ώστε εμείς να μη βρούμε υποψηφίους”.

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Ή ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ;

Κληθείς ο Μανώλης Μάκαρης να απαντήσει ποιον από τους δύο υποψήφιους δημάρχους Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλο και Βασίλη Κοσμόπουλο αντίστοιχα, προτιμά η παράταξή του, τόνισε τα εξής: “Ο κόσμος της Καλαμάτας, οι ψηφοφόροι μας, έχουν άποψη, έχουν κρίση, μπορούν από μόνοι τους να κρίνουν τους υποψηφίους, τις προτάσεις τους, το πρόγραμμά τους. Νομίζω ότι θα ήταν λάθος εμείς να κατευθύνουμε τους ανθρώπους μας γιατί ακριβώς έχουν γνώση και κρίση. Από εκεί και πέρα, το σημαντικό είναι σε σχέση με τους υποψηφίους να παρουσιάσουν επιτέλους πιο αναλυτικά το πρόγραμμά τους, εννοώ για τα μεγάλα προβλήματα της Καλαμάτας”.

Ο Μανώλης Μάκαρης σημείωσε επίσης ότι “βεβαίως και οι δύο έχουν επικοινωνήσει μαζί μου. Και οι δύο είχαμε κάποια συνάντηση και τους είπα ακριβώς αυτά που λέω και σε εσάς, πρέπει πραγματικά να διευκρινήσουν πτυχές του προγράμματός τους. Τους είπα ακριβώς τι πτυχές χρειάζεται να διευκρινίσουν. Σε όλα αυτα αυτά τα θέματα τα οποία αναδείξαμε καλό θα ήταν να πάρουν μια θέση έτσι ώστε και ο κόσμος μας να ξέρει τι ακριβώς θα ψηφίσει. Από εκεί και πέρα είπαμε ότι προεκλογικά δεν υπάρχει καμία πιθανότητα συνεργασίας γιατί δεν είναι σωστό προεκλογικά να γίνονται συνεργασίες. Μετεκλογικα όμως εμείς θα βοηθήσουμε όλους, ή τον ένα συνδυασμό ή τον άλλο, με την άποψή μας, με τις συγκλίσεις μας, με τη συναίνεση, με τις προτάσεις μας, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα της Καλαμάτας”.

Σημειώνουμε, τέλος, ότι ο Μανώλης Μάκαρης έκρινε ως “μικρή επιτυχία” το αποτέλεσμα των εκλογών, δεδομένων των προβλημάτων και των εμποδίων που είχε να αντιμετωπίσει η παράταξή του. Υπογράμμισε δε ότι ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό του να αποσυρθεί, αντίθετα τόνισε ότι η παράταξή του “Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες”, με την ανανέωση που έχει επέλθει, θα έχει μια έντονη δραστηριότητα πάντα με σκοπό το καλύτερο αύριο για το Δήμο Καλαμάτας.

Στ.Μ.