Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2019 23:55

Εργαζόμενοι του Δήμου Καλαμάτας στυμμένες λεμονόκουπες…

ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ ΠΛΗΡΩΣ 
Είναι τρομερή η εκμετάλλευση που έχουν υποστεί εργαζόμενοι για χρόνια στο Δήμο Καλαμάτας, οι οποίοι έχουν πια πεταχτεί σαν στυμμένες λεμονόκουπες. Είναι οι πρώην εργαζόμενοι με συμβάσεις stage, οι οποίοι όχι μόνο έχουν απολυθεί, ύστερα από δικαστική απόφαση, ενώ άλλοι συνάδελφοί τους μονιμοποιήθηκαν. Στους συγκεκριμένους εργαζόμενους αρνείται ο Δήμος να καταβάλει τα χρήματα για την ασφαλιστική τους τακτοποίηση μέχρι να τελεσιδικήσει δικαστικά η υπόθεση, παρότι πρωτόδικα έχουν δικαιωθεί! Το θέμα απασχόλησε το μεσημέρι την Οικονομική Επιτροπή, όπου οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής επικαλέστηκαν το οικονομικό συμφέρον του Δήμου Καλαμάτας, λέγοντας ότι τα χρήματα που ζητούν οι πρώην συμβασιούχοι είναι πολλά -τα εκτίμησαν περίπου στις 40.000 ευρώ- γι’ αυτό και θα πρέπει να εξαντληθούν τα ένδικα μέσα. Τι είναι όμως ο Δήμος και προτάσει το οικονομικό κόστος -όταν μάλιστα έχει ταμειακό υπόλοιπο 15.000.000 ευρώ- από το ηθικό και κοινωνικό χρέος που θα έπρεπε να έχει απέναντι σε εργαζόμενους που τους είχε αναθέσει ευθύνες, που δούλευαν όσο και οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους όμως όχι μόνο πληρώνονταν λιγότερο από εκείνους αλλά ο Δήμος ούτε καν αναγνωρίζει πως παρείχαν εξαρτημένη εργασία και πρέπει να ασφαλιστούν κανονικά γι’ αυτό…

Κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής λοιπόν αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να ασκηθεί από το Δήμο έφεση αντί να προχωρήσει άμεσα στην ασφαλιστική τακτοποίηση εφτά πρώην συμβασιούχων stage που έχουν δικαιωθεί με πρωτόδικη δικαστική απόφαση.

Ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, αντιδήμαρχος Θανάσης Ηλιόπουλος, σημείωσε ότι πρόκειται για υπόθεση που αφορά την περίοδο από το 2008 έως το 2010. Οι εφτά συμβασιούχοι το 2014 έκαναν καταγγελίες στο ΙΚΑ ότι ο Δήμος Καλαμάτας δεν τους είχε ασφαλίσει πλήρως.

Το ΙΚΑ απέρριψε τις καταγγελίες, ωστόσο οι συμβασιούχοι προσέφυγαν με αίτηση θεραπείας στην Τοπική Διοικητική Επιτροπή του ΙΚΑ, η οποία τους δικαίωσε.

Μετά τη δικαίωση ήρθε η σειρά του Δήμου να προσφύγει στο Διοικητικό Πρωτοδικείο για την ακύρωση της απόφασης της Τοπικής Διοικητικής Επιτροπής, που είχε δικαιώσει τους συμβασιούχους.

Το δικαστήριο από την πλευρά του δικαίωσε εν μέρη τους συμβασιούχους και συγκεκριμένα αποφάνθηκε ότι κατά τη διάρκεια της σύμβασης stage, επειδή επρόκειτο για σύμβαση μαθητείας, δικαιούνταν ασφάλιση μόνο για ασθένεια και για τον κίνδυνο ατυχήματος. Όμως μετά το 18μηνο της σύμβασης οι εργαζόμενοι δικαιούνται πλήρη ασφάλιση γιατί παρείχαν εξαρτημένη απασχόληση μαθητευόμενου.

Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, εκπρόσωπος της παράταξης της αντιπολίτευσης “Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών” καταψήφισε την εισήγηση της πλειοψηφίας για την έφεση και τόνισε ότι ο Δήμος δεν μπορεί να απασχολεί εργαζόμενους χωρίς να τους ασφαλίζει, κάτι που πρόσθεσε ότι είναι ανεπίτρεπτο.

Ωστόσο ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, αντιδήμαρχος Θανάσης Ηλιόπουλος, σχολίασε ότι είναι εύκολο να κάνει κανείς το δικηγόρο και τον προστάτη των εργαζομένων, όμως, υπογράμμισε, ο Δήμος, ο δήμαρχος, η δημοτική αρχή δεν έχουν καμία ευθύνη για ό,τι έχει συμβεί γιατί όλες οι σχετικές αποφάσεις ήταν της κεντρικής εξουσίας αποκλειστικά.

Άλλοι σύμβουλοι της πλειοψηφίας ανέφεραν ότι οι ίδιοι οι συμβασιούχοι είχαν υπογράψει τις συμβάσεις τους στις οποίες αναφερόταν ότι θα ασφαλίζονται μόνο για την υγειονομική τους περίθαλψη και τον κίνδυνο ατυχήματος.

Στ.Μ.