Κυριακή, 01 Σεπτεμβρίου 2019 15:01

Με αποχωρήσεις και αναφορές για φθηνές πολιτικές μεθοδεύσεις η διαδικασία στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

ΕΚΛΟΓΗ ΜΕΛΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ 
Τις αντιδράσεις παρατάξεων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η επιλογή της νέας δημοτικής αρχής Καλαμάτας να προχωρήσει στην εκλογών μελών για την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, χωρίς πρώτα να ανακοινωθεί ποιες παρατάξεις της μειοψηφίας συμπράττουν με την πλειοψηφία. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του Βασίλη Κοσμόπουλου ότι πρόκειται για μια άκομψη και φθηνή πολιτικά μεθόδευση, που αποσκοπεί να δοθούν θέσεις των δύο επιτροπών σε παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες όμως τις επόμενες ημέρες πιθανότατα θα ενταχθούν στη συμπολίτευση με τις συμπράξεις που προβλέπει η νομοθεσία, πετυχαίνοντας μια θηριώδη πλειοψηφία για την παράταξη του δημάρχου. Άρα λοιπόν, τόνισε και ο Βασίλης Κοσμόπουλος και άλλοι επικεφαλής της αντιπολίτευσης, αντί να δοθούν θέσεις σε παρατάξεις που θα παραμείνουν στην αντιπολίτευση, δίνονται σε παρατάξεις που για λίγες ημέρες μόνο θα είναι στην αντιπολίτευση και έτσι δεν θα υπάρχει αναλογικότητα στη σύνθεση των επιτροπών σε σχέση με τη σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου και το αποτέλεσμα των εκλογών…

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, απάντησε ότι συμπράξεις παρατάξεων της αντιπολίτευσης με την παράταξη της πλειοψηφίας δεν υπάρχουν, ακόμη τουλάχιστον ή μπορεί να μην υπάρξουν και καθόλου. Πρόσθεσε ότι η παράταξη του μπορεί να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο όχι μόνο με σύμπραξη παρατάξεων αλλά και με συνεργασία με κάποιες παρατάξεις, στο πλαίσιο όμως ενός μνημονίου προγραμματικών θέσεων που θα συμφωνηθεί, ή, είπε ακόμη ο δήμαρχος, υπάρχει και η δυνατότητα διεκδίκησης πλειοψηφίας σε κάθε θέμα που θα έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο από οποιονδήποτε δημοτικό σύμβουλο συμφωνεί. 

Επιπλέον ο νέος δήμαρχος Καλαμάτας τόνισε ότι και με την απλή αναλογική ο δήμαρχος εκλέγεται με πλειοψηφία τουλάχιστον του 50+1% και έχει το δικαίωμα να διαθέτει την πλειοψηφία στις επιτροπές και στο Δημοτικό Συμβούλιο. 

Πρώτος έβαλε το θέμα ο Βασίλης Τζαμουράνης, επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, που ανέφερε ότι υπάρχει ασάφεια στο θέμα των συνεργασιών των παρατάξεων, ότι μέχρι τώρα δεν έχει διαπιστώσει να υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο συνεργασίας και γι’ αυτό η δική του παράταξη έχει επιλέξει το ρόλο της αντιπολίτευσης. 

Ο Μανώλης Μάκαρης, επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου”, τόνισε ότι με τη διαδικασία που ακολουθεί η δημοτική αρχή εξασφαλίζει στις επιτροπές μια πλειοψηφία 7-2, νοθεύοντας την αναλογικότητα και αποχώρησε με τους δημοτικούς του συμβούλους, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να νομιμοποιήσουν αυτό που πάει να συμβεί. 

Αποχώρησε και ο εκπρόσωπος της “Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών” Μιχάλης Αντωνόπουλος. 

Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, η οποία επίσης δεν συμμετείχε στη διαδικασία, Δημήτρης Οικονομάκος, τόνισε ότι το τίμιο και ηθικό θα ήταν όλοι οι εκπρόσωποι των παρατάξεων να πουν έγκαιρα με ποιον θα πάνε και τι θα κάνουν. 

Ο Βασίλης Κοσμόπουλος θύμισε ότι ο πρώην δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, που είχε βγει από την πρώτη Κυριακή, στις επιτροπές είχε πλειοψηφία 6-3, ενώ η σημερινή δημοτική αρχή, που κέρδισε με πολύ μικρότερο ποσοστό, πάει να πάρει μια πλειοψηφία 7-2. Πρόσθεσε δε ότι δεν κατανοεί την επιμονή της δημοτικής αρχής να γίνουν πρώτα οι εκλογές για τα μέλη των επιτροπών και μετά να ανακοινωθούν οι συμπράξεις, αφού ό,τι και να γίνει θα διαθέτει την πλειοψηφία σε αυτές. 

Στ.Μ.