Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012 19:04

Αδιαφανείς οι διαδικασίες του Μάστερ πλαν του λιμανιού, τονίζει το Τεχνικό Επιμελητήριο

Αδιαφανείς οι διαδικασίες του Μάστερ πλαν του λιμανιού, τονίζει το Τεχνικό Επιμελητήριο

ΚΑΜΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ 
ΣΤΟΝ ΠΡΟΛΙΜΕΝΑ

Αγνοήθηκε παντελώς η γνώμη της κοινωνίας και ως εκ τούτου οι διαδικασίες του Μάστερ πλαν του λιμανιού της Καλαμάτας ήταν αδιαφανείς, υπογραμμίζει η Νομαρχιακή Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου, που επίσης σημειώνει ότι ποτέ δεν είχε συμφωνήσει με οποιοδήποτε σχέδιο επέμβασης στον αιγιαλό του προλιμένα…

Το θέμα του Μάστερ πλαν συζητήθηκε σε σύσκεψη της Ν.Ε. του ΤΕΕ, όπου συμφωνήθηκε να ζητηθεί το τελικό σχέδιο του Μάστερ πλαν για να γίνει αναλυτική τοποθέτηση σε όσα αυτό προβλέπει. Ειδικότερα, σε σχετικό δελτίο Τύπου της Ν.Ε. του ΤΕΕ σημειώνονται τα εξής: «Το ΤΕΕ / Ν.Ε. Μεσσηνίας αφού ασχολήθηκε με το MASTER PLAN του λιμένα Καλαμάτας σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα την 24/09/2012 με την ευρεία συμμετοχή συναδέλφων Μηχανικών από το Νομό Μεσσηνίας, επισημαίνει τα εξής:

  1. Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από τους αρμόδιους για την πρόταση του MASTER PLAN του λιμένα της Καλαμάτας ήταν αδιαφανείς. Απουσίαζε παντελώς η γνώμη της κοινωνίας αλλά και των αρμόδιων φορέων. Συγκεκριμένα το ΤΕΕ δεν κλήθηκε να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα.
  2. Όσα λέγονται ή γράφονται για το ΤΕΕ και τις θέσεις που έχει πάρει στο παρελθόν είναι αναληθή. Το ΤΕΕ Πελ/σου δεν είχε συμφωνήσει με τα αναγραφόμενα στο MASTER PLAN. Μάλιστα είχε εκδώσει και σχετικό ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ την 21-07-1999 με τις θέσεις του, στη βάση των οποίων παραμένουμε σταθεροί μέχρι και σήμερα.
  3. Δεν θα πρέπει να γίνει καμία επέμβαση στην περιοχή του προλιμένα (μεταξύ Πανελληνίου και «βραχάκια») και θα πρέπει να κατεδαφιστεί η αποθήκη στην οδό Τσαμαδού.
  4. Αναμένουμε την τελική απόφαση του ΕΣΑΑ καθώς και τα σχέδια που την συνοδεύουν, προκειμένου να επανατοποθετηθούμε με περισσότερες λεπτομέρειες.

Συγκεκριμένα το δελτίο τύπου ανέφερε τα εξής :
«ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 21/07/1999
Η Δ.Ε. του Τμήματος Κεντρ. & Νότιας Πελ/σου του ΤΕΕ σχετικά με τα προγραμματιζόμενα έργα στην παραλιακή ζώνη της Καλαμάτας, ανακοινώνει τα παρακάτω:
1. Για τα έργα που αφορούν το λιμάνι, συμφωνεί με τις παρεμβάσεις που σχεδιάζονται για την εκβάθυνση, την επισκευή και τη συντήρηση του. Όσον αφορά όμως τις προοπτικές του λιμανιού, το ΤΕΕ θεωρεί ότι πριν από οποιοδήποτε σχεδιασμό, προηγείται ο καθορισμός του ρόλου που καλείται να παίξει. Υπενθυμίζεται ότι στις δύο τελευταίες δεκαετίες, έχει κατά κόρον τονισθεί ότι στρατηγικοί αναπτυξιακοί τομείς για τη Μεσσηνία, είναι ο τουρισμός και η γεωργία. Με βάση αυτή τη λογική, με την οποία το ΤΕΕ συμφωνεί, οποιαδήποτε άλλη χρήση του λιμανιού εκτός από την εξυπηρέτηση της τουριστικής και της ήπιας εμπορικής κίνησης, οδηγεί στην κατασκευή άλλου λιμανιού, δυτικά της πόλης, σύμφωνα με την υπάρχουσα μελέτη.
2. Όσον αφορά τις παρεμβάσεις που συζητούνται, για την ευρύτερη παραλιακή ζώνη, είναι κατά την γνώμη μας αυτονόητο ότι αυτές πρέπει να εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο της συνολικής περιοχής, από την οδό Κρήτης μέχρι την θάλασσα (MASTER PLAN). Αυτό επιβάλλει η συνετή χάραξη χωροταξικής και πολεοδομικής πολιτικής που πρέπει να στηρίζεται στην επιστημονική δεοντολογία. Εν πάση περιπτώσει, ζητούμε να γίνουν σεβαστές οι προτάσεις της μελέτης ανάπλασης της παραλιακής ζώνης, που βρίσκεται στο στάδιο της αποπεράτωσης.
3. Επειδή τέλος πολλά συζητούνται επίσης, για τα έργα που ενδεχομένως θα γίνουν ανάμεσα στο λιμενοβραχίονα και τα «βραχάκια» (κρηπιδότοιχοι και επιχωματώσεις που καταστρέφουν την καθαρή αμμώδη παραλία), το ΤΕΕ τονίζει με έμφαση ότι θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε βάναυση επέμβαση στο φυσικό περιβάλλον. Δεν μπορεί πάντα στο όνομα μιας παρωχημένης αναπτυξιομανίας, να περιφρονούμε τη φυσιογνωμία, την ιστορία και τις ανάγκες των κατοίκων της πόλης. Καλό είναι να θυμόμαστε αντίστοιχα ατυχή πειράματα που επιχειρήθηκαν στο παρελθόν και να αποφεύγουμε (πλαζ Φαλήρου – σφοδρές αντιδράσεις για την επέκταση της παραλιακής λεωφόρου της Θεσσαλονίκης, οι οποίες και ματαίωσαν το έργο)».