Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2019 14:23

Μετεκλογικά επανέφεραν χρέος 300.000 ευρώ των σχολείων της Καλαμάτας προς το Δήμο για το νερό

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑΜΑΤΗ ΜΠΕΧΡΑΚΗ 
Η νέα δημοτική αρχή Καλαμάτας αναιρεί την εξαγγελία της προηγούμενης, παρότι σε ένα βαθμό αποτελεί συνέχειά της και διατηρεί την οικονομική απαίτηση, από τα σχολεία του Δήμου, 300.000 ευρώ για την κατανάλωση νερού. Σε γραπτή δήλωσή του ο Σταμάτης Μπεχράκης, δημοτικός σύμβουλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ, σχολιάζει το γεγονός ότι προεκλογικά η δημοτική αρχή είχε εξαγγείλει τη διαγραφή της οφειλής και μετεκλογικά η νέα δημοτική αρχή αντί να τη διαγράψει προχωρεί σε ρύθμισή της. Υπογραμμίζει ότι η δημοτική αρχή και γενικά ο Δήμος οφείλει να διεκδικήσει ειδική χρηματοδότηση από το κράτος για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων…

Η γραπτή δήλωση του Σταμάτη Μπεχράκη, δημοτικού συμβούλου με την παράταξη “Ανοιχτός Δήμος Ενεργοί Πολίτες”, έχει ως εξής: “Ρυθμίσεις για το δυσβάσταχτο χρέος των σχολικών μονάδων στη ΔΕΥΑΚ του Δήμου Καλαμάτας και όχι διαγραφή του χρέους, όπως είχε εξαγγείλει ο τέως Δήμαρχος και νυν περιφερειάρχης κ. Νίκας, φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει στην παράταξη του νυν δημάρχου κ. Βασιλόπουλου. 

Όπως ανέφεραν στη χθεσινή συνεδρίαση του συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ όταν ερωτήθηκαν στα πλαίσια της έγκρισης του ισολογισμού της Επιχείρησης, συνεχίζουν να χρεώνουν τις σχολικές μονάδες του Δήμου επειδή τα χρήματα πρέπει να τα καταβάλουν οι δύο σχολικές επιτροπές και όχι ο Δήμος! 

Ξεχνούν ότι δεν είχαν διαφωνήσει με την εξαγγελία τότε ως στελέχη της παράταξής του Δημάρχου και κατείχαν ειδικές θέσεις ευθύνης τόσο στη ΔΕΥΑΚ όσο στις σχολικές επιτροπές, ότι διαθέτουν και την πλειοψηφία στις τελευταίες και θα μπορούσαν να κινηθούν στην κατεύθυνση της ρύθμισης από τις αρχές του 2018!

Επί της ουσίας: Οι σχολικές μονάδες πέρα από τις σχολικές ανάγκες τους σε ηλεκτρική ενέργεια και νερό έχουν και μη σχολικές υποχρεώσεις από την σύνδεσή τους στον αστικό περίγυρο. Προαύλια, γυμναστήρια, φωτισμός περιβάλλοντος χώρου, Πράσινοκλπ Ολόκληρη την καλοκαιρινή περίοδο ενώ είναι οι σχολικές μονάδες είναι μη λειτουργούσες, οι χρεώσεις σε νερό και ρεύμα προς αυτές συνεχίζονται κανονικά... Προφανώς το κράτος δεν αναγνωρίζει αυτές τις ειδικές υποχρεώσεις και θέλει να τις φορτώσει στις πλάτες της αυτοδιοίκησης. 

Αλλά και οι ταχτικές ορισμένων δημοτικών αρχών να συμπιέζουν τη καθημερινότητα των σχολείων αντί να διεκδικήσουν έστω ένα ειδικό ενισχυτικό κονδύλι για τη θερινή, τουλάχιστον, λειτουργία των σχολικών μονάδων από το αρμόδιο υπουργείο, προσπαθούν να "βολευτούν" από την πενιχρή χρηματοδότηση και τελικά στρέφονται εναντίον της καθημερινότητας των σχολείων. Στην περίπτωσή μας βέβαια είναι άλλο το θέμα. Είχε αποτιμηθεί το πρόβλημα και είχαν παρθεί αποφάσεις.

Η απελθούσα δημοτική αρχή είχε εκτιμήσει σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε 28/2/2018 στο Δημαρχείο, υπό το Δήμαρχο να καταβληθεί από το Δήμο η συγκεκριμένη οφειλή προς τη ΔΕΥΑΚ και να εγκατασταθεί σύστημα τηλε-ελέγχου για την εξοικονόμηση νερού στα σχολεία, λόγων των προβλημάτων των γερασμένων μετρητών νερού ορισμένων σχολικών μονάδων, την οικονομική κρίση που βρισκόταν η χώρα και λοιπούς λόγους. Ετσι είχε οδηγηθεί στην απόφαση, να απαλλάξει τις σχολικές επιτροπές από τις υποχρεώσεις των παρελθόντων ετών. Τώρα που η χώρα το τελευταίο χρόνο μπήκε σε μια νέα κανονικότητα πρεπει να αυξηθούν έως το βαθμό της αξιοπρεπούς λειτουργίας οι δαπάνες των λειτουργικών εξόδων των σχολείων και παράλληλα να ενταθεί ο έλεγχος για να αποτρέπονται τυχόν σπατάλες μέσω διαφόρων αυτοματισμών και τηλε-έλεγχου. Αλλά όχι άλλα να λέμε πριν τις εκλογές και άλλα μετά. 

Καλή σχολική χρονιά!”.