Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2019 12:21

"Πάμε Βόλτα" στoν προσφυγικό συνοικισμό Κορδία

ΣΑΒΒΑΤΟ
Επίσκεψη-περιήγηση στον Κορδία, έναν από τους οκτώ προσφυγικούς συνοικισμούς της Καλαμάτας, θα πραγματοποιήσει αυτό το Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου, η Ομάδα Πάμε Βόλτα...

«Mε ''οδηγούς'' παλιούς κατοίκους, θα περιηγηθούμε στη γειτονιά, θα μάθουμε την ιστορία και την εξέλιξή της και θα ακούσουμε διηγήσεις από απογόνους προσφύγων», όπως αναφέρει το Δελτίο Τύπου, εξηγώντας ότι οι πρόσφυγες σ’ αυτόν τον συνοικισµό ήταν κυρίως Αρµένηδες και Μικρασιάτες  (από τα Δαρδανέλια), χαµηλού εισοδήµατος, που έφτασαν στην Καλαμάτα με το πρώτο προσφυγικό κύμα του 1914. «Το όνοµα ‘Κορδίας’ προέρχεται από τον ιδιοκτήτη της έκτασης όπου κατασκευάστηκαν οι οικισµοί. Μέχρι το 1956, ο συνοικισµός βρισκόταν στην περιοχή κάτω από τον δρόµο, ενώ µετά το ’56 χτίστηκε και από πάνω µε ‘παράγκες’ (έτσι ονόµαζαν τα σπίτια)».

Η περιήγηση αποτελεί έναν μικρό φόρο τιμής στους πρόσφυγες (κυρίως στις χήρες με τα ορφανά) που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, ενώ «ιδιαίτερης μνείας αξίζουν τα ανήλικα παιδάκια που ήρθαν ασυνόδευτα: o ενός έτους Ιωάννης Τσίκνας (ή Τσίκιος), o 4χρονος Κίμωνας Λαμπρινός και η 9χρονη Μαλάμω Χατζηπαπά».

Σημείο συνάντησης με την Ομάδα Πάμε Βόλτα, το Σάββατο, είναι η Ψαροταβέρνα ''Η Μουριά'', στην περιοχή, στις 7:00μμ.

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6977 506801 (Παύλος) και 6936 518550 (Σωτήρης).