Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2019 00:22

Μαρία Οικονομάκου: “Ο δήμαρχος δυστυχώς αθέτησε τις προεκλογικές δεσμεύσεις του”

ΓΙΑΤΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ 
«Ποτέ δεν θα δεχόμουν να γίνω μια “κουτσούνα”», τονίζει η Μαρία Οικονομάκου και εξηγεί ότι διέκοψε τη συνεργασία της παράταξής της “Καλαμάτα Ξεκινάμε” με την παράταξη του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου επειδή εκείνος αθέτησε την προεκλογική τους συμφωνία. Η συμφωνία αυτή, σύμφωνα πάντα με τη Μαρία Οικονομάκου, έλεγε ότι θα της έδινε όχι απλά την προεδρία της κοινωφελούς δημοτικής επιχείρησης “Φάρις” αλλά τη δυνατότητα πραγματικής άσκησης αυτής της αρμοδιότητας, μέσα από την παραχώρηση της πλειοψηφίας στο Διοικητικό Συμβούλιο. Η Μαρία Οικονομάκου τονίζει ότι ο δήμαρχος δεν ήθελε τελικά συνεργασία με τη δική της παράταξη αλλά μόνο τις ψήφους της και σημειώνει ότι ο Θανάσης Βασιλόπουλος μετά την εκλογή του άλλαξε ενώ η ίδια με τους συνεργάτες της παραμένουν “υπεύθυνοι, σοβαροί, έντιμοι και συνεπείς”…

Ειδικότερα σε γραπτή δήλωση της Μαρίας Οικονομάκου -μετά τις δηλώσεις που έκανε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος για εκβιαστικό τελεσίγραφο που του έθεσε εκείνη- υποστηρίζει τα εξής: “Από τη διαχρονική παρουσία μου στα κοινά της πόλης, έχω αποδείξει ότι είμαι άνθρωπος ήπιου χαρακτήρα, υπέρ των συναινέσεων και των συνεργιών, με σεβασμό πάντοτε στην αντίθετη άποψη. Ακόμη ότι υπερασπίζομαι με συνέπεια τις αρχές μου, μένω πιστή στις εξαγγελίες μου και δεν εγκαταλείπω τους συνεργάτες μου. 

Απόδειξη των παραπάνω αποτελεί και το γεγονός ότι πρόσφατα, κατά την πλήρωση των θέσεων των αντιδημάρχων δεν κατέλαβα εγώ την αντίστοιχη θέση, αλλά πρότεινα τον ισάξιο μεταξύ όλων των δημοτικών συμβούλων της παράταξής μου, κ. Παύλο Κλάδη. 

Με τον δήμαρχο και τους συμβούλους του συνδυασμού του είχαμε κοινή πορεία σε προηγούμενες δημοτικές θητείες, αφού μας ενώνουν κοινές πολιτικο-ιδεολογικές καταβολές και πεποιθήσεις. Ξεκινώντας από την αφετηρία αυτή, με τον κύριο Βασιλόπουλο ήρθαμε σε προγραμματική συμφωνία πριν από τη δεύτερη εκλογή ανάδειξης δημάρχου, για μια συνοδοιπορία στα δημοτικά πράγματα στη βάση τριών κυρίως αρχών: Της ειλικρίνειας στις μεταξύ μας σχέσεις που αυτονόητα περιλάμβανε και την αποφυγή κάθε είδους υπονόμευσης του ενός στον άλλον, με δεδομένο ότι η κάθε παράταξη θα διατηρούσε την αυτοτέλεια και τον διακριτό της ρόλο, της από πριν συζήτησης τόσο της γενικής πολιτικής του Δήμου, όσο και των επιμέρους θεμάτων, στα οποία θα καλούμασταν να ψηφίσουμε, με στόχο την κατά το δυνατόν διαμόρφωση ενιαίας γραμμής και κοινής στάσης και επίσης της ανάθεσης πεδίων ευθύνης στην παράταξή μου. 

Ειδικά συμφωνήθηκε ότι μια τέτοια δημοτική αρμοδιότητα που θα μας αναντίθενταν, θα ήταν αυτή της Δημοτικής Επιχείρησης Φάρις. Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, η ανάληψη ευθύνης ενός τομέα, σημαίνει υποχρεωτικά και πάνω απ’ όλα, αν πρόκειται στ’ αλήθεια για ουσιαστική αρμοδιότητα, δυνατότητα πραγματικής άσκησής της, σε συνεννόηση πάντοτε (αφού πρόκειται για συνεργασία) με τις άλλες “δυνάμεις” που συνθέτουν το συνεργατικό σχήμα. Είναι τόσο προφανές που είναι αυτονόητο. 

Ο δήμαρχος, δυστυχώς, αθέτησε τις προεκλογικές αυτές δεσμεύσεις του, φανταζόμενος, πιθανόν, ότι εμένα θα με ενδιέφερε μόνο να έχω μια καρέκλα, να παίρνω έναν μισθό και να έχω θέση στα τραπέζια δεξιώσεων του Δήμου. Αν συμβαίνει αυτό, τότε σημαίνει ότι ποτέ δεν με γνώρισε και δεν με έμαθε. Γιατί, εγώ ποτέ δεν θα δεχόμουν να γίνω μια “κουτσούνα” αυτοϊκανοποιούμενη με μια διακοσμητική θέση, υποχείριο μιας κατάστασης και όργανο μιας “πολιτικής” στην  οποία δεν συμμετέχω. 

Στη διαδικασία ορισμού των μελών των Νομικών Προσώπων του Δήμου ζήτησα, για την Φάρις, την εφαρμογή αυτών που είχαν συμφωνηθεί πριν κιόλας τη δεύτερη Κυριακή ανάδειξης δημάρχου, όπως πολύ εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς και από το περιεχόμενο της τότε ανακοίνωσής μου υποστήριξης της υποψηφιότητας του κ. Βασιλόπουλου. Δηλαδή, ζήτησα την πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. της Επιχείρησης, για να έχει νόημα και ουσία η θέση του προέδρου του, την οποία θα καταλάμβανα εγώ. Με έκπληξη άκουσα τον δήμαρχο ότι την πλειοψηφία θα την έχει αυτός και ότι αν σε ένα θέμα υπήρχε διαφωνία μας, τότε θα έπρεπε να φύγω. Ήταν πλέον φανερό ότι ο δήμαρχος άλλαξε (από την εκλογή του μέχρι σήμερα) άποψη για το είδος της συνεργασίας που επιθυμούσε και με ήθελε στη συγκεκριμένη θέση, διακοσμητική και άβουλη, με στόχο μόνο τις ψήφους μας, σας παράταξη “Καλαμάτα Ξεκινάμε”. 

Θέλω να γίνει κατανοητό σε όλους ότι η διαφωνία μας δεν είναι για τις “καρέκλες”. Έχει να κάνει με το ουσιαστικό περιεχόμενο της συνεργασίας που θα είχαμε, την εμπιστοσύνη που έπρεπε να δείχνει ο ένας στον άλλο και οπωσδήποτε τη βάση ειλικρίνειας και της ευθύτητας, πάνω στην οποία θα οικοδομούσαμε πρωτοβουλίες και αποφάσεις. 

Τα μηνύματα όμως είχαν έρθει νωρίτερα. Όταν για παράδειγμα γίνονταν μετακινήσεις υπαλλήλων χωρίς ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος Διοίκησης κ. Κλάδης να γνωρίζει τίποτα. Όταν, στο πεδίο της εκδήλωσης ενεργειών πρόνοιας, μοιράζονταν σχολικά είδη με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πρόνοιας, κ. Κλάδη να το μαθαίνει από την τηλεόραση. Όταν εγώ σαν επικεφαλής συνεργαζόμενης παράταξης, δεν είχα κληθεί ούτε σε μια σύσκεψη κ.λπ

Είναι φανερό ότι μετά τις εκλογές, ο δήμαρχος έχει διαφορετική αντίληψη για το “πολιτικό φέρεσθαι” από ότι πριν απ’ αυτές. Σ’ αυτές τις συνθήκες, εμείς δεν θα μπορούσαμε να συμμετέχουμε σε μια κοινή προσπάθεια. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ψηφίσουμε προτάσεις που υπηρετούν το δημοτικό συμφέρον και στοχεύουν στο καλό της πόλης μας. Πάντα ήμασταν υπεύθυνοι, σοβαροί, έντιμοι και συνεπείς και δεν θα αλλάξουμε τώρα. 

Καλή επιτυχία στο έργο σας κ. δήμαρχε. 

Η επικεφαλής του “Καλαμάτα Ξεκινάμε”

Μαρία Οικονομάκου”