Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2012 13:27

Έτοιμο το πρόγραμμα του 1ου Αντιρατσιστικού-Αντιφασιστικού Φεστιβάλ Καλαμάτας

ΤΟ ΑΛΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ
Οριστικοποιήθηκε το πρόγραμμα του 1ου Αντιρατσιστικού-Αντιφασιστικού Φεστιβάλ Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί το άλλο Σαββατοκύριακο, 6-7 Οκτωβρίου, στο Πάρκο του Λιμενικού.

Τόσο την πρώτη ημέρα του φεστιβάλ όσο και τη δεύτερη θα γίνουν συζητήσεις με ομιλητές πανεπιστημιακούς, δικηγόρους, συγγραφείς, δημοσιογράφους, ενώ θα ακολουθήσουν συναυλίες. Ειδικότερα, μεταξύ των ομιλητών θα είναι ο συγγραφέας Γιώργος Αλεξάτος, ο ιστορικός Σπύρος Μπουρνάζος, ο πανεπιστημιακός Σπύρος Μαρκέτος, η δικηγόρος Ιωάννα Κούρτοβικ, ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την "Κίνηση ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή", ο δημοσιογράφος Δημοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος. 
Σε σχετικό κείμενο της οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ σημειώνονται τα εξής για την κατάσταση που διαμορφώνεται και τους σκοπούς της διοργάνωσης: «Στις μέρες μας, η εξάπλωση του φασισμού και του ρατσισμού είναι γεγονός. Οι μισθοί έχουν μειωθεί τόσο που το άτομο μετά βίας επιβιώνει, ενώ η ανεργία και ένα σωρό άλλα προβλήματα οικονομικού και κοινωνικού περιεχομένου έχουν για άλλη μια φορά στρέψει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας στην ξενοφοβία και το ρατσισμό. Λες και οι μετανάστες μας πήραν τις δουλειές. Ποιες δουλείες; Να καθαρίζουμε τα τζάμια στα φανάρια; Nα πουλάμε cd; H μήπως να δουλεύουμε στα χωράφια 12 ώρες την ημέρα για 10 ευρώ; 
Σαν να ζούμε σε πεδίο μάχης ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με ειδήσεις ανθρωποκυνηγητών μεταξύ μεταναστών και κάποιων, που εκμεταλλευόμενοι την παρούσα υποβάθμιση του πολιτικού συστήματος, έρχονται και παίρνουν όπως λένε τον νόμο στα χέρια τους, αυτοανακηρύσσονται μεσσίες και εκμεταλλευόμενοι το κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί καθησυχάζουν τον κόσμο πως θα τον σώσουν. 
Η βία, το μίσος και ο φόβος έχουν αρχίσει να μας επιβάλλονται και πολλοί από εμάς δείχνουν να μην έχουν αντιληφθεί πως εάν αυτή η βία κυριαρχήσει, αύριο θα είναι πιο απόλυτη και στραμμένη κατευθείαν ενάντιά μας. Κάποιοι αισθάνονται πως κινδυνεύουν από απειλές που δεν είναι άμεσα αναγνωρίσιμες και έτσι λειτουργούν θρασύδειλα. Εσφαλμένα στρέφονται αρχικά προς ακραίες ιδέες και ύστερα προς ακραίες πράξεις, καταπολεμούν όποιον διαφέρει. 
Όμως, μια είναι η βασική αρχή: Πάνω από όλα έρχεται η αξιοπρέπεια του ανθρώπου, του κάθε ανθρώπου, είτε έχει λευκό δέρμα είτε μαύρο, είτε είναι χριστιανός είτε βουδιστής, είτε ζει στην Ελλάδα και έχει γονείς έλληνες είτε ζει στην Ελλάδα και έχει γονείς αλβανούς. Αυτή την αρχή προσπαθούμε να στηρίξουμε και στο Αντιφασιστικό-Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ. Το φεστιβάλ αυτό σε καμιά περίπτωση δε θεωρούμε πως είναι η αρχή και το τέλος των δράσεων, αντίθετα αποτελεί μέρος μιας σειράς κινητοποιήσεων. 
Θέλουμε λοιπόν να συναντηθούμε και με τους νέους της Καλαμάτας στις 6 και 7 Οκτωβρίου στο Πάρκο του Λιμενικού, με σκοπό τη συζήτηση, τον προβληματισμό και τη δήλωση της στάσης μας απέναντι σε θέματα της καθημερινότητας, που αφορούν στην πόλη μας, στη γειτονιά μας, στην οικογένειά μας και τέλος στον ίδιο μας τον εαυτό. Σε τέτοιους καιρούς, αλλά και πάντοτε, πρέπει να δηλώνουμε ξεκάθαρα την αλληλέγγυα στάση μας προς τον άνεργο γονιό μας, το μετανάστη συμμαθητή μας, το φίλο μας με τις κινητικές δυσκολίες... γιατί υπάρχει μια μόνο φυλή, η ανθρώπινη».