Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2019 01:31

Πρωτεύουσα της χορωδιακής μουσικής από σήμερα η Καλαμάτα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Στάθης Γυφτάκης, Ρόμανς Βάναγκς, δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος Στάθης Γυφτάκης, Ρόμανς Βάναγκς, δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος

ΞΕΚΙΝΑ Ο 3ΟΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΩΔΙΩΝ 
Στις οχτώ το βράδυ της Τετάρτης, στην “Τέντα”, θα ξεκινήσει ο 3ος Διεθνής Διαγωνισμός και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας, με την εναρκτήρια συναυλία. Είναι το γεγονός που αναδεικνύει την Καλαμάτα μέχρι την Κυριακή, οπότε θα ολοκληρωθεί η διοργάνωση, σε πρωτεύουσα της χορωδιακής μουσικής. Θα τραγουδήσουν περίπου 1.200 χορωδοί, από 38 χορωδίες, από 35 χώρες! Για τη μεγάλη αυτή καλλιτεχνική διοργάνωση και πολυπολιτισμική συνάντηση στην πόλη της Καλαμάτας μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Interkultur, που είναι ο γερμανικός οργανισμός με τον οποίο ο Δήμος συνδιοργανώνει τον διαγωνισμό και το φεστιβάλ, Ρόμανς Βάναγκς, καθώς και ο τοπικός καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, Στάθης Γυφτάκης…

Ο δήμαρχος κ. Βασιλόπουλος στις δηλώσεις του σημείωσε ότι η Καλαμάτα υποδέχεται με τα καλύτερα συναισθήματα τους χορωδούς στην πόλη, όπως και την Interkultur με τα στελέχη της. Ο δήμαρχος δεν παρέλειψε να κάνει τιμητική αναφορά στη μνήμη του Κρίστιαν Λιούνγκρεν, του καλλιτεχνικού διευθυντή της Interkultur, ο οποίος έβαλε τις βάσεις του Διεθνούς Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας και δυστυχώς δεν βρίσκεται στη ζωή. Ακόμη ο κ. Βασιλόπουλος ευχαρίστησε τον πρώην δήμαρχο, κ. Νίκα, που ξεκίνησε και πίστεψε σε αυτή την μεγάλη πολιτιστική διοργάνωση. 

Κλείνοντας ο δήμαρχος κ. Βασιλόπουλος ευχήθηκε σε όλους καλή ψυχαγωγία και διασκέδαση. 

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος της Interkultur για τη διοργάνωση, Ρόμανς Βάναγκς, σημείωσε ότι η καθιέρωση του διαγωνισμού και του φεστιβάλ καθιερώνει και την Καλαμάτα ως την πόλη της Ελλάδας που διακρίνεται στη χορωδιακή μουσική. Είπε χαρακτηριστικά ότι θεωρεί πως κάθε φίλος της χορωδιακής μουσικής της χώρας θα ήθελε να βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Καλαμάτα για να παρακολουθήσει τις συναυλίες που θα γίνουν από τόσες πολλές χορωδίες από διάφορες χώρες του κόσμου. Για το ίδιο θέμα ο Στάθης Γυφτάκης ανέφερε ότι το επίπεδο των χορωδιών της Καλαμάτας σαφέστατα έχει αναβαθμιστεί από τότε που ξεκίνησε αυτός ο πολιτιστικός θεσμός. Προέβλεψε μάλιστα ότι δύο από τις χορωδίες της πόλης θα καταφέρουν να φτάσουν στον τελικό διαγωνισμό της διοργάνωσης. 

Ακόμη ο υπεύθυνος της Interkultur εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση για τη συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας, αποκαλύπτοντας ότι έχει ήδη συμφωνηθεί να συνεχιστεί αυτή και τα επόμενα χρόνια. Κάθε δύο χρόνια θα συναντιόμαστε στην Καλαμάτα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βάναγκς, τονίζοντας επιπλέον ότι η πόλη αρέσει πολύ στις χορωδίες που έρχονται από άλλες χώρες και θέλουν να ξανάρθουν. 

Τέλος μίλησε για την εξαιρετική συνεργασία που έχει με τον Στάθη Γυφτάκη, ενώ εκείνος από την πλευρά του ανέφερε ότι δεν δουλεύει μόνος του για τον διαγωνισμό και το φεστιβάλ στην Καλαμάτα αλλά είναι μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που φέρνει αυτά τα καλά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την προετοιμασία της διοργάνωσης. 

Σημειώνεται ότι η είσοδος στις συναυλίες και τις υπόλοιπες εκδηλώσεις του διαγωνισμού και του φεστιβάλ είναι ελεύθερη, εκτός 

από το gala το βράδυ της Πέμπτης στο Μέγαρο Χορου (εισιτήριο 5 ευρώ) και το διαγωνισμό για το μεγάλο βραβείο επίσης στο Μέγαρο  (5 ευρώ) το απόγευμα του Σαββάτου. 

Η παρέλαση των χορωδιών αλλά και των Φιλαρμονικών που θα έρθουν, μεταξύ των οποίων η μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας, που θεωρείται από τις καλύτερες στη χώρα, θα γίνει το Σάββατο στις έξι το απόγευμα. 

Σημειώνεται τέλος ότι από το Δήμο ανακοινώθηκε πως για τις ανάγκες του Διαγωνισμού απαγορεύεται η στάθμευση μέχρι την κυριακή κάθε οχήματος στο χώρο στάθμευσης που βρίσκεται παραπλεύρως του ποταμού Νέδοντα και μεταξύ των οδών Περικλέους και Παλαμά. 

Στ.Μ.