Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019 23:05

Kίνδυνος για ανθρώπους και περιουσίες, προβληματικά όλα τα αντιπλημμυρικά έργα του Δήμου

ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας αναγνωρίστηκε και από επίσημα χείλη της δημοτικής αρχής, συγκεκριμένα από τον αντιδήμαρχο Νίκο Μπασακίδη, ότι το αντιπλημμυρικό έργο που είχε σχεδιαστεί και για το οποίο έχει εγκριθεί χρηματοδότηση δύο εκατομμυρίων ευρώ περίπου εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, το έργο για τα νερά της οδού Σπάρτης, έχει κολλήσει γιατί η περιβαλλοντική μελέτη δεν είναι επαρκής. “Χρειάζεται περιβαλλοντική μελέτη υψηλότερου επιπέδου” είπε χαρακτηριστικά. Θυμίζουμε ότι επίσης έχουν κολλήσει τα αντιπλημμυρικά έργα στην εθνική οδό από το Νοσοκομείο προς το Ασπρόχωμα, ότι έχουν σταματήσει τα έργα και έχουν επιβληθεί πρόστιμα στο Δήμο για παρεμβάσεις στο ρέμα των Αγίων Θεοδώρων Θουρίας και στον Καραμπογιά της Καλαμάτας (εκβάλλει στο Νέδοντα κοντά στο ΚΤΕΛ)...

Επιπλέον δε, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του Βασίλη Τζαμουράνη, Κώστας Τσαπόγας, είπε ότι το ρέμα στο Φραγκοπήγαδο, που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές το Σεπτέμβρη του 2016,  όπως και ο Καραμπογιάς και το ρέμα των Αγίων Θεοδώρων στη Θουρία, είναι εντελώς ακαθάριστο. 

Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι η Καλαμάτα, τρία και κάτι χρόνια μετά τις φονικές πλημμύρες του 2016, είναι το ίδιο απροστάτευτη. 

Αναφορές για τα αντιπλημμυρικά έκαναν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση επίσης ο Βασίλης Τζαμουράνης και ο Μιχάλης Αντωνόπουλος. 

Συγκεκριμένα ο Μιχάλης Αντωνόπουλος αναφέρθηκε στην απόφαση ανάθεσης της οριοθέτησης του Νέδοντα και του ρέματος των Αγίων Θεοδώρων, τονίζοντας ότι δικαιώθηκε πια που τα προηγούμενα χρόνια ζητούσε την οριοθέτηση των υδατορεμάτων αλλά η προηγούμενη δημοτική αρχή απαντούσε ότι ο Νέδοντας είναι οριοθετημένος. Κυρίως όμως, συνέχισε ο κ. Αντωνόπουλος, δικαιώθηκε για τις τοποθετήσεις που έκανε ότι δεν μπορεί ο Δήμος να ρίξει και άλλα νερά στο Νέδοντα, όπως της οδού Σπάρτης, χωρίς να γίνει η οριοθέτησή του και να εξακριβωθεί τι παροχευτική δυνατότητα έχει. 

Ο δε Βασίλης Τζαμουράνης τόνισε ότι πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση των φορέων της αυτοδιοίκησης με 180.000.000 ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα και ρώτησε τη δημοτική αρχή εάν έχει προετοιμαστεί, αν έχει ωριμάσει έργα ώστε να διεκδικήσει χρήματα από το κονδύλι αυτό για παρεμβάσεις που είναι ανάγκη να γίνουν. 

Η απάντηση του δημάρχου, Θανάση Βασιλόπουλου, ήταν ότι δεν έχει φτάσει ακόμη στο Δήμο κάποια ενημέρωση για το συγκεκριμένο κονδύλι. Σε ό,τι αφορά την επισήμανση του Κώστα Τσαπόγα, ότι το ρέμα στο Φραγκοπήγαδο χρειάζεται καθαρισμό, ο δήμαρχος είπε ότι θα πάει άμεσα συνεργείο του Δήμου να προβεί στην απαραίτητη παρέμβαση. 

Στ.Μ.