Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2012 21:45

1ο Αντιρατσιστικό-Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Καλαμάτας το Σαββατοκύριακο

Βαγγέλης Μάινας, Γιώργος Γιαννόπουλος, Στάθης Γιακουμής, Παναγιώτης Κάτσαρης και Φιλάρετος Βούρκος Βαγγέλης Μάινας, Γιώργος Γιαννόπουλος, Στάθης Γιακουμής, Παναγιώτης Κάτσαρης και Φιλάρετος Βούρκος

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Με σκοπό τη συσπείρωση του κόσμου για την προάσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων, θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στο Πάρκο του Λιμενικού το 1o Αντιρατσιστικό-Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Καλαμάτας. Σήμερα παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Θα ξεκινήσει στις 6.00 το απόγευμα του Σαββάτου και θα περιλαμβάνει ομιλίες και συναυλίες. Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε σε συνέντευξη Τύπου από τους Γιώργο Γιαννόπουλο εκ μέρους των μηχανικών, Στάθη Γιακουμή από την Ανοιχτή Συνέλευση, Βαγγέλη Μάινα από την «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου», Παναγιώτη Κάτσαρη από το Σύλλογο Εργαζομένων «Δήμητρα» και Φιλάρετο Βούρκο από το Κέντρο Νέων.
Όλοι υπογράμμισαν ότι ο ρατσισμός και ο φασισμός καλλιεργούνται από το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα, όταν αυτό βρίσκεται σε δύσκολη θέση, προκειμένου να διαιρέσει το λαό, για να κρατηθεί στην εξουσία. Τόνισαν ότι στο πλαίσιο αυτής της διαίρεσης παρουσιάζονται οι πλέον αδύνατοι, όπως οι μετανάστες, ως οι υπεύθυνοι για τη φτώχια του κόσμου, ενώ έρχονται σε αντιπαράθεση διάφορες ομάδες, όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι με τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, οι αγρότες με τους αυταπασχολούμενους κ.λπ.
Οι ομιλητές σημείωσαν ότι ο κόσμος δεν πρέπει να δείχνει ανοχή στο ρατσισμό και το φασισμό, αλλά αντίθετα οφείλει να συσπειρωθεί για την προάσπιση της δημοκρατίας.
Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν η Ανοιχτή Συνέλευση Καλαμάτας, το Κέντρο Νέων Καλαμάτας, η ομάδα kalamatafreespace, το Δίκτυο Ανταλλαγών Μεσσηνίας «Ελιά», το ΠΕΕΚΠΕ, ο ΣΥΛΕΕΓΟ «Δήμητρα», ο Σύλλογος Γεωπόνων Μεσσηνίας, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Γεωργίας, το Φεστιβάλ «Μηδέν», η Νομαρχιακή Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Μεσσηνίας, ο Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Μηχανικών Μεσσηνίας, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Μεσσηνίας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η Αγωνιστική Συνεργασία Μηχανικών, η Θεατρική Ομάδα «Μέθεξη», η Θεατρική Ομάδα «Ωκύτοπο», το Κέντρο Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας, η Θεατρική Διαδρομή Καλαμάτας, το Παράρτημα Καλαμάτας του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων, το Θεατρικό Σχήμα «Συν Ένα-Μιχάλης Τούμπουρος», οι Αντιφασίστες-στριες.
Στο πλαίσιο του 1ου Αντιρατσιστικού-Αντιφασιστικού Φεστιβάλ Καλαμάτας, θα πραγματοποιηθεί και το 7ο Ανταλλακτικό Παζάρι του Δικτύου «Ελιά».

Πρόγραμμα
Το Σάββατο θα γίνουν ομιλίες με θέμα «Η φασιστική απειλή στην εποχή μας», από τον Γιώργο Αλεξάτο (συγγραφέας), τον Στράτη Μπουρνάζο (ιστορικός) και τον Σπύρο Μαρκέτο (πανεπιστημιακός). Θα ακολουθήσουν συναυλίες με τους «Roundlights», «One Year Delay», «Still Life» και ρεμπέτικο γλέντι «Ρεμπετόβεν».
Την Κυριακή οι ομιλίες, που θα ξεκινήσουν επίσης στις 6.00 μ.μ., θα αφορούν το θέμα «Ανθρώπινα δικαιώματα – Στρατόπεδα συγκέντρωσης – Ξένιος Δίας». Θα μιλήσουν οι Ιωάννα Κούρτοβικ (δικηγόρος), Πέτρος Κωνσταντίνου (Κίνηση ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή) και Δημοσθένης Παπαδάτος – Αναγνωστόπουλος (δημοσιογράφος).
Θα ακολουθήσουν συναυλίες με τους Θάνο Ανεστόπουλο, «Dead Beetles», «Juke Box», Νίκο Τουλιάτο (κρουστά) Tahimy και την ομάδα κρουστών του Κέντρου Νέων.
Στ.Μ.