Δευτέρα, 04 Νοεμβρίου 2019 20:27

Δύο έργα ετοιμάζει η Θεατρική Διαδρομή, το ένα του Αντώνη Κατσά, ύμνο στην πίστη στα ιδανικά

Τμήμα σκαριφήματος της Απομόνωσης του Α΄ Τάγματος Σκαπανέων από τον Νίκο Μάργαρη, από "Μακρόνησος Ψηφιακό Μουσείο"

Τμήμα σκαριφήματος της Απομόνωσης του Α΄ Τάγματος Σκαπανέων από τον Νίκο Μάργαρη, από "Μακρόνησος Ψηφιακό Μουσείο"

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΥΓΙΣΤΟΥΣ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΥ 
«Στο “Σύρμα”» είναι το πρώτο θεατρικό έργο του Αντώνη Κατσά, δικηγόρου της Καλαμάτας, που θα παιχτεί τον Φλεβάρη του 2020 από τη Θεατρική Διαδρομή. “Σύρμα” ήταν ο χώρος απομόνωσης και βασανιστηρίων των φυλακισμένων για τα πολιτικά τους φρονήματα στη Μακρόνησο. Και το θεατρικό έργο του Αντώνη Κατσά είναι το πρώτο που έχει γραφτεί για το “Σύρμα”, ενώ σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι τώρα από τη Θεατρική Διαδρομή, πρόκειται για ένα συγκλονιστικό κείμενο, το οποίο προκαλεί ρίγη συγκίνησης για το ψυχικό και όχι μόνο σθένος ορισμένων ηρώων του έργου. Σημειώνεται ότι ο Αντώνης Κατσάς εμπνεύστηκε αυτό το έργο από οικογενειακά βιώματα. Η Θεατρική Διαδρομή ομως την ίδια περίοδο θα ανεβάσει και δεύτερο έργο, το “Συμπέθεροι από τα Τίρανα” των Ρέππα-Παπαθανασίου…

Τα δύο έργα θα παρουσιαστούν στο κοινό της Καλαμάτας από τις αρχές Φλεβάρη μέχρι τα μέσα Μάρτη 2020. 

Το «Στο “Σύρμα”» θα ανέβει σε σκηνοθεσία Κώστα Χαλκιά και Όλγας Αλεξανδροπούλου. Βοηθός σκηνοθέτη είναι η Βίλμα Ταγαρούλια, η μουσική είναι του Μιχάλη Τούμπουρου, η μουσική επιμέλεια του Κώστα Χαλκιά, όπως και τα σκηνικά. 

Στο έργο συμμετέχουν 40 ερασιτέχνες ηθοποιοί και αυτό πραγματεύεται την πιο ενδιαφέρουσα περίοδο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, με επίκεντρο την Μακρόνησο, που από άλλους, όπως σημειώνει η “Θεατρική Διαδρομή”, χαρακτηρίστηκε ως “Νέος Παρθενώνας” και από άλλους, το ελληνικό Νταχάου, “όπου σώπαιναν οι λύκοι γιατί ουρλιάζανε άνθρωποι”.

Το έργο “Συμπέθεροι από τα Τίρανα”, των Ρέππα-Παπαθανασίου, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Όλγας Αλεξανδροπούλου και Κώστα Χαλκιά. Τα σκηνικά είναι της Όλγας Αλεξανδροπούλου. Το έργο είναι μια ξεκαρδιστική κωμωδία που πραγματεύεται σύγχρονα αλλά και διαχρονικά ζητήματα, όπως ο ρατσισμός, ο έρωτας, οι κοινωνικές σχέσεις, η διαπλοκή και ο πολιτικός αμοραλισμός. 

Στ.Μ.