Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2019 03:01

Επιστήμονες υπολογίζουν ότι μόλις το 2050 η θάλασσα θα έχει πλημμυρίσει εκτάσεις σε Καλαμάτα και Μεσσήνη

Χάρτης του Climate Central που δείχνει με κόκκινο χρώμα ποια σημεία της ξηράς θα πλημμυρίσουν από τη θάλασσα μέχρι το 2050 εάν δεν ανακοπούν οι ρυθμοί της κλιματικής αλλαγής

Χάρτης του Climate Central που δείχνει με κόκκινο χρώμα ποια σημεία της ξηράς θα πλημμυρίσουν από τη θάλασσα μέχρι το 2050 εάν δεν ανακοπούν οι ρυθμοί της κλιματικής αλλαγής

ΜΕ ΒΑΡΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ 
Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι εκτιμήσεις Αμερικανικής επιστημονικής ομάδας, για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας τις αμέσως επόμενες δεκαετίες και τις δραματικές συνέπειες που θα προκαλέσει στην παγκόσμια οικονομία και τις ζωές εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων. Στην περιοχή μας οι εκτιμήσεις λένε ότι το 2050 η θάλασσα θα πλημμυρίσει εκτάσεις και μάλιστα σε μεγάλο βάθος στην περιοχή από την Καλαμάτα μέχρι τη Μεσσήνη, στη Βελίκα και σημειακά στη Βέργα, τη Μαντίνεια, τον Άγιο Ανδρέα και αλλού. Η μόνη περίπτωση να μην επαληθευτούν οι εκτιμήσεις, τονίζουν οι επιστήμονες, είναι να φρενάρουν οι ρυθμοί με τους οποίους συντελείται η κλιματική αλλαγή, να περιοριστεί δηλαδή η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη από τη μόλυνση του περιβάλλοντος εξαιτίας της ρυπογόνας παγκόσμιας βιομηχανίας (αέρια του θερμοκηπίου)…

Η συνεχής άνοδος της θερμοκρασίας έχει ως αποτέλεσμα να επιταχύνεται συνεχώς το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική και ως συνέπεια την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. 

Η Αμερικανική ερευνητική ομάδα Climate Central υπολογίζει ότι μέχρι το τέλος του αιώνα η στάθμη της θάλασσας, εάν δεν ανακοπεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη, μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 2 μέτρα. 

Αυτό θα εξαναγκάσει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, ιδιαίτερα στην Κίνα, το Μπαγκλαντές, την Ινδία, το Βιετνάμ, την Ινδονησία, την Ταϋλάνδη να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. 

Στην Ελλάδα οι συνέπειες δεν θα είναι δραματικές, οπωσδήποτε όμως θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως το Φάληρο, η Δραπετσώνα, ο Πειραιάς, ο Ασπρόπυργος, η Ελευσίνα, ο Μαραθώνας, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το λιμάνι της Πάτρας, η Χαλκίδα, το Άργος, ο Πύργος κ.ά

Σύμφωνα με τους χάρτες του Climate Central, στην περιοχή μας η θάλασσα θα μπει, σε μεγάλο βάθος μάλιστα, στην περιοχή μεταξύ Καλαμάτας και Μπούκας Μεσσήνης, όπως της Βελίκας, περιοχές που σχεδιάζονται μεγάλες τουριστικές επενδύσεις. 

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας αναμένεται ότι θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία, από επενδύσεις σε παράκτιες περιοχές που θα καταστραφούν καθώς και από τα μεγάλα κονδύλια που θα εξαναγκαστούν να διαθέσουν τα κράτη για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Επιπλέον θα προκληθούν ανθρωπιστικές κρίσεις σε όλο τον κόσμο, από τους πληθυσμούς που θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Αυτά εκτιμούν μεταξύ άλλων ειδικοί επιστήμονες που φυσικά δεν έχουν σκοπό να προκαλέσουν πανικό αλλά να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες για να πιέσουν τις κυβερνήσεις τους να λάβουν μέτρα που θα περιορίσουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. 

Στ.Μ.