Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2019 23:11

Μετά την άνοιξη θα ξεκινήσουν οι μεγάλες αναπλάσεις στην Καλαμάτα

ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 
“Μας προσπέρασαν σε ένα λεπτό”, είπε ο δημαρχεύων αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης (ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος απουσιάζει στη Γερμανία όπου συμμετέχει στις εργασίες της 9ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης), αναφερόμενος στη σύσκεψη που έγινε στην Τρίπολη, στην έδρα της Περιφέρειας, με τη συμμετοχή στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και της Διαχειριστικής Αρχής, για την εξέλιξη του προγράμματος της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Καλαμάτας (ΒΑΑ). Ο δημαρχεύων αντιδήμαρχος υπογράμμισε με αυτόν τον τρόπο ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται χωρίς καμία ανησυχία για τα χρονοδιαγράμματα, χωρίς καθυστερήσεις, γι’ αυτό και οι υπεύθυνοι δεν δαπάνησαν χρόνο ζητώντας κάποια ιδιαίτερη ενημέρωση. Ο Νίκος Μπασακίδης είπε ότι τα πρώτα έργα της ΒΑΑ βρίσκονται σε διαδικασία δημοπράτησης και οι εργασίες θα ξεκινήσουν μετά την Άνοιξη του 2020. Είναι οι αναπλάσεις στις οδούς Πλαστήρα, Ναυαρίνου από Φαρών έως Ακρίτα, Αναγνωσταρά, στην πλατεία της Υπαπαντής, η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου της Φιλαρμονικής και η δημιουργία τριών σημείων προβολής πολιτιστικών και τουριστικών πόρων με σύγχρονα μέσα...

Ο κ. Μπασακίδης σημείωσε ότι το σχέδιο του Δήμου Καλαμάτας για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, το οποίο καταρτίστηκε ύστερα από μια μορφή διαβούλευσης -η αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου υποστηρίζει ότι δεν ήταν ουσιαστική και πλατιά- έχει συνολικό προϋπολογισμό 9.165.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 1.220.000 ευρώ αφορούν υποστήριξη επιχειρηματικών σχεδίων, τα 2.730.000 ευρώ δράσεις κοινωνικής συνοχής και τα 5.215.000 ευρώ έργα αναπλάσεων κυρίως. 

Ο δημαρχεύων αντιδήμαρχος ανέφερε ότι στις δράσεις κοινωνικής συνοχής θα περιληφθούν η ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η), στο παλιό Δημαρχείο της οδού Θουκυδίδου, με προϋπολογισμό 868.500 ευρώ, καθώς και η ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Διημέρευσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, στο παλιό εκκλησιαστικό σχολείο με προϋπολογισμό 1.610.000 ευρώ. 

Σε ό,τι αφορά την επιχειρηματικότητα, θα επιδοτηθούν επιχειρηματικά σχέδια, καθώς επίσης θα δημιουργηθεί πολυχώρος επιχειρηματικότητας προϋπολογισμού 280.000 ευρώ. 

Στ.Μ.