Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2019 21:51

Τι φέρνει από τη Γερμανία ο δήμαρχος Καλαμάτας

ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΒΑΥΑΡΙΑ 
Σημαντική από πολλές απόψεις ήταν η συμμετοχή του δημάρχου Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλου, στην 9η ετήσια Συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, η οποία ολοκληρώθηκε απόψε στο Έρντινγκ της Βαυαρίας, όπως τόνισε ο ίδιος σε συνέντευξη που έδωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Focus radio 99,6, στην εκπομπή “Φωνή βοώντος…” με τον Σταύρο Μαρτίνο. Σημείωσε ότι οι συμμετέχοντες στις εργασίες της Συνδιάσκεψης είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για πολύ ενδιαφέροντα θέματα, ιδιαίτερα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δράσεις και πρωτοβουλίες. Εξίσου σημαντικό όμως, τόνισε ο δήμαρχος Καλαμάτας, ήταν το ότι είχαν την ευκαιρία πολλές δεκάδες δήμαρχοι από την Ελλάδα και τη Γερμανία να βρεθούν, να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες, ιδιαίτερα για επιτυχημένες πρακτικές Δήμων που μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα ή ακόμη και για αποτυχημένες που θα πρέπει να αποφευχθούν…

Ο κ. Βασιλόπουλος σημείωσε ότι στη Συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης συμμετείχαν περισσότερα από 300 άτομα, οι περισσότεροι δήμαρχοι. Όπως ανέφερε, “οι περισσότεροι από τους δημάρχους είναι από Δήμους με πληθυσμό από 50.000 έως 100.000 κατοίκους, μόνο ένας δήμαρχος υπάρχει από Δήμο με πληθυσμό πάνω από 100.000 κατοίκους, ενώ υπάρχουν και πολλοί δήμαρχοι Δήμων με πληθυσμό κάτω από 20.000. Είμασταν λοιπόν δήμαρχοι μεσαίων Δήμων, όπως ο δικός μας και μικρών Δήμος και αυτό είχε ενδιαφέρον για εμάς”.

Επίσης ο δήμαρχος Καλαμάτας σημείωσε ότι “είναι πολύ σημαντικό όταν βρισκόμαστε τόσοι δήμαρχοι μαζί. Και μόνο ότι ανταλλάσσουμε απόψεις, ότι ακούμε πρακτικές που έχει εφαρμόσει ένας δήμαρχος με καλά αποτελέσματα που μπορούμε να τις ακολουθήσουμε και εμείς ή ακόμη και αποτυχίες που πρέπει να τις αποφύγουμε είναι σημαντικό”. 

Πέρα από τις επαφές όμως, τόνισε ο δήμαρχος κ. Βασιλόπουλος, πολύ σημαντική ήταν και η θεματολογία της Συνδιάσκεψης με τις γνώσεις που διαχύθηκαν. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπήρξε θεματική ενότητα για ενεργειακά συστήματα και για σχετικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο συμμετείχε από την Ελλάδα ο Δήμος Κοζάνης. Ο δήμαρχος ανέφερε ότι αυτό το θέμα ενδιαφέρει ιδιαίτερα τη δημοτική αρχή και το Δήμο Καλαμάτας και πως ήδη έχει θέσει ο ίδιος ως στόχο τη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας Καλαμάτας. Έγιναν ακόμη εισηγήσεις και συζητήσεις, συνέχισε ο δήμαρχος, για χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία, πέρα από το ΕΣΠΑ, τα οποία εγκρίνονται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε πολλές περιπτώσεις θέτουν ως προϋπόθεση τη συνεργασία Δήμων από διαφορετικές μάλιστα χώρες. Επίσης υπήρχαν θεματικές για τις ανταλλαγές νέων μεταξύ χωρών και Δήμων, για τη διαχείριση των απορριμμάτων, των λυμάτων, την κυκλική οικονομία, τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα και πολλά άλλα. Επιπλέον ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε ότι παρουσιάστηκε και πρόγραμμα για την αδελφοποίηση Δήμων, το οποίο καλύπτει το 80% του σχετικού κόστους, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί και επιδιώκει τις διμερείς συνεργασίες και τις αδελφοποιήσεις πόλεων. 

Ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε ότι οι εργασίες της 9ης Συνδιάσκεψης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης είχαν πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον και μεγάλη κούραση όμως, γιατί το πρόγραμμα ήταν ιδιαίτερα πυκνό. Υπογράμμισε δε ότι είναι θέση της δημοτικής αρχής ότι πρέπει να παρακολουθεί τις εξελίξεις, να επιδιώκει συνεχώς την εξωστρέφεια, να αναζητεί χρηματοδοτικά εργαλεία, να ενημερώνεται για τις καλές πρακτικές, να συμμετέχει σε τέτοιες σημαντικές συναντήσεις.