Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2019 13:49

Ιστιοπλοϊκά σκάφη από πλαστικά μπουκάλια νερού, από την Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 
Βήμα πρώτο, δίνεις το πλαστικό μπουκαλάκι σου. Δεύτερο, το αλέθεις σε μικρές νιφάδες ή σε λωρίδες κάνοντας ποδήλατο, φροντίζοντας δηλαδή και το σώμα με την υγεία σου. Τρίτο, πλέκεις τις λωρίδες σε “αργαλειό” και δημιουργείς το δίχτυ. Με αυτά τα τρία βήματα έχεις δημιουργήσει την ύλη, ώστε να κατασκευάσεις το σκάφος ενός ιστιοπλοϊκού πλεούμενου από πλαστικά μπουκαλάκια. Αυτό είναι ένα εντυπωσιακό παράδειγμα της κυκλικής οικονομίας, που αφήνει σχεδόν μηδενικά απορρίμματα. Αυτό το παράδειγμα ήταν ιδέα που υλοποιείται από την Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων (ΚΑΝΕ), με τίτλο “Β2Β - Από Μπουκάλια σε Σκάφη”. Το πρωί, στις εγκαταστάσεις του Ναυταθλητικού Συλλόγου “Αίολος” παρουσιάστηκε το “B2B”, το οποίο υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή και 14 ξένων νέων ατόμων, που βρίσκονται στην Καλαμάτα εδώ και 15 μέρες και θα μείνουν άλλες τόσες…

Η εκδήλωση το πρωί έγινε από την ΚΑΝΕ και τον Αίολο, ενώ όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος της Κοινωνικής Ανάπτυξης Νέων, Φιλάρετος Βούρκος, το πρόγραμμα “Β2Β” έχει στόχο την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των πλαστικών μπουκαλιών νερού για τη δημιουργία χρηστικών προϊόντων. Διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα είναι ιδέα του Ιρανοσουηδού αρχιτέκτονα Hamid Roshangar, ο οποίος ζει στην Καλαμάτα και  σχεδίασε τον ολιστικό κύκλο αντιμετώπισης του προβλήματος της υπερβολικής χρήσης πλαστικού με καινοτόμες μηχανές επεξεργασίας του πλαστικού και τον σχεδιασμό των σκαφών και της διαδικασίας παραγωγής.

Ακόμη ο κ. Βούρκος σημείωσε ότι πρόκειται για εκπαιδευτικό πρόγραμμα, απευθύνεται σε μαθητές, ενώ στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΚΑΝΕ με τον Αίολο, μπορούν οι μαθητές να φτιάχνουν τα δικά τους μικρά θαλάσσια σκάφη, να τα μεταφέρουν στον Ναυταθλητικό Σύλλογο και να τα χρησιμοποιούν για ιστιοπλοΐα, με μαθήματα που θα κάνει δωρεάν ο Αίολος. 

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Αιόλου, Χάρης Βγενής, διατύπωσε τη μεγάλη του ικανοποίηση για τη συμμετοχή του Συλλόγου σε αυτό το πρόγραμμα και τόνισε ότι ο Αίολος στηρίζει κάθε προσπάθεια που αποσκοπεί στην προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα την καλλιέργεια αυτής της αναγκαιότητας στους νέους.

Επίσης ανέφερε ότι ο Αίολος έχει ενημερώσει για το πρόβλημα τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Ανάπτυξης τα οποία έδειξαν ενδιαφέρον και μάλιστα απέστειλαν και μηνύματα για την εκδήλωση. Πρόσθεσε ότι ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, έχει ζητήσει να τον επισκεφθούν οι εκπρόσωποι του ΚΑΝΕ και του Αίολου προκειμένου να ενημερωθεί αναλυτικά για αυτό το πρόγραμμα.  

Κατά την παρουσίαση που έγινε στον Αίολο μίλησε για την κυκλική οικονομία ο Γιώργος Μελισσαρόπουλος. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η περιφερειακή σύμβουλος, πρώην αντιπεριφερειάρχης, Αντωνία Μπούζα. 

Στ.Μ.