Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019 01:27

Πιο ενεργή συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας στην Ελληνογερμανική Συνέλευση επιλέγει ο δήμαρχος

ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ 
Θετικά αποτίμησε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, τη συμμετοχή του, ως εκπρόσωπος του Δήμου φυσικά, στη Συνδιάσκεψη της 9ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Έρντινγκ της Βαυαρίας. Ο δήμαρχος έδειξε αποφασισμένος στο εξής ο Δήμος να έχει πιο ενεργή συμμετοχή στην Ελληνογερμανική Συνέλευση, σε σχέση με αυτή που είχε ο Δήμος όσο ήταν δήμαρχος ο Παναγιώτης Νίκας, καθώς επιβεβαίωσε ότι μέσα από τη συμμετοχή αυτή ο Δήμος μπορεί να αποκτήσει σημαντική πληροφόρηση και να καλλιεργήσει την εξωστρέφειά του…

“Η εξωστρέφεια, η συμμετοχή, η συνεργασία αποτελούν μονόδρομο” είπε ο δήμαρχος σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε για τη συμμετοχή του στη Συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, τονίζοντας ότι “η 9η συνδιάσκεψη αποτιμάται θετικά διότι:

  1. Έχουμε πρόταση για συμμετοχή ομάδας νέων 18-30 ετών σε δωρεάν εξ αποστάσεως μαθήματα με θεματολογία: μετάδοση θερμότητας και περιβαλλοντική μηχανική
  2. Η ομάδα Γερμανών αρχιτεκτόνων, που το 2018 πραγματοποίησε μελέτες διασύνδεσης της Καλαμάτας με τον εθνικό δρόμο και τον περιμετρικό, επιθυμεί να συνεχίσει τις εργασίες της με αντικείμενο περιοχή της πόλης που θα τους υποδείξουμε εμείς (π.χ. παραλιακό μέτωπο)
  3. Στόχος της ελληνογερμανικής συνέλευσης είναι η ίδρυση ελληνογερμανικού ιδρύματος νέων. Σε αυτό το πλαίσιο, χρηματοδοτεί τις ανταλλαγές μεταξύ ομάδων νέων ηλικίας 18- 28 με θεματολογία: πολιτισμός, αθλητισμός, περιβάλλον και τεχνολογία
  4. Στη συνδιάσκεψη αναπτύχθηκαν διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ των Δημάρχων και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ανταλλάξουμε απόψεις γύρω από προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην Αυτοδιοίκηση, αλλά και να ενημερωθούμε για καλές πρακτικές”.

Ο δήμαρχος κ. Βασιλόπουλος πρόσθεσε ότι “η 10η ελληνογερμανική συνδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί σε ένα χρόνο στην Αθήνα. Ο Δήμος μας, προφανώς, θα συμμετάσχει και εκεί με μεγάλη αποστολή, όπως θα έχει συμμετοχή και σε όλα τα εξειδικευμένα workshop, που θα πραγματοποιηθούν αυτό το χρόνο, με την παρουσία πολιτικών, αλλά και υπηρεσιακών στελεχών του”. 

Αναφερόμενος στη θεματολογία της Συνδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Βαυαρία ο δήμαρχος είπε ότι κάποιες από τις θεματικές ενότητες είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Δήμο Καλαμάτας, όπως η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και οι νέες πρακτικές στη διαχείριση απορριμμάτων. 

Παρουσίασε μάλιστα, μετά τη συνέντευξη, και έναν οδηγό από πρόγραμμα μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, τον οποίο σχολίασε ότι έπρεπε να πάει στη Γερμανία για να τον βρει. Επανέλαβε δε ότι προτεραιότητά του είναι η δημιουργία ενεργειακής κοινότητας, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στο Δήμο να ασκήσει κοινωνική πολιτική σε νοικοκυριά που πιέζονται οικονομικά. 

Τέλος ο δήμαρχος σημείωσε ότι στη συνδιάσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι Δήμων της Ελλάδας και της Γερμανίας, καθώς και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης και άλλοι φορείς του δημόσιου τομέα, των δήμων αλλά και του ιδιωτικού τομέα από την Ελλάδα και τη Γερμανία. 

Στ.Μ.