Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019 21:46

Προσπάθεια του ΔΗΠΕΘΕΚ να δείξει ότι είναι σε πορεία επιστροφής...

Προσπάθεια του ΔΗΠΕΘΕΚ να δείξει ότι είναι σε πορεία επιστροφής...

ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΕΙΨΕΙΣ 
Τον προγραμματισμό της νέας θεατρικής περιόδου παρουσίασε το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας, Γιάννης Μαργαρίτης. Ο κ. Μαργαρίτης υποστήριξε ότι το ΔΗΠΕΘΕΚ ξαναβρίσκει την παλιά του αίγλη, όμως ο προγραμματισμός που παρουσίασε δεν πείθει γι’ αυτό, γιατί εκτός από τις νέες παραγωγές στο πρόγραμμα υπάρχει μια επανάληψη περσινής παράστασης, μια ακόμα παράσταση δικού του έργου, με δική του σκηνοθεσία και δικά του σκηνικά, για τα οποία όμως είπε ότι δεν θα πληρωθεί γιατί τα κάνει δώρο στο Δημοτικό Θέατρο, καθώς και μια παράσταση που θα ανέβει υπό την αίρεση ότι θα βρεθούν χορηγίες για να καλύψουν το κόστος!…

Η παράσταση που θα επαναληφθεί και φέτος και μάλιστα εντάσσεται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του προγράμματος “Καλαμάτα 1821-Δρόμοι Ελευθερίας”, οι οποίες θα γίνουν από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου τον Μάρτη του 2020, είναι τα “Εμφύλια Έπη”, για τα οποία ο κ. Μαργαρίτης υπερηφανεύτηκε ότι απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και στην Ελλάδα και στη Νίκαια της Γαλλίας όπου παρουσιάστηκε. 

Η νέα παραγωγή που το ΔΗΠΕΘΕΚ έχει ξεκινήσει ήδη να ετοιμάζει είναι το έργο “Ο γενικός γραμματέας”, του Ηλία Καπετανάκη. Ο Γιάννης Μαργαρίτης ανέφερε ότι πρόκειται για μια μουσική κωμωδία που ακουμπάει παθογένειες του νεοέλληνα, όπως ο εναγκαλισμός με το κράτος, το ρουσφέτι κ.λπ

Η παιδική παραγωγή που επίσης έχει ξεκινήσει να ετοιμάζεται είναι το έργο “Οι φασουλήδες με το ρόπαλο”, του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, σε σκηνοθεσία Θόδωρου Εσπίριτου, με ήρωες ηθοποιούς αλλά και κούκλες. Για την παράσταση μίλησε και ο σκηνοθέτης της, που σημείωσε μεταξύ άλλων ότι είναι η τρίτη φορά που συνεργάζεται με το ΔΗΠΕΘΕΚ, μετά το 1989 και το 1991. 

Άλλη παραγωγή που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΔΗΠΕΘΕΚ για τη νέα θεατρική περίοδο,  είναι το έργο “Σοφία Λασκαρίδου. Το ταξίδι μιας ζωής”, του ίδιου του Γιάννη Μαργαρίτη. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής τόνισε ότι προσφέρει δωρεάν τόσο το κείμενο, όσο και τη σκηνοθεσία και τα σκηνικά στο Δημοτικό Θέατρο. Το έργο αφορά τη ζωή της ζωγράφου Σοφίας Λασκαρίδου, είπε ο ίδιος, της πρώτης Ελληνίδας που μπήκε στη Σχολή Καλών Τεχνών. Στην παράσταση θα συμμετέχει ο γνωστός τραγουδοποιός Χρήστος Θηβαίος, που ο Γιάννης Μαργαρίτης σημείωσε ότι θα υποδυθεί τον μεγάλο έρωτα της Σοφίας Λασκαρίδου, Περικλή Γιαννόπουλο. 

Το επόμενο έργο, το οποίο όμως ο καλλιτεχνικός διευθυντής είπε ότι θα ανέβει εφόσον βρεθούν χορηγίες για την κάλυψη του κόστους, θα είναι το “Αποσπάσματα ενός δείπνου” της Αθηνάς Στούρνα. Το κοινό θα τρώει κατά τη διάρκεια της παράστασης, είπε ο Γιάννης Μαργαρίτης, καθώς είναι έργο έρευνα επάνω στη σχέση ηθοποιού και θεατή. 

Κατά τα άλλα ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ ανέφερε ότι συνεχίζεται και φέτος το Θεατρικό Εργαστήριο, το οποίο ξεκίνησε ο ίδιος κατά την περσινή θεατρική περίοδο. Φέτος δε, ανακοίνωσε, οι μαθητές του εργαστηρίου ετοιμάζουν τα δικά τους έργα με ιστορίες της Καλαμάτας, τα οποία θα παρουσιαστούν στα σημεία της πόλης στα οποία αναφέρονται οι ιστορίες αυτές. 

Τέλος ο Γιάννης Μαργαρίτης ανέφερε ότι θα συνεχιστεί και φέτος το πρόγραμμα “Μια αγκαλιά περιοδεύει”, δηλαδή οι επισκέψεις των καλλιτεχνών του ΔΗΠΕΘΕ σε χώρους όπου ζουν άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε οι ίδιοι στο θέατρο. 

Σε ό,τι αφορά τον απολογισμό της περσινής θεατρικής περιόδου ο Γιάννης Μαργαρίτης τόνισε ότι ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη, εκτός από κάποιες πολύ λίγες περιπτώσεις που παρεξηγήθηκε το νόημα του έργου “Μίστερο Μπούφο” του Ντάριο Φο. 

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ ανέφερε ακόμη ότι το θέατρο ετοιμάζει περισσότερες παραστάσεις από αυτές που ζητάει το υπουργείο Πολιτισμού και η σχετική προγραμματική σύμβαση. Είπε ότι το υπουργείο θα αυξήσει την επιχορήγηση προς το Θέατρο και κυρίως θα το κατατάξει στο πιο ψηλό επίπεδο των δημοτικών περιφερειακών θεάτρων της χώρας. 

Τις ευχές του για καλή επιτυχία στους συντελεστές του ΔΗΠΕΘΕΚ  έδωσε ο πρόεδρος της Φάρις, δημοτικός σύμβουλος Παντελής Δρούγας, ο οποίος μετέφερε ανάλογες ευχές και του δημάρχου, Θανάση Βασιλόπουλου. Ανακοίνωσε επίσης ο πρόεδρος της Φάρις ότι η τιμή του εισιτηρίου έχει καθοριστεί στα 12 ευρώ, για οργανωμένες παραστάσεις στα 8 ευρώ, ενώ η τιμή του παιδικού και μαθητικού εισιτηρίου είναι 5 ευρώ.

Στη συνέντευξη Τύπου τον Γιάννη Μαργαρίτη και τον Θόδωρο Εσπίριτου πλαισίωσαν οι ηθοποιοί Κλεάνθης Βαρσαμούλης, Γιώργος Αλεβυζάκης, Μαριάμ Ρουκχάτζε, Σοφία Κουλέρα, Χρυσάνθη Δούζη, Δημήτρη Σταμούλης, Γιώργος Τσαπόγας και Μάρα Μπαρόλα.

Στ.Μ.