Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2019 18:56

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης στην Καλαμάτα: Να περάσει η πρόληψη στη συνείδηση κάθε πολίτη

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ 
Όλοι έχουμε τις δυνατότητες ώστε, ύστερα από μια μικρή ενημέρωση και εκπαίδευση, να συμβάλλουμε για να γείρει η ζυγαριά υπέρ της ζωής και όχι της απώλειας, εκείνες τις στιγμές των φυσικών καταστροφών, που ολοένα και πιο συχνά σημειώνονται και στη δική μας χώρα. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, Γιώργος Καλογερόπουλος, η οποία την Κυριακή το πρωί διοργάνωσε ενημερωτική ημερίδα εθελοντών στην Καλαμάτα, στον Πολυχώρο της οδού Σφακτηρίας “Phaos by House”...

Ήταν η 21η ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, η οποία έχει “οργώσει” όλη τη χώρα προκειμένου οι εθελοντές, οι κάτοικοι της χώρας, να αποκτήσουν ενημέρωση για το πως μπορούν να συνδράμουν τις κρίσιμες ώρες των φυσικών καταστροφών για να είναι οι συνέπειες, σε ό,τι αφορά την προστασία της ανθρώπινης ζωής, όσο γίνεται μικρότερες. 

Σκοπός αυτών των ημερίδων, είπε ο κ. Καλογερόπουλος στην Kalamata Journal, είναι “η πρόληψη να περάσει στη συνείδηση κάθε πολίτη, που πρέπει να νιώσει ενεργός και μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Όλοι μας έχουμε δεξιότητες και με μια πολύ μικρή ενημέρωση-εκπαίδευση θα μπορούσαμε να συμβάλλουμε την κρίσιμη στιγμή, σε ένα σεισμό, μια πυρκαγιά ή πλημμύρα που η κανονικότητα θα καταρριφθεί και οι χρόνοι θα αλλάξουν δραστικά. Εκείνη την κρίσιμη στιγμή αυτοπροσατεύοντας τους εαυτούς μας όσο και τους οικείους μας, να κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις οι οποίες θα κάνουν και τη διαφορά μεταξύ της ζωής και της απώλειας”.

Αναφερόμενος στην ιστορία της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης ο κ. Καλογερόπουλος σημείωσε ότι ιδρύθηκε πριν από 30 χρόνια περίπου, από μια μικρή ομάδα που εθελοντικά είχε δραστηριότητα στην αντιμετώπιση ορειβατικών ατυχημάτων. Από τότε “εξελίχθηκε σε μια μεγάλη, τη μεγαλύτερη αυτή τη στιγμή εθελοντική ομάδα στη χώρα, στα θέματα διασώσεων με 32 παραρτήματα. Έχουμε δύο χιλιάδες και πλέον εθελοντές, που είναι πρωτίστως εκπαιδευμένοι και δευτερευόντως έτοιμοι να προσφέρουμε επικουρικά έργο στα σώματα ασφαλείας, που είναι καθ ύλην αρμόδια. Έργο επικουρικά που θα κάνει τη διαφορά απέναντι στον κοινό μας στόχο, που είναι η ανθρώπινη ζωή”. 

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη σχέση και συνεργασία μεταξύ του κράτους και των εθελοντικών οργανώσεων ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Ομάδας διάσωσης σημείωσε: “Θέλω να είμαι ειλικρινής, η σχέση δεν είναι η πρέπουσα. Αλλά ζώντας αυτά τα 21 χρόνια που υπηρετώ τον εθελοντισμό ως στάση ζωής για μένα, έχουν γίνει εξαιρετικά βήματα. Δυστυχώς όμως μετά από μεγάλα συμβάντα, καταστροφικά. Εχουν ξεπεραστεί κάποιες αγκυλώσεις και στερεότυπα και νομίζω ότι είναι και οι δύο πλευρές έτοιμες να κινηθούν σε μια αγαστή συνεργασία”. 

Στ.Μ.