Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019 22:17

Έλεγχοι για τα απόβλητα των ελαιοτριβείων και ερώτηση Χαρίτση-Αραχωβίτη στη Βουλή

ΜΕΤΑ ΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΙ 
Στη Βουλή πήγαν το θέμα της ρύπανσης στον Άρι, από απόβλητα ελαιοτριβείων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης (Μεσσηνίας) και Σταύρος Αραχωβίτης (Λακωνία). Κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, στην οποία υπογραμμίζουν τις συνέπειες της ρύπανσης των φυσικών αποδεκτών από τα απόβλητα ελαιοτριβείων, ενώ επισημαίνουν τις ενέργειες της πρώην κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων. Πάντως, με αφορμή τη ρύπανση στον Άρι, από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας ανακοινώθηκε ότι ξεκινούν έλεγχοι σε ελαιοτριβεία και άλλες επιχειρήσεις σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων τους…

Ειδικότερα από το γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Στάθη Αναστασόπουλου, ανακοινώθηκε σήμερα: “Μετά την από 12/11/2019 καταγγελία του προέδρου της Τ.Κ Μικρομάνης του Δήμου Καλαμάτας για ρύπανση από απόβλητα ελαιοτριβείων στον ποταμό Άρι, το κλιμάκιο ελέγχου ποιότητας περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ), διενήργησε άμεσα επιτόπιο έλεγχο (στις 13/11/2019) και ελήφθησαν δείγματα τα οποία εστάλησαν για ανάλυση στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας. 

Έλεγχοι θα ακολουθήσουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε επιχειρήσεις και ελαιοτριβεία, προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση των προϋποθέσεων λειτουργίας τους, καθώς και σε όλο τον Νομό, όπου προκύπτουν προβλήματα ρύπανσης του περιβάλλοντος”. 

ΧΑΡΙΤΣΗΣ-ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ

Σε ό,τι αφορά την ερώτηση του Αλέξη Χαρίτση και του Σταύρου Χαρίτση, σε αυτή τονίζουν ότι η εκ νέου ρύπανση του ποταμού Άρι “θυμίζει αντίστοιχα γεγονότα του 2008 και προκαλεί έντονη ανησυχία στην τοπική κοινωνία”

"Η διάθεση λυμάτων σε φυσικούς αποδέκτες συνιστά πρόβλημα όχι μόνο οικολογικής φύσεως, αλλά και εμπόδιο για την τουριστική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και τις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας. Ταυτόχρονα, αποτελεί πρόσχωμα σε μια βιώσιμη, περιβαλλοντικά φιλική ανάπτυξη”, επισημαίνουν οι βουλευτές, σημειώνοντας ότι την ρύπανση του ποταμού Άρι έχουν επιβεβαιώσει και οι τοπικές αρχές, εκτιμώντας ότι προκαλείται από λύματα των ελαιουργείων της περιοχής, που καταλήγουν στον ποταμό.

Οι Αλ. Χαρίτσης και Στ. Αραχωβίτης υπενθυμίζουν σχετικά πως "η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε επιχειρήσει να διαχειριστεί ολοκληρωμένα το μείζον αυτό πρόβλημα, τόσο με την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την απλοποιημένη αδειοδότηση περιβαλλοντικών όρων και λειτουργίας για τα ελαιουργεία, όσο και με την πρόβλεψη οικονομικής ενίσχυσης των εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων, μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020".

Συγκεκριμένα αναφέρουν την από του 2016 ΚΥΑ "Καθορισμός Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων", που απέδωσε νέες δυνατότητες απλοποιημένης αδειοδότησης περιβαλλοντικών όρων και λειτουργίας για τα ελαιουργεία. Ακόμη, θυμίζουν ότι "τον Ιούλιο του 2019 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε προδημοσίευση πρόσκλησης με τίτλο "Περιβαλλοντικές Υποδομές: Ενίσχυση Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Αποβλήτων", στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, με συνολικό προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ, που αφορούσε στη χρηματοδότηση επενδύσεων για την επεξεργασία και αξιοποίηση υγρών και στερεών αποβλήτων -μεταξύ άλλων και ελαιουργείων- προκειμένου να μπορούν να επανεισαχθούν στον κύκλο παραγωγής και να επαναχρησιμοποιηθούν ως πρώτες ύλες.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να μάθουν από τους αρμόδιους υπουργούς τί θα κάνουν για "να περιοριστούν οι αιτίες και ο αντίκτυπος της περιβαλλοντικής ρύπανσης των φυσικών αποδεκτών, όπως ο ποταμός Άρις, από τα απόβλητα των ελαιουργείων", "πώς θα εξασφαλίσουν την εφαρμογή της εν ισχύ ΚΥΑ, και με ποια επιπλέον μέτρα σκοπεύουν να εξειδικεύσουν περαιτέρω το εν λόγω πλαίσιο", καθώς και "πώς προχωράει η έκδοση της προκήρυξης του προγράμματος του ΕΣΠΑ", με στόχο "να ενισχυθεί μεγαλύτερος αριθμός επενδυτικών σχεδίων".