Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019 14:33

Να διακοπεί το πείραμα 5G στην Καλαμάτα ζητούν αντιπολιτεύσεις του Δημοτικού Συμβουλίου

ΕΦΟΣΟΝ ΛΗΓΕΙ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΗ WIND 
Ρεπορτάζ της “Καθημερινής”, που υπογράφει ο Βαγγέλης Μανδραβέλης, περιγράφει με μεγάλο ενδιαφέρον τον τηλεπικοινωνιακό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας για την ανάπτυξη των δικτύων 5G όχι γενικά στο διεθνές περιβάλλον αλλά και ειδικά στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις μία μερά μετά την αναχώρηση του προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, από την Αθήνα, την περασμένη εβδομάδα, εκπρόσωποι του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου συναντήθηκαν και πάλι με κυβερνητικά στελέχη της Ελλάδας, για τα σχέδια της χώρας σχετικά με την ανάπτυξη του 5G. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να εμποδίσουν τη συνεργασία με κινεζικές εταιρίες επικαλούμενη “λόγους εθνικής ασφάλειας που θέτουν σε κίνδυνο τη δυτική συμμαχία”. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ανταγωνισμού ξαναμπαίνει με έμφαση το ερώτημα, για ποιο λόγο η πρώην δημοτική αρχή Καλαμάτας επέλεξε να δοκιμαστεί στην πόλη το 5G, συνεργαζόμενη γι’ αυτό με τη WIND. Το ζήτημα θα επανέλθει και στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας…

Σύμφωνα με πληροφορίες της Kalamata Journal, παρατάξεις της αντιπολίτευσης έχουν συλλέξει υπογραφές από συμβούλους τους προκειμένου να συζητηθεί το θέμα, με αίτημα να μη συνεχιστεί το πείραμα της WIND στην Καλαμάτα. 

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Καλαμάτας, Νίκο Μπασακίδη, σημείωσε ότι η σύμβαση για το 5G λήγει το Σεπτέμβρη του 2020. Ωστόσο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Κοσμόπουλος, σε παρέμβασή του το προηγούμενο διάστημα, υπογράμμισε ότι η σύμβαση με τη WIND για το πείραμα του 5G λήγει λήγει σε λίγες ημέρες, στο τέλος Νοέμβρη. 

Γίνεται λοιπόν εξαιρετικά επίκαιρο το αίτημα των συμβούλων των μειοψηφιών που ζητούν να έρθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς η δημοτική αρχή πρέπει να ξεκαθαρίσει τι θέλει. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Β. Μανδραβέλη στην “Καθημερινή”, “το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχε αποφασίσει να φέρει μέχρι τέλος του έτους τη στρατηγική μετάβασης της χώρας στα δίκτυα 5ης γενιάς. Τώρα εκτιμάται ότι θα καθυστερήσει λίγο, αναμένοντας τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κυβερνοασφάλειας, τη σχετική με την ασφάλεια των δικτύων 5G”.

Σημειώνεται ότι τόσο ο Βασίλης Κοσμόπουλος όσο και άλλοι εκπρόσωποι των μειοψηφιών στο Δήμο, όπως ο Μανώλης Μάκαρης και ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, έχουν τονίσει ότι η Καλαμάτα δεν έπρεπε να μπει σε αυτή τη διαδικασία εφόσον υπάρχουν ενστάσεις σχετικά με ενδεχόμενη επικινδυνότητα του 5G ή τουλάχιστον θα έπρεπε να περιμένει τα πορίσματα ειδικών πριν πάρει ο Δήμος τις αποφάσεις του. 

Στο δημοσίευμα του Β. Μανδραβέλη στην “Καθημερινή” σημειώνονται μεταξύ άλλων τα εξής: “Στην πράξη η ελληνική κυβέρνηση, όπως και η Ε.Ε., ξεκίνησε ένα «κατενάτσιο» μέχρι να ξεκαθαρίσει το σκηνικό μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας. Το ξεκαθάρισμα, όμως, αυτό συνεχώς μετατίθεται προς τα πίσω. Ωστόσο, καλά ενημερωμένες πηγές έκαναν λόγο ότι αν τελικά δεν υπάρξει άμεσα συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, το θέμα ελπίζουν ότι θα λύσουν μια και καλή οι αμερικανικές εκλογές τον ερχόμενο Νοέμβριο.

​​​​​​Μέχρι τότε, η ελληνική κυβέρνηση αναφέρει ότι τη στρατηγική της στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς θα σηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι αποφάσεις της. Εξάλλου, τις προμήθειες των τηλεπικοινωνιακών παρόχων εγκρίνουν αποκλειστικά οι μέτοχοι των επιχειρήσεων, παραδέχεται κυβερνητικό στέλεχος, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να αναμειχθεί στη «βουβαλομαχία» που διεξάγεται για την κινητή τηλεφωνία 5ης γενιάς, μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Ετήσια πιλοτική λειτουργία του 5G σε τρεις περιοχές 

Kυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η Ελλάδα έχει αποστείλει στο νεοσύστατο Ευρωπαϊκό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας την έκθεση εκτίμησης κινδύνου (National Risk Assessment) για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς. Αντίστοιχες εκθέσεις έχουν αποστείλει όλα τα κράτη-μέλη, έτσι ώστε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας να διατυπώσει μέχρι το τέλος του έτους το σχέδιο μέτρων προστασίας των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς.

Για παράδειγμα στη Γερμανία, στην Ιταλία, στη Μεγ. Βρετανία έχουν τεθεί ήδη σε εμπορική λειτουργία τα δίκτυα 5G. Μόνο στη Γαλλία, από τις μεγάλες χώρες, δεν έχει ξεκινήσει η λειτουργία των δικτύων 5G και σε μια σειρά άλλων μικρότερων χωρών όπως η Πορτογαλία, η Αυστρία, η Ελλάδα κ.ά. Ετσι, οι περισσότεροι από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της Ευρώπης έχουν ήδη λάβει τις αποφάσεις τους με ποιους κατασκευαστές εξοπλισμού θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη των δικτύων τους.

Σημειώνεται ότι σήμερα οι χώρες με την υψηλότερη ανάπτυξη/διείσδυση δικτύων 5ης γενιάς στον πλανήτη είναι η N. Kορέα και στην Ευρώπη η Ελβετία. Στη Ν. Κορέα εκτιμάται ότι υπάρχουν ήδη δύο εκατομμύρια χρήστες κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς. Στην Κίνα, όπου τα δίκτυα 5ης γενιάς ξεκίνησαν πρόσφατα, εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2020 οι συνδρομητές 5G θα ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια.

Στη χώρα μας δίκτυα 5G λειτουργούν πιλοτικά σε Τρίκαλα (Vodafone), Ζωγράφου (Cosmote) και Καλαμάτα (Wind). Tα δίκτυα αυτά θα παραμείνουν τουλάχιστον ένα έτος σε πιλοτική λειτουργία αν όχι περισσότερο, εφόσον καθυστερήσει η επίσημη αδειοδότηση των παρόχων.

Τα δίκτυα αυτά λειτουργούν σε συχνότητες που έχουν εκχωρηθεί δωρεάν από την πολιτεία. Οι εταιρείες χρησιμοποιούν κατά βάση εξοπλισμό Huawei, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς πρόκειται να αποφασίσουν οριστικά για τον προμηθευτή του εξοπλισμού τους στις επόμενες εβδομάδες (Cosmote, Vodafone)”.

Στ.Μ.