Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019 07:53

Γιορτή ελιάς με Μαμαλάκη, Παραβάντη, Delmer, κινηματογράφο και γευσιγνωσία

Μιχάλης Αγγελόπουλος, Παναγιώτης Παπανικολόπουλος "γαστροναύτης", Αναστασία Λιόκουρα, Μιχάλης Αντωνόπουλος

Μιχάλης Αγγελόπουλος, Παναγιώτης Παπανικολόπουλος "γαστροναύτης", Αναστασία Λιόκουρα, Μιχάλης Αντωνόπουλος

ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Είναι υπέροχο που η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας δεν έχει στραμμένο το πλάνο της αποκλειστικά στην τέχνη του κινηματογράφου και έτσι διοργανώνει εξαιρετικές εκδηλώσεις, όπως αυτή που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη το βράδυ, 28 Νοέμβρη, για την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς και Ελαιολάδου. Η Λέσχη λοιπόν με την @oliversegr, που είναι συμβουλευτική ομάδα για τη γαστρονομία του ελαιολάδου και με την υποστήριξη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας και της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, έχει διοργανώσει ένα εξαιρετικό αφιέρωμα για την ελιά και το λάδι, στο οποίο θα συμμετέχουν επίσης ως ομιλητές ο Ηλίας Μαμαλάκης, η Έλενα Παραβάντη και η Klaudia Delmer. Οι εκπρόσωποι των διοργανωτών του αφιερώματος μίλησαν γι’ αυτό σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες το μεσημέρι στο Αναγνωστήριο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας…

Τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας εκπροσώπησε η Αναστασία Λιόκουρα, που τόνισε ότι είναι μεγάλη η χαρά της Λέσχης, αλλά και η τιμή που αισθάνεται, για την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη το βράδυ, σε συνεργασία με φορείς του ελαιολάδου και της γαστρονομίας, με θέμα το πολύ σημαντικό προϊόν του ελαιολάδου. 

Η εκδήλωση θα γίνει στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας και θα ξεκινήσει στις εννιά το βράδυ με ελεύθερη είσοδο. 

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, από την πλευρά του τόνισε ότι αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές και στους συμμετέχοντες σε αυτή σημαντική εκδήλωση. Όπως σημείωσε, τέτοιες εκδηλώσεις καταφέρνουν να κάνουν τον κόσμο να αναλογιστεί πόσο σημαντική είναι η ελαιοκομία, να σκεφτεί ότι για να έχει θεσπιστεί Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς και Ελαιολάδου σημαίνει ότι και η περιοχή της Καλαμάτας και γενικότερα της Μεσσηνίας είναι σημαντική, ως περιοχή που παράγει μεγάλες ποσότητες εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου. Επιπλέον ο Μιχάλης Αντωνόπουλος θέλησε να παρατηρήσει ότι δεν είναι όλα τα ελαιόλαδα ίδια, όπως προβάλλεται από ορισμένα κέντρα αλλά κάθε περιοχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Είπε λοιπόν ότι η ιδιαιτερότητα του ελαιολάδου της Μεσσηνίας είναι ότι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, σε ουσίες δηλαδή που έχουν υγειοπροστατευτικά χαρακτηριστικά. 

Ο Παναγιώτης Παπανικολόπουλος “γαστροναύτης” παρουσίασε το πρόγραμμα της εκδήλωσης. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι θα μιλήσει για το ελαιόλαδο ο Ηλίας Μαμαλάκης, ενώ η Έλενα Παραβάντη θα παρουσιάσει μια διαφορετική ματιά για την διατροφική αξία του ελαιολάδου. Επίσης το πρόγραμμα περιλαμβάνει την προβολή στιγμών από ξένες και ελληνικές ταινίες που αναφέρονται στην ελιά και το λάδι, την οποία έχουν επιμεληθεί ο Βασίλης Παπαευσταθίου και ο Παναγιώτης Παπανικολόπουλος “γαστροναύτης”. Στη συνέχεια θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Βασίλη Μαρλαντή “The Olive Oil of Messinia” και ακολούθως ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει γεύσεις με εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα. 

Τις γεύσεις αυτές θα ετοιμάσει το Τμήμα Μεσσηνίας της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, ο εκπρόσωπος της οποίας, Μιχάλης Αγγελόπουλος, υπογράμμισε τη φήμη και την καταξίωση που έχει στο εξωτερικό το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Παρατήρησε δε ότι δυστυχώς στην Ελλάδα, ακόμη και στην περιοχή μας, υπάρχουν περιπτώσεις όπου το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο υποβαθμίζεται με το να μη το χρησιμοποιούν εστιατόρια και να το αντικαθιστούν με άλλα υποδεέστερα λάδια. Ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αγγελόπουλος ότι είναι αδιανόητο να υπάρχουν εστιατόρια στην περιοχή μας που αντί για εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο χρησιμοποιούν αυτά τα υποδεέστερα λάδια. 

Στ.Μ.