Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2019 03:11

Ένα υπέροχο αφιέρωμα στην ελιά με κινηματογράφο, με Σοφοκλή, με τους "ψαράδες της στεριάς"…

Klaudia Delmer, Ηλίας Μαμαλάκης, Έλενα Παραβάντη, Παναγιώτης Παπανικολόπουλος "γαστροναύτης"

Klaudia Delmer, Ηλίας Μαμαλάκης, Έλενα Παραβάντη, Παναγιώτης Παπανικολόπουλος "γαστροναύτης"

ΝΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Δεν μπορεί, κάποιοι από όσους βρέθηκαν χθες βράδυ στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, για το αφιέρωμα στην ελιά και το ελαιόλαδο, γυρνώντας σπίτι τους σίγουρα θα έψαξαν στο ίντερνετ ή στα βιβλία τους να βρουν το απόσπασμα στο οποίο ο Σοφοκλής, στο “Οιδίπους επί Κολωνώ”, γράφει για το δέντρο της ελιάς. Ή θα έπιασαν τη φωτογραφική τους μηχανή και θα σκέφτηκαν εικόνες που θα μπορούσαν να κάνουν στο λιοστάσι τους. Το ερέθισμα έδωσε το εξαιρετικό αφιέρωμα που διοργάνωσε η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, σε συνεργασία με την oliverse, που είναι συμβουλευτική ομάδα για τη γαστρονομία του ελαιολάδου και με την υποστήριξη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας και της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος. Μέσα από την εκδήλωση αυτή τονώθηκε η αγάπη για τον ελαιώνα και το λάδι…

Υπέροχη ήταν η Klaudia Delmer που άνοιξε την καρδιά της για να δείξει τι είναι για εκείνην η ελιά. Και μας το έδειξε μέσα από το κείμενο του Σοφοκλή, μέσα από το ποίημα του Γ. Δροσίνη (το έχει μελοποιήσει ο Μίμης Πλέσσας για να το τραγουδήσει η ίδια) “Της ελιάς ο ίσκιος”, αλλά και μέσα από εκπληκτικές φωτογραφίες της, με τους εργάτες του λιομαζώματος να απλώνουν ή να μαζεύουν τα δίχτυα, σαν να είναι “οι ψαράδες της στεριάς”!

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε και η εισήγηση που έκανε η διατροφολόγος Έλενα Παραβάντη, που έδειξε ότι μέχρι πριν λίγες δεκαετίες ο κόσμος πίστευε ότι το ελαιόλαδο ίσως να είναι και επικίνδυνο για την υγεία και πως ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει σύγχυση για τις ιδιότητες του ελαιολάδου σε σχέση με τα φυτικά έλαια. 

Στην εκδήλωση μίλησε ως προσκεκλημένος και ο Ηλίας Μαμαλάκης. Κάλεσε τους συνεταιρισμούς, τους παραγωγούς να ενωθούν, να κάνουν τη “χρυσή συνεργασία”, ώστε το ελαιόλαδο της χώρας να σταματήσει να φεύγει χύμα στο εξωτερικό και να τυποποιείται σε ξένες χώρες ως δικό τους ελαιόλαδο. Έκανε έκκληση να βρουν τον τρόπο οι παραγωγοί να συνεργαστούν για να τυποποιείται το ελληνικό ελαιόλαδο και να προωθείται στο εξωτερικό  με εθνική στρατηγική. Επιπλέον αναφέρθηκε στη τάση που καθιερώνεται για την επιλογή στο μαγείρεμα ελαιολάδων με συγκεκριμένα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά ανάλογα με φαγητό. Για παράδειγμα άλλα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά αναδεικνύουν ένα ψητό ψάρι, άλλα ένα μαγειρευτό φαγητό, άλλα μια σαλάτα. 

Η εκδήλωση έγινε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ελαιολάδου και ελιάς και στο πλαίσιο του αφιερώματος της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτα, για το μήνα Νοέμβρη, στα επαγγέλματα και συγκεκριμένα χθες στο επάγγελμα του παραγωγού ελαιολάδου. 

Στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης παρουσιάστηκαν αποσπάσματα ελληνικών και ξένων ταινιών με κρυφές αναφορές στην ελιά και στο λάδι. Παρουσίαση που επιμελήθηκαν ο Βασίλης Παπαευσταθίου και ο Παναγιώτης Παπανικολόπουλος “γαστροναύτης”, ο οποίος είχε και την ευθύνη του συντονισμού της εκδήλωσης. 

Επίσης προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του Βασίλη Μαρλαντή “Το ελαιόλαδο της Μεσσηνίας”. 

Ακολούθησε από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος η προσφορά κερασμάτων με ελαιόλαδο και πιο συγκεκριμένα στα κεράσματα αυτά υπήρχε “πάντρεμα” με εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα διαφορετικών ποικιλιών, ώστε να αναδειχθεί ότι κάθε γεύση αναδεικνύεται καλύτερα ανάλογα με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που χρησιμοποιείται. 

Επίσης ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, απένειμε βραβείο στον Ηλία Μαμαλάκη για την προσφορά του όσον αφορά την ανάδειξη και προβολή του ελαιολάδου. 

Στ.Μ.