Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2019 12:35

Το κίνημα Fridays For Future Kalamata σήμερα για το περιβάλλον και την Black Friday

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ 
Το νεολαιίστικο κίνημα Fridays For Future Kalamata συμμετέχει σήμερα στη δεύτερη Παγκόσμια Πορεία για το περιβάλλον, η οποία θα εκφράσει και την αντίθεσή της στη Black Friday ως μια δραστηριότητα που αποτελεί “ωδή στον καταναλωτισμό” και επιβαρύνει επιπλέον το περιβάλλον. Η πορεία θα ξεκινήσει στις εφτά το απόγευμα από την πλατεία 23 Μάρτη και ένα επιπλέον αίτημα είναι να κηρυχτεί η Καλαμάτα σε κατάσταση κλιματικού κινδύνου, δεδομένων των προβλέψεων της αύξησης της στάθμης της θάλασσας, που θα καλύψει τμήματα της στεριάς στην περιοχή, λόγω της κλιματικής αλλαγής …

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, “το περιβαλλοντικό κίνημα Fridays For Future, με πρωτεργάτες μαθητές και φοιτητές από όλο τον κόσμο, σας καλεί στην δεύτερη Παγκόσμια Πορεία για το περιβάλλον την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου και ώρα 19:00 στην πλατεία 23ης Μαρτίου. .

Η ημερομηνία δεν επιλέχθηκε τυχαία. Την ίδια ημέρα πραγματοποιείται το Black Friday, αυτή η ωδή στον καταναλωτισμό, η οποία επιβαρύνει το περιβάλλον με τους εργοστασιακούς ρύπους και τα απόβλητα της παραγωγής. Παράλληλα, στην Μαδρίτη θα πραγματοποιηθεί συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, γνωστή και ως COP25. 

Κεντρικό αίτημα του κινήματος είναι να ακουστούν οι απόψεις της επιστημονικής κοινότητας και οι προτεινόμενες λύσεις ώστε οι ισχυροί του πλανήτη να υπολογίσουν επιτέλους τον πλανήτη υψηλότερα από το κέρδος.

Σε τοπικό επίπεδο, το Fridays For Future Kalamata ζητά να μην προχωρήσουν τα σχέδια εξόρυξης υδρογονανθράκων σε Μεσσηνιακό και Κυπαρισσιακό κόλπο, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μελλοντική οικολογική καταστροφή, συμβάλλοντας στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Τέλος, το κίνημα επιθυμεί να κηρυχθεί η Καλαμάτα σε κατάσταση κλιματικού επείγοντος, αφού σύμφωνα με έρευνες η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει επικίνδυνα, με αποτέλεσμα κάποια κομμάτια της πόλης στο (άμεσο) μέλλον να χαθούν κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Το Fridays For Future Kalamata τονίζει πως είναι σημαντικό να υπερασπιστούμε τον πλανήτη μας, να ακούσουμε την επιστημονική κοινότητα και να αλλάξουμε σταδιακά μικρές συνήθειες μας, οι οποίες, αν και δεν μπορούν να σταθούν αρκετές ώστε να αποτρέψουν την κλιματική αλλαγή, μπορούν σίγουρα να προωθήσουν την οικολογική μας συνείδηση.

Σας περιμένουμε να ενώσετε τη φωνή σας μαζί μας την Παρασκευή.

Γιατί αν όχι τωρα, ποτέ;

Και αν όχι εμείς ποιοι;”.