Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019 20:55

Εντείνεται αντί να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα με πυρηνελαιουργείο, μαύρα υγρά απόβλητα σε χωράφια!

ΒΙΠΕ ΜΕΛΙΓΑΛΑ 
Αναγνώρισε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, ότι το πρόβλημα πυρηνελαιουργείου ή πυρηνελαιουργείων στη Μεσσηνία αντί να επιλύεται εντείνεται! Ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι εκτός των άλλων οχλήσεων από τον ατμό, τις οσμές και ενδεχομένως τα απαέρια αυτών των μονάδων, πλέον υπάρχει ζήτημα και με υγρά απόβλητα, σημειώνοντας μάλιστα ότι “το συγκεκριμένο ζήτημα θα μας απασχολήσει στο μέλλον και θα δημιουργηθούν πάρα πολλά προβλήματα”. Ειδικότερα, σε νυχτερινό έλεγχο διαπιστώθηκε μαύρα υγρά απόβλητα να έχουν “πλημμυρίσει” συγκεκριμένη περιοχή. Ο κ. Αναστασόπουλος ανακοίνωσε ότι λήφτηκαν δείγματα και στάλθηκαν για έλεγχο. Πάντως τόνισε ότι η Περιφέρεια είναι αποφασισμένη να επιβάλει την εφαρμογή της νομοθεσίας στα πυρηνελαιουργεία που ενδεχομένως την παραβιάζουν, κάτι που υπογράμμισε και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης περιβάλλοντος Ανδρέας Τσουκαλάς…

“Με χθεσινή μου απόφαση το μικτό κλιμάκιο ελέγχου περιβάλλοντος έκανε και νυχτερινούς ελέγχους, για πρώτη φορά στα χρονικά των ελέγχων”, ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Αναστασόπουλος και ανακοίνωσε ότι διαπιστώθηκε το εξής: “Χθες το βράδυ στην ευρύτερη περιοχή της Βιομηχανικής Περιοχής Μελιγαλά πήγε το μεικτό κλιμάκιο και πήρε τα δεδομένα απο πυρηνελαιουργείο, στην ευρύτερη περιοχή του οποίου υπήρχαν μαύρου χρώματος απόβλητα. Παρθήκανε δείγματα. Υπήρχε μάλιστα και ένα φρεάτιο από το οποίο έβγαινε αυτό το υγρό. Σήμερα τα δείγματα φεύγουν για την περαιτέρω ανάλυση. Υπάρχει λοιπόν πρόβλημα. Τα λύματα έχουν φτάσει και στην ευρύτερη περιοχή των γηπέδων με τα φωτοβολταϊκά πάρκα. Η Υπηρεσία διαπίστωσε ότι, από αυτά τα υγρά, πολλά καταλήγουν στα όμβρια της ΒΙ.ΠΕ. Μελιγαλά”. 

Συνεχίζοντας ο κ. Αναστασόπουλος τόνισε ότι θα συνεχιστούν οι έλεγχοι “διότι φαίνεται ότι στα πυρηνελαιουργεία πλέον συγκεντρώνεται ένας μεγάλος όγκος υγρών αποβλήτων. Και μάλιστα φαίνεται ότι αυτό θα είναι το μεγάλο μας επόμενο πρόβλημα”. 

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΥΓΡΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

Κληθείς από την Kalamata Journal να εξηγήσει ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα με τα υγρά απόβλητα ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας σημείωσε: “Έχει επίσημη αδειοδότηση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση μια μεγάλη επιχείρηση της ΒΙ.ΠΕ. Μελιγαλά. (Έχει) Περιβαλλοντικούς όρους που προβλέπουν στύψιμο της διφασικής πυρήνας, που σημαίνει ότι βγαίνει λιόζουμο και με κάποια μέθοδο, τεχνολογία τέλος πάντων, (αυτό) θα εξατμίζεται. Σε αυτό εμείς έχουμε προσφύγει στον υπουργό. Θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα μας απασχολήσει στο μέλλον και ότι θα δημιουργηθούν πάρα πολλά προβλήματα. Συνεπώς θεωρώ ότι έχουμε εκτός από τα απαέρια να αντιμετωπίσουμε και τη ρύπανση από τα υγρά απόβλητα”. 

Επιπλέον πάνω στο ζήτημα της νέας αυτής διαδικασίας επεξεργασίας του ελαιοπυρήνα (το στύψιμο όπως το περιέγραψε) και διαχείρισης των υγρών αποβλήτων που απομένουν ο κ. Αναστασόπουλος παρατήρησε: “ Γνωρίζουμε ότι αυτό το πράγμα είναι πολύ δύσκολο να συμβεί, μέσα στον χειμώνα να εξατμιστούν 45.000 τόνοι υγρό απόβλητο”. 

ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΑΕΡΙΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΜΙΝΑΔΕΣ

Σε ό,τι αφορά τα απαέρια από τις καμινάδες των πυρηνελαιουργείων ο κ. Αναστασόπουλος είπε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε να αναθέσει σε πιστοποιημένο εργαστήριο τις σχετικές μετρήσεις, “θα ελεγχθούν όχι μια φορά, πολλές φορές. Και θα παρακολουθούμε στενά το φαινόμενο ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι αυτά είναι εντός των ορίων”.

Πάντως ο κ. Αναστασόπουλος υπογράμμισε ότι “δεν είμαστε εναντίον της επιχειρηματικότητας. Σε καμία περίπτωση. Είμαστε όμως υπέρ της νομιμότητας και της προστασίας της υγείας των συμπολιτών μας. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε. Δεν θα αφήσουμε κενά. Προσπαθούμε να λειτουργήσουν αντικειμενικά και άμεσα οι υπηρεσίες, ώστε και οι συμπολίτες επιχειρηματίες που ασχολούνται με αυτά τα θέματα να πάρουν το μήνυμα ότι δεν μπορούν να γίνονται πράγματα που δεν είναι σύμφωνα με το νόμο και την περιβαλλοντική τους αδειοδότηση”. 

Κλείνοντας την τοποθέτησή του σημείωσε ότι “εμείς θα είμαστε εδώ, θα ασκήσουμε τις αρμοδιότητές μας αντικειμενικά, δεν κυνηγάμε κανένα, τους θεωρούμε όλους ίσους απέναντι στο νόμο και θα επιδιώξουμε πάση θυσία να λυθεί το πρόβλημα. Και αυτό θα έχουμε τη δυνατότητα όλοι να το διαπιστώσουμε στην πορεία”.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης κ. Τσουκαλάς σημείωσε ότι “από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε (η νέα περιφερειακή αρχή) έχουμε προβεί σε άμεσες ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως και το πρώτο διάστημα, που κάναμε προσωρινή διακοπή λειτουργίας κάποιων επιχειρήσεων που δεν τηρούσαν τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις. 

Όσον αφορά τα πρόστιμα, πρόθεσή μας είναι να είμαστε αυστηροί απέναντι στο οποιοδήποτε περιβαλλοντικό ζήτημα δημιουργείται στην περιοχή είτε του Μελιγαλά είτε της Μεσσήνης, ειδικά στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει προσαρμογή στην κείμενη νομοθεσία. θα γίνουν μετρήσεις μέχρι τέλος του χρόνου, γι’ αυτό κάναμε τροποποίηση στο τεχνικό μας πρόγραμμα, στα απαέρια για να δούμε τι γίνεται και τι εκπέμπουν τα πυρηνελαιουργεία”. 

Στ.Μ.