Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2019 22:08

Με περιορισμένη συμμετοχή αλλά μεγάλες προσδοκίες άρχισε η διαβούλευση για τη βιώσιμη κινητικότητα

Η Ομάδα Εργασίας του ΣΒΑΚ Νίκος Μπασακίδης, Παναγιώτα Κουράκλη, Σταυρούλα Αγρίου, Χριστίνα Λυκουργιά και ο μελετητής Στέλιος Ευσταθιάδης

Η Ομάδα Εργασίας του ΣΒΑΚ Νίκος Μπασακίδης, Παναγιώτα Κουράκλη, Σταυρούλα Αγρίου, Χριστίνα Λυκουργιά και ο μελετητής Στέλιος Ευσταθιάδης

ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Ενημερωτικό περισσότερο χαρακτήρα για το τι είναι το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και πως θα προχωρήσει η κατάρτισή του, είχε η έναρξη της διαβούλευσης που ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης στην Καλαμάτα, στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής. Η έκκληση που έκαναν ο μελετητής Στέλιος Ευσταθιάδης αλλά και η Ομάδα Εργασίας, η οποία έχει συγκροτηθεί από διευθυντικά στελέχη του Δήμου, είναι να συμμετέχει ο κόσμος στη διαβούλευση, κάνοντας προτάσεις, υποβάλλοντας ιδέες. Για το σκοπό αυτό έχει δημιουργηθεί και η ιστοσελίδα svak.kalamata.gr. Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, υπογραμμίστηκε, μπορεί να αλλάξει την ποιότητα ζωής στην πόλη, γι’ αυτό και είναι μια υπόθεση που πρέπει να ενεργοποιήσει τους πολίτες. Και επιπλέον μπορεί να δώσει την ευκαιρία να γίνει και η Καλαμάτα μια ανθρώπινη πόλη, περίπου σαν αυτές που θαυμάζουν όσοι έχουν επισκεφθεί πόλεις άλλων χωρών της Ευρώπης…

Το πόσο σημαντική είναι αυτή η ευκαιρία το ανέδειξε περισσότερο η τοποθέτηση της διευθύντριας Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου Καλαμάτας, Παναγιώτας Κουράκλη, μέλος της Ομάδας Εργασίας. Τόνισε αφενός ότι με το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας μπορούν να γίνουν πράγματα τα οποία θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες, καθώς προβλέπονται από το Ρυθμιστικό Σχέδιο της πόλης, όπως η πεζοδρόμηση της Ναυαρίνου και της Αριστομένους, που όμως δεν προχώρησαν λόγω κάθετων ή και καθολικών αντιδράσεων. Αφετέρου η Παναγιώτα Κουράκλη σημείωσε ότι η πόλη, από το πολεοδομικό της σχέδιο, διαθέτει εφεδρείες, σημαντικά οικόπεδα, ώστε να ικανοποιήσουν τις ανάγκες από τις αλλαγές που θα φέρει το ΣΒΑΚ, όπως πεζοδρομήσεις, χώροι στάθμευσης, κοινόχρηστοι χώροι. 

Σύμφωνα με το προγραμματισμό που παρουσίασε ο μελετητής του ΣΒΑΚ, Στέλιος Ευθυμιάδης, η περιγραφή και αποτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης στην πόλη έχει ήδη ξεκινήσει. Μέσα στο Γενάρη θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση διαβούλευσης για τη διαμόρφωση του οράματος που θα υποστηρίξει το ΣΒΑΚ. Τον Μάρτη θα ακολουθήσει διαβούλευση για τη συνδιαμόρφωση εναλλακτικών προτάσεων, ενώ τον Απρίλη θα γίνει διαβούλευση για την επιλογή του βέλτιστου σεναρίου. Το ΣΒΑΚ θα ολοκληρωθεί σε έναν χρόνο περίπου.

Από την Ομάδα Εργασίας για το ΣΒΑΚ μίλησε κυρίως η διευθύντρια της Πολεοδομίας Σταυρούλα Αγρίου, που μεταξύ άλλων σημείωσε ότι το Σχέδιο αυτό αποτελεί πλέον προϋπόθεση προκειμένου να μπορεί η πόλη να διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις από προγράμματα αστικών αναπλάσεων. 

Στην Ομάδα Εργασίας συμμετέχει ως αιρετός ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης, ενώ χαιρετισμό κατά την έναρξη της διαβούλευσης έκανε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος. 

Τη συνάντηση της Τρίτης παρακολούθησαν εκπρόσωποι των περισσότερων παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου όπως και οι Βασίλης Τζαμουράνης, Μαρία Οικονομάκου, Ελένη Αλειφέρη, Τόνια Κουζή, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων. 

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή, αυτή δεν ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική, ενδεχομένως όμως αυτό να οφείλεται και στη βροχή που βρισκόταν σε εξέλιξη. 

Πάντως μια ωραία περιγραφή του σκοπού που πρέπει να έχει το ΣΒΑΚ έκανε η Παναγιώτα Κουράκλη, που σημείωσε χαρακτηριστικά “να κάνουμε την Καλαμάτα πόλη συναντήσεων”.

Στ.Μ.