Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019 17:51

Για την κατάργηση του “Φιλόδημου”: “Θέλετε οι δήμαρχοι να περνάνε από το γραφείο σας για να πάρουν έργα”

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 
Η απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, για την κατάργηση του προγράμματος “Φιλόδημος”, εξηγείται από την παλαιοκομματική λογική που διακρίνει την κυβέρνηση και τον υπουργό, που θέλει τους δημάρχους να περνούν από το γραφείο του προκειμένου να πάρουν έργα. Αυτό τόνισε στη Βουλή ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει για την κατάργηση του “Φιλόδημου”. Ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άφησε πίσω της αυτή την παλαιοκομματική λογική δημιουργώντας το πρόγραμμα Φιλόδημος, το οποίο υπογράμμισε αγκάλιασαν όλοι οι Δήμοι της χώρας…

Συγκεκριμένα ο Αλέξης Χαρίτσης, όπως σημειώνει το πολιτικό του γραφείο σε σχετικό δελτίο Τύπου, “χαρακτήρισε “προσχηματικούς” τους ισχυρισμούς του Τ. Θεοδωρικάκου, περί “χρηματοδοτικού κενού” στο εν λόγω πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε να υλοποιείται το 2017 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας κριτική προς την κυβέρνηση ότι διαπνέεται από “λογική που υπαγορεύει την κατάργηση όλων των θετικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ”. Κάλεσε, δε,τον κ. Θεοδωρικάκο να απαντήσει γιατί θέλει να αντικαταστήσει το πρόγραμμα, το οποίο αγκαλιάστηκε από όλους τους Δήμους, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης.

Δυστυχώς, όμως, βρισκόμαστε μπροστά  στις συνέπειες της παλαιοκομματικής λογικής που διαπνέει τη δήθεν φιλελεύθερη κυβέρνηση της Ν.Δ.”, διεμήνυσε ο Αλ. Χαρίτσης, υπογραμμίζοντας: “Η  κατάργηση του ‘ΦιλόΔημου’ θα στερήσει πόρους από την την οικονομία, θα οδηγήσει τα έργα σε απρόβλεπτες καθυστερήσεις ή και σε ματαίωση και τους Δήμους και τους δημότες σε απόγνωση”.

Επιπλέον, επισήμανε ότι “κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησαν επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος, ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι το 2023 οι επενδύσεις του ‘ΦιλόΔημου’ θα έφταναν τα 2,3 δισ. Ευρώ”, και συμπλήρωσε: “Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ξεκίνησε τη χρηματοδότηση των έργων με ένα συντηρητικό ποσό -ως εκκίνηση και όχι ως ταβάνι- τα 134 εκατ. Ευρώ”.

Μάλιστα, ο βουλευτής Μεσσηνίας εξήγησε πως “ακόμα και στην υποθετική περίπτωση που τα έργα εκτελούνταν μέσα στο 2019 -κάτι που προφανώς δεν ισχύει καθώς τα έργα υλοποιούνται σε βάθος 2-3 χρόνων- οι πόροι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων επαρκούν και με το παραπάνω για να καλύψουν το σύνολο των δημοπρατημένων έργων”. Απευθυνόμενος προς τον υπουργό, δήλωσε χαρακτηριστικά: “Το επιβεβαιώνει άλλωστε το ίδιο το δικό σας υπουργείο Οικονομικών που μιλάει για υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το 2019 κατά 600 εκ. Ευρώ”. “Επιπλέον, τα διαθέσιμα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων είναι μεγαλύτερα από τον συνολικό προϋπολογισμό των έργων”, συμπλήρωσε.

“Ενώ, λοιπόν, έχουμε ένα τέτοιο πετυχημένο πρόγραμμα, όπως ο ‘ΦιλόΔημος’, που θα έπρεπε να συνεχιστεί για να διευκολυνθούν όλοι οι Δήμοι στην υλοποίηση πολύ σημαντικών για τις τοπικές κοινωνίες έργων, ανακοινώσατε ξαφνικά την κατάργησή του, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στο χώρο της αυτοδιοίκησης”, υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης.

“Θέλετε απλώς να επιστρέψετε σε παλαιοκομματικές λογικές”, επανέλαβε ο ίδιος και επέκρινε τον αρμόδιο υπουργό: “Θέλετε να περνάνε οι Δήμαρχοι από το γραφείο σας για να γίνουν τα έργα που θέλουν. Δεν υπάρχει ούτε ένας αυτοδιοικητικός παράγοντας που να έχει διαμαρτυρηθεί για αδιαφάνεια σχετικά με το πρόγραμμα ως σήμερα. Μας γυρίζετε, επομένως, σε λογικές προηγούμενων δεκαετιών τις οποίες εμείς αφήσαμε πίσω”.

Ο Αλ. Χαρίτσης υπενθύμισε πως “τα προηγούμενα χρόνια ο χώρος της αυτοδιοίκησης υπέστη τις συνέπειες της κρίσης, ειδικά στο θέμα της χρηματοδότησης”. “Αν συνυπολογιστεί ότι η κυβέρνηση του 2014 δεν προχώρησε σε διαπραγμάτευση και εκπόνηση ενός προγράμματος στο πλαίσιο της νέας περιόδου του ΕΣΠΑ 2014-2020, ειδικά για το χώρο της αυτοδιοίκησης, καταλαβαίνουμε την έκταση του προβλήματος”, τόνισε.

Καταλήγοντας είπε: “Με δεδομένα τα παραπάνω δημιουργήσαμε, σε συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς φορείς, ένα πρόγραμμα που ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της αυτοδιοίκησης, με βασικά χαρακτηριστικά την ευελιξία, την αντικειμενικότητα ως προς τα κριτήρια επιλογής των έργων και το γεγονός ότι δεν επιβάρυνε τους δήμους ούτε με ένα ευρώ. Για όλους αυτούς τους λόγους ο ‘Φιλόδημος’ αγκαλιάστηκε από το σύνολο των δήμων της χώρας”.