Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2019 22:56

Ανησυχία για την πυρασφάλεια του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας

φωτό αρχείο φωτό αρχείο

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ  
Εκδήλωση με πολλές δεκάδες παιδιά και νήπια πραγματοποιήθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, το οποίο διαπιστώνεται ή τουλάχιστον βγαίνει στη δημοσιότητα ότι αντιμετωπίζει προβλήματα με την πυρασφάλειά του. Σχετικές ερωτήσεις έκαναν αρχικά η Μαρία Οικονομάκου και στη συνέχεια η Τόνια Κουζή, η οποία κάλεσε τη δημοτική αρχή, εάν πράγματι υπάρχουν προβλήματα, να μην διαθέτει το Πνευματικό Κέντρο για εκδηλώσεις όταν σε αυτές συμμετέχουν παιδιά…

Η Τόνια Κουζή, επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Τόπος Ζωής”, αποκάλυψε ότι χθες εστάλη στο Δήμο Καλαμάτας και έγγραφο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας σχετικά με την πυρασφάλεια του Πνευματικού Κέντρου, ενώ στις επίμονες ερωτήσεις της για το αν υπάρχει πιστοποιητικό πυρασφάλειας ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου (και της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας), Παναγιώτης Λύρας, απάντησε ότι αρμόδια είναι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. 

Επιπλέον η κ. Κουζή ρώτησε εάν λειτουργούν και είναι ελεγμένοι οι πυροσβεστήρες στο Πνευματικό Κέντρο, εάν υπάρχει σχέδιο διαφυγής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, εάν έχει πραγματοποιηθεί σχετική άσκηση. 

Η απάντηση του κ. Λύρα ήταν ότι “όσον αφορά τα θέματα πυρασφάλειας, πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης είναι όντως θέματα που έχουν προβλήματα, όπως έχει παρατηρηθεί από την Τεχνική Υπηρεσία και από ιδιότητες τεχνικούς που έχουν κάνει αυτοψία στο χώρο”. 

Πρόσθεσε ωστόσο ότι “αυτή τη στιγμή όμως θέματα πυρόσβεσης, ο μη γένοιτο μέσα στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου δεν υπάρχουν. Λειτουργούν επαρκώς 18 πυροσβεστήρες (η κ. Κουζή είπε ότι είναι 17), οι οποίοι πρόσφατα ανανεώθηκαν”.

Σχετικά με το πιστοποιητικό πυρασφάλειας του Πνευματικού Κέντρου ο κ. Λύρας ανέφερε ότι “εκδίδεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και είναι στη διάθεση της Τεχνικής Υπηρεσίας, αυτή τη στιγμή δεν είναι στα χέρια μου”. 

Επίσης είπε ότι υπάρχει σχέδιο διαφυγής, το οποίο επικαιροποιείται από την Τεχνική Υπηρεσία στις αρχές κάθε χρόνου. 

Επιπλέον ο κ. Λύρας σημείωσε ότι “είναι αλήθεια ότι το Πνευματικό Κέντρο δοκιμάζεται και από το χρόνο και από τις πολλαπλές χρήσεις. Όλοι είμαστε μέτοχοι της συζήτησης του προηγούμενη Δημοτικού Συμβουλίου για μια μεγάλη κεντρική παρέμβαση σε θέματα λειτουργικά και αισθητικά του κτιρίου. Η μελέτη αυτή βρίσκεται σε στάδιο υλοποίησης από την Τεχνική Υπηρεσία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα διερευνηθεί και το σύστημα πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης το οποίο όντως έχει προβλήματα”. 

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, δεν έκανε κάποια παρέμβαση σχετικά, παρά μόνο κάλεσε τον πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Παναγιώτη Λύρα να απαντήσει στις ερωτήσεις που τέθηκαν.

Στ.Μ.