Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2019 17:07

Συνεχίζεται αλλά με ισχυρές αντιρρήσεις η διαδικασία για την αξιοποίηση των ακινήτων Παναγιώταρου

φωτό αρχείο φωτό αρχείο

ΜΙΚΡΑ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ 
Με ισχυρές αντιρρήσεις από την αντιπολίτευση αλλά και με προβληματισμούς ακόμη και από τη συμπολίτευση, συνεχίζεται η διαδικασία για την αξιοποίηση του κληροδοτήματος Παναγιώτατου, στη Μικρά Μαντίνεια. Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας αποφάσισε κατά πλειοψηφία κατά τη συνεδρίασή της πριν τα Χριστούγεννα, να αποσταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, για την εξέλιξη της διαδικασίας, η μοναδική πρόταση που έχει υποβληθεί για τα ακίνητα του κληροδοτήματος, η οποία έχει γίνει από τον Θεόδωρο Μπρεζεράκο. Μαζί με την πρότασή όμως θα αποσταλεί και η γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής του Δήμου, η οποία περιλαμβάνει συγκεκριμένες παρατηρήσεις, όπως και το αίτημα να μην προχωρήσει η διαδικασία στην επόμενη φάση της εάν πρώτα δεν γίνουν τροποποιήσεις σε σοβαρά πολεοδομικά θέματα που έχουν προκύψει εδώ και καιρό…

Ο Δήμος Καλαμάτας, λίγες μέρες μετά τις δημοτικές εκλογές, κάτι που έχει προκαλέσει την έντονη απορία και την κριτική, ιδιαίτερα της παράταξης του Βασίλη Κοσμόπουλου, έκανε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση των ακινήτων του κληροδοτήματος Παναγιώταρου. 

Υποβλήθηκε μόνο μία τεκμηριωμένη πρόταση αξιοποίησης, του Θεόδωρου Μπρεζεράκου. Η πρόταση αυτή θα έπρεπε να πάει για αξιολόγηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τα λοιπά αρμόδια όργανα. Υπήρξαν όμως έντονες επιφυλάξεις από παρατάξεις της αντιπολίτευσης γι’ αυτή τη διαδικασία και ιδιαίτερα για τα πολεοδομικά ζητήματα, τα οποία οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αλλά και η Κοινότητα της Μικράς Μαντίνειας, υπογραμμίζουν ότι δεν επιτρέπουν να γίνει η προτεινόμενη από τον Θεόδωρο Μπρεζεράκο αξιοποίηση. Ο επενδυτής προτείνει την τουριστική αξιοποίηση των ακινήτων, όμως αφενός το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη περιοχή ως Αστικό Πράσινο-Ελεύθεροι Χώροι και αφετέρου το προς θεσμοθέτηση Ρυμοτομικό Σχέδιο τη διασπά. 

Όμως, τα παραπάνω προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπιστούν το επόμενο διάστημα, διότι το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας από καιρό πριν έχει αποφασίσει και αιτείται τη σημειακή τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου στη συγκεκριμένη περιοχή. Αν η σημειακή τροποποίηση εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα μπορεί να προχωρήσει μια επένδυση ανάλογη αυτής που έχει προτείνει ο Θεόδωρος Μπρεζεράκος. 

Όταν λοιπόν ήρθε στην Οικονομική Επιτροπή, πριν από ένα μήνα περίπου, η τεκμηριωμένη πρόταση του επενδυτή και μπροστά στις επιφυλάξεις και αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αποφασίστηκε, από το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, η συγκρότηση Επιστημονικής Επιτροπής για να γνωμοδοτήσει επί της πρότασης αξιοποίησης. 

Έγινε λοιπόν η γνωμοδότηση, στην οποία πράγματι καταγράφονται, μεταξύ άλλων, τα ζητήματα που εκκρεμούν σχετικά την πρόβλεψη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και τη θεσμοθέτηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου. 

Κατά την εξέτασης της γνωμοδότησης από την Οικονομική Επιτροπή ο Βασίλης Κοσμόπουλος, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, πρότεινε να πάει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση η πρόταση του επενδυτή, η γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής αλλά και απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής που να ζητάει να παύσει η διαδικασία και να γίνει νέα από την αρχή, αφού πρώτα εγκριθεί η σημειακή τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού. 

Τελικά ομως υπερψηφίστηκε η πρόταση του προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής, αντιδήμαρχου Γιώργου Φάββα, να συνεχιστεί η διαδικασία, να πάει δηλαδή στην Αποκεντρωμένη η πρόταση του επενδυτή, η γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπή αλλά και το αίτημα της Οικονομικής Επιτροπής να μην προχωρήσει στην επόμενη φάση της η διαδικασία, εάν πρώτα δεν γίνει η σημειακή τροποποίηση του ΓΠΣ. 

Με τη συγκεκριμένη πρόταση συμφώνησε και ο πρόεδρος της Κοινότητας Μικράς Μαντίνειας, Γιώργος Σπίνος, ο οποίος έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις του για το πως έγινε η έναρξη αυτής της διαδικασίας, από την άλλη όμως σημείωσε ότι θα χαθεί πολύτιμος χρόνος εάν ξεκινήσει και πάλι το θέμα από την αρχή με κίνδυνο τα ακίνητα Παναγιώταρου, που αποτελούν κεφάλαιο γενικότερα για την Καλαμάτα και όχι μόνο για την Κοινότητα, να συνεχίσουν για πάρα πολύ καιρό να βρίσκονται στη σημερινή απογοητευτική κατάσταση. 

Σημειώνεται ότι εάν αξιολογηθεί θετικά από την Αποκεντρωμένη η τεκμηριωμένη πρόταση του επενδυτή τότε το θέμα θα ξανάρθει στο Δήμο Καλαμάτας ο οποίος θα προχωρήσει στην τελική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση των ακινήτων. Όμως τότε οι προτάσεις αξιοποίησης θα πρέπει να εντάσσονται στο πλαίσιο της τεκμηριωμένης πρότασης που θα έχει ήδη αξιολογηθεί, δηλαδή της πρότασης που έχει κάνει ο Θεόδωρος Μπρεζεράκος. 

Στ.Μ.