Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2020 14:11

Η έμφυλη βία είναι εδώ, γύρω μας, ο βιαστής είσαι εσύ

“Έλα στη ΘΕΣΗ μου. ΘΕΣΙΣ - Las Tesis στη Καλαμάτα” 
Το δρώμενο που έγινε χθες το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, σε συνδυασμό με τη δίκη που ξεκίνησε σήμερα, για την φρικτή γυναικοκτονία της 21χρονης Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο, υπογραμμίζει το πρόβλημα της έμφυλης βίας και την ανάγκη να σπάσει η σιωπή όσων την υφίστανται αλλά των υπόλοιπων που αδιαφορούν. “Η έμφυλη βία υπάρχει, δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο στις λεγόμενες τριτοκοσμικές χώρες. Η βία είναι εδώ, γύρω μας, αφορά τον άνθρωπο της διπλανής μας πόρτας”, τονίστηκε στο δρώμενο στην πλατεία, το οποίο ξεκίνησε με αναφορά στα θύματα γυναικοκτονίας το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, ανάμεσά τους και στη γυναίκα που επιχείρησε να την κάψει ζωντανή ο άντρας της στην Καλαμάτα πριν λίγες εβδομάδες…

Ήταν δρώμενο της ομάδας “Έλα στη ΘΕΣΗ μου. ΘΕΣΙΣ - Las Tesis στη Καλαμάτα”. Μετά την αναφορά στα θύματα γυναικοκτονίας παρουσιάστηκε ο φεμινιστικός ύμνος των γυναικών της Χιλής, με ρυθμική υπόκρουση από κρουστά και με χορευτικές κινήσεις. 

Η εκπρόσωπος της ομάδας Μπέτυ Παπαδοπούλου μας είπε, μεταξύ άλλων, ότι το “το θέμα της βίας και ιδιαίτερα το θέμα της έμφυλης βίας, η οποία απευθύνεται περισσότερο στο φύλο απ’ ότι στον ίδιο τον άνθρωπο, είναι ένα θέμα ταμπού. Πάρα πολλές γυναίκες, άνθρωποι, δεν ήρθαν σήμερα εδώ γιατί νιώσανε  ότι αν κατέβουν στο δρόμο κάποιοι θα πιστέψουν ότι οι άνδρες τους τους κακοποιούν. Είναι ένα θέμα που δεν θέλουμε να υπάρχει.”.

Η κ. Παπαδοπούλου υπογράμμισε ότι αυτή είναι μια λάθος στάση, δεν βοηθάει τα ίδια τα θύματα της έμφυλης βίας να σπάσουν τη σιωπή τους και να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.  

Η εκπρόσωπος της ομάδας τόνισε επίσης ότι το πρόβλημα ξεκινάει από την “κοινωνική διαμόρφωση ότι το βιολογικό φύλο, δηλαδή τα γεννητικά όργανα, διαμορφώνουν και τις σχέσεις εξουσίας, τις σχέσεις επιβολής στην κοινωνία. Όταν συνειδητοποιήσουμε ότι τα γεννητικά όργανα δεν προαποφασίζουν το ποιος θα στρώνει το τραπέζι στο σπίτι τότε θα αρχίζουμε να ανακαλύπτουμε την ταυτότητα μας ως άνθρωποι”.

Η ομάδα, συνέχισε η κ. Παπαδοπούλου, συνεργάζεται με το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας Καλαμάτας, ενώ θα πραγματοποιήσει και άλλες παρεμβάσεις.  Όπως είπε, “στόχος μας είναι να συνεργαστούμε το Κέντρο, να δημιουργήσουμε ερεθίσματα στις γυναίκες, να χρησιμοποιήσουμε τη βοήθεια ανθρώπων ειδικών, όπως ψυχολόγων, κοινωνιολόγων, ώστε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας για πράγματα που έχουμε υποστεί λόγω του φύλου μας και να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και άλλους ανθρώπους”. 

Στ.Μ.