Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2020 13:16

Ο Μάκαρης ρωτάει αν τα νιτρικά στο νερό κοντά στα όρια ασφαλείας σχετίζονται με τη Μαραθόλακκα

Μαραθόλακκα φωτό αρχείου

Μαραθόλακκα φωτό αρχείου

ΜΕΝΙΝΑ 
Τα νιτρικά στο νερό των Μενινών είναι κοντά στα όρια ασφαλείας, ενώ σε μία μέτρηση το 2017 είχαν ξεπεράσει τα όρια, επισήμανε με ερώτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της παράταξης “Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες”, Μανώλης Μάκαρης. Στην ερώτησή του ο κ. Μάκαρης αναφέρθηκε στη Μαραθόλακκα, όπου γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων και η οποία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τα Μενινά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η δημοτική αρχή και η ΔΕΥΑΚ θα πρέπει να διερευνήσουν εάν η ύπαρξη των νιτρικών σχετίζεται με τη λειτουργία της Μαραθόλακκας...

Ο κ. Μάκαρης σημείωσε ότι “με βάση τα επισυναπτόμενα δεδομένα των αναλύσεων του νερού από την γεώτρηση στα Μενινά, όπως αυτά  μου εστάλησαν από την ΔΕΥΑΚ, διεπιστώθη ρύπανση με νιτρικά, η συγκέντρωση των οποίων το 2017 ήταν 58,2 mg/L δηλαδή πάνω από το όριο ασφαλείας που είναι 50 mg/L (οδηγία 91/676, της Ε.Ε. του 1991), τα δε επόμενα χρόνια η συγκέντρωση ήταν ελαφρώς κάτω από το συγκεκριμένο όριο δηλ. 43 έως 47 mg/L.

Η ερώτηση προς την δημοτική αρχή είναι αν έχει εξακριβωθεί η αιτία αυτής της ρύπανσης δεδομένου ότι στην περιοχή δεν υπάρχει γεωργική παραγωγή ενώ στην γειτνιάζουσα περιοχή της  Μαραθόλακκας γίνεται η διαχείριση απορριμμάτων. Παράλληλα ερωτάται η δημοτική αρχή σε τι ενέργειες έχει προβεί για την αντιμετώπιση αυτής της ρύπανσης”.

Η απάντηση του δημάρχου Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλου, ήταν ότι οι δείκτες στο νερό στα Μενινά είναι εντός των ορίων ασφαλείας και πως δεν μπορεί να απαντήσει ο ίδιος εάν η ποιότητα του νερού επηρεάζεται από τη Μαραθόλακκα. 

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος και πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Σαράντος Μαρινάκης, ανέφερε ότι η ΔΕΥΑΚ, εάν διαπιστωθεί πρόβλημα, είναι έτοιμη να μεταφέρει νερό με βυτίο, οπουδήποτε στο Δήμο, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν και ότι η υγεία των πολιτών δεν διακινδυνεύεται σε καμία περίπτωση. 

Στ.Μ.