Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020 07:09

ΣΥΡΙΖΑ-Τζουμάκας: Η ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης είναι ανάπτυξη όχι οι προσοδούχοι

Στέφανος Τζουμάκος, Νίκος Σκορίνης, Μαρία Βεργινάδη

Στέφανος Τζουμάκος, Νίκος Σκορίνης, Μαρία Βεργινάδη

“Η χώρα έχει γεμίσει προσοδούχους και αυτό δεν είναι ανάπτυξη”, δεν είναι ανάπτυξη για το κοινωνικό σύνολο οι επενδύσεις τύπου Ελληνικού αλλά παρασιτισμός, υπογράμμισε ο Στέφανος Τζουμάκας, ο οποίος συμμετείχε στο κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ που επισκέφθηκε χθες την Καλαμάτα και μίλησε για τη διεύρυνση του κόμματος αλλά και για τον αγροτικό τομέα με έμφαση στο ελαιόλαδο και την ελιά. Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Τζουμάκας έκανε εντύπωση τόσο με τη σφαιρική όσο και τις ειδικές του γνώσεις για τον αγροτικό τομέα της χώρας αλλά και με την εμπειρία του από τη συμμετοχή του στα εθνικά και ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων στο παρελθόν, ως υπουργός του ΠΑΣΟΚ. Σε ό,τι αφορά το ελαιόλαδο ο Στέφανος Τζουμάκας τόνισε ότι πρέπει να θεσπιστεί εγγυημένη τιμή από την Ευρωπαϊκή Ένωση διότι το εισόδημα των παραγωγών του πλήττεται επικίνδυνα από τη διένεξη, τον εμπορικό και οικονομικό πόλεμο που εκτυλίσσεται μεταξύ των των αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών…

Στο κλιμάκιο που επισκέφθηκε τη Μεσσηνία συμμετείχε επίσης το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Σκορίνης, ενώ χαιρετισμό έκανε η συντονίστρια της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας του κόμματος, Μαρία Βεργινάδη. 

Το κλιμάκιο εκτός από την Καλαμάτα επισκέφθηκε τη Θουρία και τα Αρφαρά, ενώ το βράδυ έγινε πολιτική συζήτηση στην ταβέρνα “Ο Μένης” στο Πήδημα. 

Ο Νίκος Σκορίνης ανέφερε ότι ο βασικός λόγος της χρεοκοπίας της χώρας ήταν το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης, που στηριζόταν στις εισαγωγές και το οποίο διέλυσε την παραγωγική βάση. Το μοντέλο αυτό, υπογράμμισε, δημιούργησαν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. 

Ο κ. Σκορίνης ανέφερε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να ανασυγκροτήσει την παραγωγική βάση, μέσα από μια διαβούλευση που δεν είχε ξαναγίνει στο παρελθόν. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα περιφερειακά συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα, στα οποία συμμετείχαν συνολικά 3.650 φορείς. 

Αυτή η προσπάθεια, συνέχισε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο έχει εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλά αντίθετα αυτή βάζει ξανά τη χώρα στις ράγες της επιστροφής στο παρελθόν, όπως είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα σημείωσε ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε τη διακυβέρνηση με 1.000.000 ανέργους κατάφερε και δημιούργησε 400.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ η σημερινή κυβέρνηση τον περασμένο Δεκέμβρη έσπασε το ρεκόρ των απολύσεων με 150.000 εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους. Επιπλέον ο κ. Σκορίνης μίλησε για ανησυχητικά στοιχεία που καταγράφουν οι δείκτες,  όπως τη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και τη μείωση των εξαγωγών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι ακόμη και να παραχθεί πλούτος στη χώρα οι κοινωνικές ανισότητες θα είναι τεράστιες. 

Τέλος το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί μόνος του να εκφράσει την αγωνία της κοινωνίας,  γι’ αυτό έχει ξεκινήσει την προσπάθεια για τη συστράτευση των μεγάλων δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων. 

Από την πλευρά του ο Στέφανος Τζουμάκας τόνισε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον αγροτικό τομέα είναι στη σωστή κατεύθυνση και ότι η επιδίωξη πρέπει να είναι η οργάνωση της τυποποίησης και η σωστή εξαγωγή, κάτι όμως που σημαίνει ότι οι ποσότητες του προϊόντος πρέπει να επαρκείς και για να γίνει αυτό πρέπει να οργανωθούν οι παραγωγοί σε ομάδες αλλά και να θεσπιστούν μέτρα ώστε να μην κατακερματίζεται ο αγροτικός κλήρος. 

Ο Στέφανος Τζουμάκας ανέφερε ότι εθνική ενίσχυση των παραγωγών δεν μπορεί να υπάρξει, μπορεί όμως να θεσπιστεί εγγυημένη τιμή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, λόγω της κρίσιμης κατάστασης έχει δημιουργηθεί από τον εμπορικό και οικονομικό πόλεμο αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών. 

Ο Στέφανος Τζουμάκος τόνισε ακόμη ότι χρειάζεται αποφασιστικότητα και ρήξεις για την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα. Ανέφερε ότι ο αγροτικός πληθυσμός πάντα είναι συντηρητικός και δεν αποδέχεται αλλαγές πολιτικής, επιπλέον όμως τόνισε ότι και οι κυβερνήσεις φοβούνται τις συγκρούσεις και προτιμούν να λειτουργούν ως τροχονόμοι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μικρών, μεσαίων και μεγάλων συμφερόντων. 

Στ.Μ.