Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020 07:55

Πρεμιέρα την Παρασκευή για το πολυαναμενόμενο “στο Σύρμα”

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν τις επόμενες ημέρες για να δουν, να κρίνουν, τη νέα παραγωγή της Θεατρικής Διαδρομής Καλαμάτας, που αναφέρεται στο κολαστήρι της Μακρονήσου. Είναι το πρώτο θεατρικό έργο που έγραψε ο Αντώνης Κατσάς και το πρώτο θεατρικό βιβλίο για τη Μακρόνησο. Η Θεατρική Διαδρομή, ο Αντώνης Κατσάς, ο σκηνοθέτης Κώστας Χαλκιάς θα κριθούν φυσικά για το έργο τους, όμως οφείλουμε προκαταβολικά να τους επαινέσουμε για το σθένος τους να δημιουργήσουν κάτι εντελώς καινούργιο σκηνικά και να φωτίσουν μέσα σε αυτή τη σκοτεινή εποχή την αλύγιστη δύναμη που διαθέτουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι συνεχίζουν να αγωνίζονται κάτω και από τις πιο βίαιες και ταπεινωτικές συνθήκες για τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων. Για την παράσταση “στο Σύρμα” μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος της Θεατρικής Διαδρομής Μαρία Τούμπουρου, ο σκηνοθέτης της παράστασης Κώστας Χαλκιάς, ο συγγραφέας του έργου και επίτιμος πρόεδρος της Θ.Δ. Αντώνης Κατσάς και οι ηθοποιοί Ανδρέας Μανέτας και Γιάννης Μιχαλόπουλος...

Όπως σημείωσε η Μαρία Τούμπουρου, η πρεμιέρα θα γίνει την Παρασκευή 28 Φλεβάρη και η παράσταση θα παίζεται μέχρι τις 15 Μάρτη, εκτός Δευτέρας, στις εννιά το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο. 

Η πρόεδρος της Θεατρικής Διαδρομής ανέφερε ότι είναι χαρά και τιμή για το θεατρικό σχήμα το ότι ανεβάζει ένα έργο που έχει γράψει ο επίτιμος πρόεδρός της, Αντώνης Κατσάς, τον οποίο χαρακτήρισε “στυλοβάτη” και “άγρυπνο φρουρό” της Θεατρικής Διαδρομής. 

Επίσης η Μαρία Τούμπουρου είπε ότι η Θεατρική Διαδρομή αισθάνεται μεγάλη χαρά και για το γεγονός ότι σε αυτή την παραγωγή συναντιούνται επί σκηνής και οι τρεις γενιές που έχουν περάσει από την οικογένεια του θεατρικού σχήματος,  η γενιά των ιδρυτικών μελών, η επόμενη γενιά καθώς και η γενιά των τελευταίων χρόνων. 

ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΛΚΙΑΣ

Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Κώστας Χαλκιάς, ανέφερε ότι η Θεατρική Διαδρομή και ο Αντώνης Κατσάς έρχονται να ταράξουν τα νερά με το “Σύρμα”, “έρχεται ο Κατσάς να ταράξει τον σκηνικό εφησυχασμό. Και όντως μέσα σε αυτή την πληθώρα των παραστάσεων πανελλαδικά και διεθνώς έρχεται μια παρένθεση αρκετά αιχμηρή θα έλεγα αλλά και οδυνηρή. Αν έδινα έναν υπότιτλο στο “Σύρμα” θα ήταν “Ο χορός της ουτοπίας”. Αυτός ο αγώνας του ανθρώπου για δίκιο, για ψωμί, για ελευθερία πραγματικά είναι διαχρονικός και ποτέ δεν θα σταματήσει. Φυσικά την ιστορία τη γράφουν οι “νικητές” αλλά οι πραγματικοί νικητές είναι αυτοί που ηθικά κοιμούνται το βράδυ ήσυχα στο κρεβάτι τους”. 

Επίσης ο Κώστας Χαλκιάς σημείωσε ότι το έργο του Αντώνη Κατσά “έχει μια μπρεχτική δομή, μια επική αφηγηματική φόρμα για μια σπαρακτική ιστορία που είναι αληθινή πέρα ως πέρα. Δεν υπάρχει ούτε μια φράση ούτε ένα γεγονός ούτε ένα ιδεολόγημα που να μην υπερασπίζεται την αλήθεια που το υπερβαίνει. Η αλήθεια είναι πάνω απ’ όλα”.

Επιπλέον είπε ότι “ζώντας από στιγμή σε στιγμή αυτή τη σκηνική διαδικασία, από την υπερμυθολογία γύρω από το θέμα της Μακρονήσου περνάγαμε στην υπερπραγματικότητα, γιατί ανακαλύψαμε ότι ακόμα και η προσπάθειά μας είναι light μπροστά σε αυτά που πραγματικά συνέβησαν και βίωσαν οι 100.000 συμπατριώτες μας που πέρασαν από αυτό το διαβολονήσι”.

ΤΑ ΣΚΗΝΙΚΑ

Ο Κώστας Χαλκιάς αναφέρθηκε και στα σκηνικά της παράστασης. Κυριαρχούν χαρακτικά έργα και όπως είπε και ο ίδιος, είναι σαν ένα φορητό μουσείο. Συγκεκριμένα ανέφερε: “Είμαι πάρα πολύ συγκινημένος. Αυτά τα χαρακτικά είναι ένα μέρος από αυτό που λέμε σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός. Γιάννης Φαρσακίδης, Βάλιας Σεμερτζίδης, Τάσσος, Δημήτρης Γιολδάσης. Είναι λαϊκοί εικαστικοί. Αυτό το πράγμα είναι ένα μικρό φορητό μουσείο και θα ήμασταν πολύ ευτυχείς εάν μπορούσαμε να το μεταφέρουμε και σε άλλη πόλη εκτός Καλαμάτας για να αντιληφθούν τα μεγέθη του πονήματός μας”. 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΤΣΑΣ

Ο επίτιμος πρόεδρος της Θεατρικής Διαδρομής και συγγραφέας του έργου είπε για το βιβλίο του: “Αισθάνομαι πως έχω κάνει μια συγγραφική αποκοτιά που δεν θα αποτελμούσα εάν δεν ήταν για μένα μια υπαρξιακή ανάγκη και εάν δεν είχε μια προοπτική να καλύψει ένα κενό της ιστορίας”. Σημείωσε επίσης ότι τόλμησε αυτή την “αποκοτιά” από τη βεβαιότητα ότι ο σκηνοθέτης Κώστας Χαλκιάς “θα βγάλει μια παράσταση που θα μείνει στη συνείδηση του κόσμου για πάρα πολλά χρόνια και θα συζητηθεί από πολλές πλευρές”. 

Ακόμη ο Αντώνης Κατσάς σημείωσε ότι “μπορεί να υπογράφω το βιβλίο αλλά δεν μπορώ να το οικειοποιηθώ. Το βιβλίο ξεκίνησε από μια δική μου ανάγκη έκφρασης αλλά είναι μια συλλογική δουλειά της Θεατρικής Διαδρομής ολόκληρης. Το βιβλίο είχε γραφτεί αλλά στις πρόβες συνέχισε να γράφεται. Είχαν λόγο και ο σκηνοθέτης και τα παιδιά που συμμετέχουν. Έτσι ολοκληρώθηκε το έργο”. 

Διευκρίνισε ακόμη ο Αντώνης Κατσάς ότι το θέμα του βιβλίου “μπορεί να είναι αιχμηρό, να είναι φορτισμένο συναισθηματικά, ιστορικά, όμως στο τέλος, επειδή έχει χαρακτηριστικά αρχαίας τραγωδίας, έρχεται και η κάθαρση. Οι άνθρωποι που θα δουν αυτή την παράσταση, βγαίνοντας από το θέατρο δεν θα έχουν καμία φόρτιση συναισθηματική. Είναι μια παράσταση ύμνος στις αξίες και στα ιδανικά, ύμνος στον άνθρωπο και στη ζωή και ό,τι ανώτερο υπάρχει. Και αυτό περνάει και μέσα από τις σελίδες του έργου και μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Κώστα Χαλκιά με σκηνές ανάτασης και λύτρωσης”.

Στη συνέχεια ο Αντώνης Κατσάς ευχαρίστησε τη διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου και το Δήμο Καλαμάτας για τη δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας για τις παραστάσεις, λόγω των εντυπώσεων που άφησε το βιβλίο. Ανέφερε λοιπόν ότι η Θεατρική Διαδρομή θα ανταποδόσει στο κοινό το όφελος που θα έχει από αυτή τη δωρεάν παραχώρηση και συγκεκριμένα την Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, 3,4, και 5 Μάρτη, η είσοδος στην παράσταση θα είναι ελεύθερη για τους μαθητές του Γυμνασίου, του Λυκείου και όλους τους φοιτητές.  

Το εισιτήριο της παράστασης είναι 10 ευρώ, ενώ, όπως είχε ανακοινωθεί κατά τις παραστάσεις της πρώτης φετινής παραγωγής της Θεατρικής Διαδρομής, “Συμπέθεροι από τα Τίρανα”, όσοι παρακολούθησαν το πρώτο έργο και έχουν κρατήσει το εισιτήριο, θα πληρώσουν 5 ευρώ για να παρακολουθήσουν το “Σύρμα”. 

Μίλησαν επίσης για την παράσταση οι ηθοποιοί Ανδρέας Μανέτας και Γιάννης Μιχαλόπουλος, ενώ ο Αντώνης Κατσάς κλείνοντας επισήμανε το εξής: “Είχαμε ανακοινώσει ότι η μουσική επένδυση θα ήταν του Μιχάλη τούμπουρου. Για λόγους αντικειμενικούς, που δεν έχουν καμία σχέση με τη θέληση τη δική μας, δεν θα είναι η μουσική του Μιχάλη Τούμπουρου. Αυτό για να μην φανεί ότι παραπλανάμε τον κόσμο. Σε αυτό το θέμα θέλω να σταματήσω εδώ, δεν θέλω να πω τίποτα άλλο”. 

Στ.Μ.