Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020 17:42

Εγκαίνια ενός “ήσυχου και ωραίου διαλόγου” αρχαίων πυξίδων με τη σύγχρονη τέχνη

Μάνος Καλαμένιος, Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, Ηλίας Χριστόπουλος

Μάνος Καλαμένιος, Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, Ηλίας Χριστόπουλος

“ΠΥΞΙΔΕΣ ΣΚΕΥΗ ΠΟΛΥΤΙΜΩΝ” 
Διάλογος ανοίγει, από αύριο, Σάββατο 29 Φλεβάρη, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, μεταξύ αρχαιολογικών ευρημάτων και έργων σύγχρονης τέχνης. Συγκεκριμένα εγκαινιάζεται στις 6.30 το απόγευμα η έκθεση “Πυξίδες. Σκεύη Πολύτιμων”, με αρχαία αγγεία τύπου πυξίδας και με σύγχρονα έργα τέχνης του Ηλία Χριστόπουλου και του Μάνου Καλαμένιου. Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά και οι δύο καλλιτέχνες, Ηλίας Χριστόπουλος και Μάνος Καλαμένιος, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο Μπενάκειο κτίριο έδειξαν την ικανοποίησή τους και για το νέο ενδιαφέρον που δίνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο αυτή η έκθεση….

Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου στο χώρο των περιοδικών εκθέσεων και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου. 

Όπως σημείωσε η κ. Μηλίτση-Κεχαγιά, τα αγγεία τύπου πυξίδας είναι από τα πιο χαρακτηριστικά της αρχαιότητας και χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση πολύτιμων αντικειμένων, κοσμημάτων αλλά και καλλωπιστικών και καλλυντικών σκευασμάτων. 

Πρόσθεσε ότι “αποφασίσαμε από κοινού με τους καλλιτέχνες εκτός από τα σύγχρονα έργα να επιλέξουμε κάποια χαρακτηριστικά δείγματα πυξίδων που προέρχονται από τις αρχαιολογικές συλλογές και τα μουσεία της Μεσσηνίας αλλά και από τις αρχαιολογικές αποθήκες, προκειμένου να καταδείξουμε τη συνομιλία των αρχαίων αγγείων και των σύγχρονων έργων τέχνης. Νομίζω ότι το έχουμε πετύχει σε μεγάλο βαθμό. Επιχειρήθηκε να υπάρχει μια ζωντάνια στην ανάμειξη των αρχαίων αγγείων και των σύχρονων πυξίδων. Έχουν επιλεχθεί με βάση την καλλιτεχνική αξία ή τη σπανιότητα κάποιες από τις σημαντικότερες πυξίδες που διαθέτει η Μεσσηνία που χρονολογούνται από την προϊστορική περίοδο μέχρι και τα ελληνιστικά χρόνια”.

Επίσης η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας σημείωσε ότι “η έκθεση θα υποστηρίξει το ρόλο του Μουσείου και θα αυξήσει και την προσέλευση επισκεπτών στο χώρο του”.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τους δύο καλλιτέχνες η προϊσταμένη είπε ότι “με τον Ηλία Χριστόπουλο έχουμε συνεργαστεί επανειλημμένως είτε σε επίπεδο ατομικής συνεργασίας είτε σε επίπεδο συνεργασίας μέσα από την ομάδα Κεραμέων Ίχνη. Είναι η πρώτη φορά που συνεργαζόμαστε με τον Μάνο Καλαμένιο, ο οποίος δημιουργεί εκτός των συνόρων της πατρίδας μας. Είμαστε εντυπωσιασμένοι από τα έργα και των δύο και είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς”. 

Από την πλευρά του ο Μάνος Καλαμένιος σημείωσε ότι είναι για εκείνον καινούργια και μεγάλη η εμπειρία να εκθέσει έργα του στην Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι πράγματι το επίπεδο της έκθεσης είναι πολύ υψηλό. 

Η Ηλίας Χριστόπουλος είπε για την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων ότι “είναι ένας ανοιχτός άνθρωπος που αγκαλιάζει τα νέα πράγματα και τα βάζει, τα πλαισιώνει μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους, στα μνημεία του τόπου, στα μουσεία”.  

Πρόσθεσε ότι είναι μεγάλη η τιμή για τον ίδιο και τον Μάνο Καλομέλιο που η Εφορεία Αρχαιοτήτων και το Αρχαιολογικό Μουσείο φιλοξενεί τα έργα τους. 

Τέλος ο Ηλίας Χριστόπουλος σημείωσε ότι στην έκθεση “υπάρχει ένας διάλογος, μια συνομιλία των αρχαίων με τις σύγχρονες πυξίδες. Πραγματικά υπάρχει ένας ήσυχος και ωραίος διάλογος έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η έκθεση. Ευχαριστώ θερμά για ό,τι έχουν κάνει και όλους τους εργαζόμενους της Εφορείας γιατί πραγματικά το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό για μένα, σοβαρό, μελετημένο και με κάθε σεβασμό και στα έργα του μουσείου αλλά και στα δικά μας”. 

Σημειώνεται ότι μετά τα εγκαίνια της έκθεσης θα προσφερθεί κέρασμα, γευστικές δημιουργίες του σεφ Γιάννη Κούμανη. 

Στ.Μ. 

 

Μουσειολογικό Σκεπτικό/Κείμενα: Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, Μαρία Τσουλάκου,

Κατερίνα Τζαμουράνη, Αρχαιολόγοι ΕΦΑΜΕΣ. Μεταφράσεις: Αλεξάνδρα

Κωνσταντινίδου, Αρχαιολόγος ΕΦΑΜΕΣ.

Τεχνική επιμέλεια/Υποστήριξη παρουσίασης: Δήμητρα Πίκουλα, Πολιτικός Μηχανικός, Προϊσταμένη Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών ΕΦΑΜΕΣ.

Θάνος Κατάκος, Συντηρητής, Προϊστάμενος Τμήματος Συντήρησης ΕΦΑΜΕΣ, Ηλίας Χριστόπουλος, κεραμίστας. Γιάννης Οικονομόπουλος, εργατοτεχνίτης ΕΦΑΜΕΣ.

Φωτισμοί: Γιώργος Παπανικολάου, ηλεκτρολόγος ΕΦΑΜΕΣ.

Συντήρηση αρχαιολογικού υλικού: Ευγενία Σπάλα, συντηρήτρια ΕΦΑΜΕΣ.

Γραφιστική επιμέλεια/παραγωγή βίντεο: Αναστάσιος Παπαδόγκωνας, γραφίστας ΕΦΑΜΕΣ.

Μουσική βίντεο: Στάθης Γυφτάκης, Διευθυντής Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας.

Σχέδια: Ουρανία Ανδριανοπούλου, Σχεδιάστρια ΕΦΑΜΕΣ