Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012 23:55

Ερωτήματα για την καταδίκη της γυναίκας που «αλεύρωσε» τους πολιτικούς

«ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ»
Αδίκως καταδικάστηκε σε πέντε μήνες φυλακή με αναστολή η γυναίκα που επιχείρησε να «αλευρώσει» τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, κατά τον εορτασμό της Υπαπαντής στην Καλαμάτα, θεωρεί το «Δίκτυο Ενεργών Πολιτών», που επικαλείται ανάλογες περιπτώσεις του παρελθόντος και δεδικασμένα.
Το ερώτημα που γεννάται, λοιπόν, είναι, γιατί η δικαιοσύνη επέδειξε αυτή την αυστηρότητα στη συγκεκριμένη γυναίκα, η οποία είναι δημοτική υπάλληλος στην Καλαμάτα και έχει ασκήσει έφεση.

Σε ανακοίνωση του «Δικτύου» επισημαίνεται ότι, «σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η υπάλληλος του Δήμου κρίνεται ένοχη για απρόκλητη εξύβριση με ενδεχόμενο δόλο. Όμως, υπάρχει σχετική νομολογία του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία, μία πράξη που τελείται εις βάρος δημόσιων προσώπων, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «απρόκλητη» (εφόσον τα δημόσια πρόσωπα, λόγω ακριβώς αυτής τους της ιδιότητας, είναι δυνατόν να προκαλέσουν την εναντίον τους πράξη σε άτομο ή μερίδα πολιτών) και, συνεπώς, αυτή δε διώκεται αυτεπάγγελτα, αλλά προϋποθέτει την κατάθεση μήνυσης».
Η δημοτική παράταξη, της οποίας επικεφαλής είναι ο Σταμάτης Μπεχράκης, θέτει τρία συγκεκριμένα περιστατικά, από τα οποία τονίζει ότι προκύπτει διαφορετική μεταχείριση σε βάρος της δημοτικής υπαλλήλου.
Τα περιστατικά αυτά είναι:
-1ο. Ο ακτιβιστής Στέργιος Πραπαβέσης αφέθηκε ελεύθερος, μετά το επεισόδιο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου εκσφενδόνισε ένα παπούτσι κατά του πρώην πρωθυπουργού, διότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν υπέβαλε έγκληση (δεν ζήτησε δηλαδή την ποινική του δίωξη).
-2ο. Η πολιτική διαμαρτυρία, ακόμα κι αν εκφραστεί με "γιαούρτωμα", παραμένει πολιτική πράξη και δεν μπορεί να διωχθεί αυτεπάγγελτα ως "απρόκλητη έργω εξύβριση". Το "γιαούρτωμα", βέβαια, παραμένει αδίκημα, αλλά χαρακτηρίζεται "απλή έργω εξύβριση", που σημαίνει ότι, για να υπάρξει δίωξη, πρέπει ο υπουργός, ή όποιο άλλο πρόσωπο "λουστεί" το γιαούρτι, να κάνει ο ίδιος μήνυση κατά συγκεκριμένου προσώπου. Ο εισαγγελέας, σίγουρα πια, δεν έχει τέτοιο δικαίωμα. Για το θέμα, έχει βγάλει στις 5 Φλεβάρη 1999 σχετική απόφαση η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Αφορμή, η περίπτωση του συνδικαλιστή Τασόπουλου, που είχε ταλαιπωρηθεί μετά από αυτεπάγγελτη δίωξη του εισαγγελέα, ο οποίος έκρινε ότι ο συνδικαλιστής διέπραξε το αδίκημα της "απρόκλητης έργω εξύβρισης", όταν στην Πάτρα είχε "γιαουρτωθεί" ο υπουργός Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου.
3ο. Την απαλλαγή του 28χρονου παλαιοημερολογίτη Κώστα Πούλιου, ο οποίος είχε επιτεθεί στον τέως αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, έξω από τη Μητρόπολη, και το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών θεώρησε ως «μη γενομένη» την ποινική δίωξη που ασκήθηκε αυτεπαγγέλτως εναντίον του από την Εισαγγελία Πρωτοδικών για το αδίκημα της «απρόκλητης έμπρακτης εξύβρισης». Και τούτο γιατί, κατά την άποψη του δικαστηρίου, για την άσκηση της ποινικής δίωξης θα έπρεπε προηγουμένως να έχει υποβληθεί έγκληση (μήνυση) από τον παθόντα.