Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2020 14:37

Κατάθεση στεφάνου και μήνυμα του δημάρχου για την απελευθέρωση της Καλαμάτας

23 ΜΑΡΤΗ 1821 
Τίμησε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, μέσα στο πλαίσιο που έχουν επιβάλει οι συνθήκες απαγόρευσης των εκδηλώσεων, συναθροίσεων και κυκλοφορίας, την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης, σαν σήμερα πριν από 199 χρόνια. Ο δήμαρχος Καλαμάτας κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο της πλατείας 23ης Μαρτίου και έκανε και μήνυμα για την επέτειο, μη παραλείποντας να υπογραμμίζει ότι και σήμερα αντιμετωπίζουμε έναν εχθρό και μάλιστα αόρατο, τον οποίο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, θα υπερκεράσουμε αρκεί να δείξουμε υπευθυνότητα…

Το μήνυμα του δημάρχου έχει ως εξής: “Συνδημότισσες και συνδημότες, ήταν 23 Μαρτίου 1821 όταν έμπαιναν οι βάσεις για την επιτυχή έκβαση του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Επαναστατημένων Ελλήνων ενάντια στον τουρκικό ζυγό. Σήμερα συμπληρώνονται 199 χρόνια από την ημέρα που οι πρόγονοί μας απελευθέρωσαν την Καλαμάτα, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα προς τους σκλαβωμένους μέχρι τότε Έλληνες, τους Ευρωπαίους και ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο.

Με ομοψυχία, κοινό όραμα και σχέδιο, συνεργασία, θέληση και βαθιά πίστη, οι πρόγονοί  μας απέδειξαν ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Οι Αξίες και τα ιδανικά που πηγάζουν από τον αγώνα του ΄21 παραμένουν διαχρονικά επίκαιρα και αποτελούν οδηγό για όλους εμάς.

Εθνική παρακαταθήκη αποτελεί η «Προειδοποίησις εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς». Το πρώτο πολιτικό και συνάμα διπλωματικό έγγραφο των Επαναστατημένων Ελλήνων, της Μεσσηνιακής Γερουσίας υπό την ηγεσία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, εδώ από  την πόλη της Καλαμάτας.

Θυμόμαστε, τιμούμε, εκφράζουμε το σεβασμό μας στους ήρωες του ΄21.

Η απελευθέρωση της πόλης μας, εκτός από ιστορικό γεγονός, συμβολίζει τον τρόπο με τον οποίο οφείλουμε να ενεργούμε όλοι. Συλλογικά, προτάσσοντας το «εμείς».

Συνδημότισσες και συνδημότες, οι στιγμές που ζούμε δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Η πανδημία του κορωνοϊού, αποτελεί τον αόρατο εχθρό, που όλοι μαζί καλούμαστε να υπερκεράσουμε με υπευθυνότητα. Αντιμετωπίζουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση και οφείλουμε να μείνουμε ψύχραιμοι και πειθαρχημένοι, υπακούοντας τις οδηγίες του κράτους και των ειδικών.

Φίλες και φίλοι, οι φετινοί εορτασμοί για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης μας ματαιώθηκαν, λόγω κορωνοϊού. Για να μπορούμε σε ένα χρόνο να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση όλοι μαζί…

Μένουμε σπίτι.

Μαζί θα τα καταφέρουμε. 

Χρόνια πολλά, Καλή δύναμη σε όλους!

 

Αθανάσιος Βασιλόπουλος

Δήμαρχος Καλαμάτας”.