Σάββατο, 28 Μαρτίου 2020 19:35

Έκτακτη αιμοδοσία με κάθε μέτρο ασφαλείας, κορυφαία πράξη αλληλεγγύης αυτές τις μέρες

Κάθε πολίτης της περιοχής έχει την ευκαιρία να δείξει την αλληλεγγύη, ταυτόχρονα και την υπευθυνότητά του, συμμετέχοντας στην έκτακτη εθελοντική αιμοδοσία που έχει διοργανωθεί με την τήρηση κάθε μέτρου ασφαλείας. Θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 1,2 και 3 Απρίλη στο κατάστημα Cosmos Καλαμάτας, στην κεντρική πλατεία, απέναντι από το μεγάλο συντριβάνι. Οι διοργανωτές και υποστηριχτές της αιμοδοσίας έδωσαν διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου σήμερα, παρουσιάζοντας τον σχεδιασμό που έχει γίνει ώστε να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος μετάδοσης του νέου ιού…

Συγκεκριμένα τη συνέντευξη Τύπου έδωσαν ο εκπρόσωπος των καταστημάτων Cosmos Καλαμάτας Κώστας Βλαχονικολός, η εκπρόσωπος του Τμήματος Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας Γεωργία Κουρή, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος, ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Γιάννης Μπάκας και η εκπρόσωπος του Κέντρου Αποκατάστασης “Διάπλαση” Αλεξάνδρα Καραβασίλη.

Ο Κώστας Βλαχονικολός, από τα καταστήματα Cosmos Καλαμάτας, σημείωσε ότι για την πραγματοποίηση της έκτακτης αιμοδοσίας υπήρξε επικοινωνία και με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και σύμφωνα με τις οδηγίες του, 48 ώρες πριν από την αιμοδοσία θα γίνει απολύμανση του χώρου. Μέσα στο κατάστημα θα βρίσκονται μόνο ο γιατρός του Νοσοκομείου, η νοσηλεύτρια που θα κάνει την αιμοδοσία και πιθανόν μια εθελόντρια του Παραρτήματος Καλαμάτας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. 

Έξω από το κατάστημα, συνέχισε ο κ. Βλαχονικολός, θα στηθεί σκηνή, που θα έχει απολυμανθεί, μέσα στην οποία θα γίνεται η εξέταση των εθελοντών αιμοδοτών. Η διαδικασία αυτή, συνέχισε, θα γίνεται επίσης με την τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας και συγκεκριμένα θα δίδεται στους εθελοντές κουπόνι στο οποίο θα αναγράφεται τι ώρα θα πρέπει να προσέλθουν για την εξέτασή τους και για την καταγραφή των στοιχείων τους, ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός. 

Ο κ. Βλαχονικολός έκανε έκκληση “λόγω της οξείας μείωσης των διαθέσιμων φιαλών αίματος να έρθει ο κόσμος να δώσει αίμα”. Πρόσθεσε επίσης ότι εξαιτίας του φόβου, που δικαιολογημένα νιώθει ο κόσμος, το Τμήμα Αιμοδοσίας έχει φύγει από το Νοσοκομείο και λειτουργεί στο ΚΕΦΙΑΠ, στο παλιό στρατόπεδο. Τέλος τόνισε ότι αυτή την περίοδο είναι πολλοί οι συμπολίτες που έχουν ανάγκη αίμα και πρέπει οι υπόλοιποι να τους στηρίξουμε. 

Η Γεωργία Κουρή, από το Τμήμα Αιμοδοσίας, διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας κατά την έκτακτη αιμοδοσία, υπογραμμίζοντας ότι πάντα η Υπηρεσία της φρόντιζε και φροντίζει ώστε να υπάρχει ασφάλεια, επάρκεια αίματος και προστασία των αιμοδοτών. 

Επέμεινε ότι δεν θα υπάρχει κίνδυνος για τους αιμοδότες, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι θα υπάρχουν αντισηπτικά, μάσκες, γάντια, τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των ανθρώπων. 

Τέλος η κ. Κουρή επαίνεσε τα καταστήματα Cosmos Καλαμάτας για τη διαχρονική συμβολή τους στην αιμοδοσία, σημείωσε ότι όσοι πάνε να προσφέρουν αίμα θα πρέπει να στείλουν μήνυμα στο 13033, πατώντας την επιλογή 1, ενώ όταν θα φύγουν θα πάρουν και βεβαίωση προκειμένου να την επιδείξουν σε περίπτωση που γίνει έλεγχος. Επίσης ανέφερε ότι όποιος έχει και την παραμικρή υπόνοια ότι μπορεί να νοσεί ή να έχει έρθει σε επαφή με νοσούντα, πρέπει να αποσυρθεί προσωρινά από την αιμοδοσία. Το δε τηλέφωνο επικοινωνίας με το Τμήμα Αιμοδοσίας είναι 2721363153, ενώ πληροφορίες παρέχονται και στη σελίδα του Τμήματος στο facebook “Αιμοδοσία Καλαμάτας”. 

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Βαγγέλης Ξυγκώρος, επίσης επαίνεσε την επιχείρηση και την οικογένεια Βλαχονικολός για την πρωτοβουλία, όπως και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην πραγματοποίηση της.

Ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Γιάννης Μπάκας μετέφερε τα συγχαρητήρια του δημάρχου, Θανάση Βασιλόπουλου, για την πρωτοβουλία, ενώ μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η αιμοδοσία είναι ηθικό καθήκον των πολιτών, καθώς και έμπρακτο μήνυμα ζωής και ελπίδας. 

Τέλος η εκπρόσωπος του Κέντρου Αποκατάστασης “Διάπλαση” σημείωσε ότι το Κέντρο έχει αναλάβει το συντονισμό της διαδικασίας και τη γραμματειακή υποστήριξη για την πραγματοποίηση της έκτακτης αιμοδοσίας, όπως επίσης θα διαθέσει ασθενοφόρο και διασώστη. 

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για υποδειγματική πρωτοβουλία, ενώ έκανε έκκληση στους εθελοντές αιμοδότες που έχουν ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό, που έχουν έρθει σε επαφή με ύποπτα κρούσματα, που ενδεχομένως έχουν κάποια συμπτώματα της νόσου να μην προσέλθουν στην αιμοδοσία. Από την άλλη, κάλεσε όλο τον υπόλοιπο κόσμο να δώσει αίμα και να βοηθήσει τους συμπολίτες που χρειάζονται αυτή τη βοήθεια. 

Η διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της εταιρίας Greatway-Βαγγέλης Λαδάς. 

Στ.Μ.