Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020 19:59

“ΑλλάΖΩ Σελίδα” για όλους με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας

“ΜΕ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ” 
Κλειστή λόγω κορονοϊού η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας ταυτόχρονα όμως συνεχίζει να είναι ενεργή και δραστήρια και να φτάνει στο σπίτι μας. Η Δημόσια Βιβλιοθήκη συμμετέχει στο πρόγραμμα “ΑλλάΖΩ Σελίδα”, με δράσεις δημιουργικής απασχόλησης παιδιών. Αυτή την εβδομάδα η δράση του “ΑλλάΖΩ Σελίδα” έχει θέμα “Με σημαία την ελπίδα”...

Η διεύθυνση της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας μας ενημερώνει σχετικά: “Η διακοπή της εξυπηρέτησης του κοινού από τη ΔΚΒ Καλαμάτας σήμανε και τη διακοπή των ποικίλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων που είχαμε προγραμματίσει. Ωστόσο, η σχέση μεταξύ βιβλιοθήκης και σπιτιού είναι αμφίδρομη. Έτσι, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΑλλάΖΩ Σελίδα» που ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στη Βιβλιοθήκη το Μάρτιο «μεταφέρεται» προσωρινά στο σπίτι. Η συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων της βιβλιοθήκης και των μελών της δεν σταματά ποτέ, αντιθέτως ενισχύεται και δυναμώνει με τέτοιες δράσεις. 

Από τη Δευτέρα 30/03/2020 και για έναν μήνα, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας προτείνει στις βιβλιοθήκες μέλη του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών (ΔΕΒ) δύο εργαστήρια για παιδιά την εβδομάδα, με απώτερο σκοπό όλες οι οδηγίες να αποστέλλονται στους χρήστες - μέλη αυτών των βιβλιοθηκών σε ολόκληρη τη χώρα. Πρόκειται για δράσεις δημιουργικής απασχόλησης, με επίκεντρο πάντα το βιβλίο, τις οποίες οι μικροί μας φίλοι (και όχι μόνο) θα μπορούν να τις υλοποιούν στο σπίτι. 

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας, ενεργό μέλος του ΔΕΒ, συμμετέχει και σε αυτή τη δράση.  Όσα μέλη ενδιαφέρονται, μπορούν να εγγραφούν στη δράση επικοινωνώντας με τη Βιβλιοθήκη μέσω email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή τηλεφωνικά στο 2721096818, δίνοντας το όνομά τους, τον αριθμό μέλους τους και την ηλεκτρονική τους διεύθυνση και θα τους αποστέλλεται ηλεκτρονικά το υλικό του κάθε εργαστηρίου. Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων, οι όμορφες δημιουργίες των παιδιών, θα μπορούν να αποστέλλονται στην βιβλιοθήκη και από εκεί να «ταξιδέψουν» σε ολόκληρη τη χώρα με την πολύτιμη βοήθεια των social media.

Στο πρώτο εργαστήριο αυτής της εβδομάδας, «Με σημαία την ελπίδα», προτείνουμε στα παιδιά να δημιουργήσουν ένα λάβαρο, μια σημαία για την ελπίδα, την υγεία, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και να την κρεμάσουν στα μπαλκόνια τους, σε κάθε γειτονιά, κάθε περιοχή, κάθε πόλη. Μια σημαία με ζωγραφιές ή και συνθήματα. Σημαίες που οι γείτονες δίπλα, απέναντι, από πάνω ή από κάτω στα διαμερίσματα, θα τις βλέπουν και θα γεμίζουν αισιοδοξία. Σημαίες που θα μας συντροφεύουν στη στενή θέα που έχουμε αυτές τις μέρες και θα μας κάνουν να χαμογελάμε.

Οι πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουμε αυτές τις μέρες ίσως είναι μια ευκαιρία να αναρωτηθούμε, να αναζητήσουμε, να διερευνήσουμε, να ενημερωθούμε, να προβληματιστούμε και εν τέλει να ταξιδέψουμε μέσα από κάθε μορφής βιβλίο και δράση με συνοδοιπόρους τους δικούς μας αγαπημένους ανθρώπους.

ΑλλάΖΩ Σελίδα για μένα, για σένα, για τον κόσμο, τον πλανήτη, για όλους μας!”.