Παρασκευή, 03 Απριλίου 2020 15:16

Αναζήτηση νέου χώρου για τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΗΝΕΣ ΧΩΡΙΣ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ! 
Λήγει το 2021 το μισθωτήριο συμβόλαιο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, στο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου και ξεκινάει η διαδικασία αναζήτησης και εύρεσης νέου κατάλληλου χώρου, ο οποίος οπωσδήποτε πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερος από τον χώρο στον οποίο στεγάζεται σήμερα η δραστήρια και εξωστρεφής Βιβλιοθήκη του Νομού. Όμως πρέπει να προηγηθεί η αντιμετώπιση μιας σοβαρής εκκρεμότητας, που δεν επιτρέπει να προχωρήσουν και διάφορα άλλα θέματα. Πρόκειται για τον ορισμό του νέου Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης. Η θητεία του προηγούμενου συμβουλίου έληξε στο τέλος του 2019 και ακόμη δεν έχει οριστεί το νέο!...

Η διευθύντρια της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, Νινέτα Σωτηράκη, σε συνέντευξή της στην εκπομπή “Φωνή βοώντος…”, του Σταύρου Μαρτίνου, στο Focus radio 99,6, ανέφερε σχετικά με τη στέγαση της Βιβλιοθήκης: “Το μισθωτήριο συμβόλαιο λήγει το 2021 οπότε σύντομα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες ανεύρεσης νέου κατάλληλου χώρου για μίσθωση. Ενός πολύ μεγαλύτερου χώρου προφανώς, γιατί ο χώρος στον οποίο είμαστε τώρα, στο Πνευματικό Κέντρο, έχει κορεστεί στο 100%, παρότι ο δήμαρχος Καλαμάτας, κ. Βασιλόπουλος, μετά από μια συνάντηση που είχαμε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, είχε την ευγενή καλοσύνη να μας παραχωρήσει επιπλέον χώρο στον ημιώροφο μεταξύ του 4ου και του 5ου ορόφου του Πνευματικού Κέντρου. Αυτός ο χώρος όμως δυστυχώς έχει ζημιές και τα χρήματα που χρειάζονται για να επισκευαστεί δεν συμφέρει να τα επενδύσουμε εκεί, δεδομένου ότι θα φύγουμε μετά από κάποιο χρόνο”. 

Σχετικά με το νέο χώρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης η κ. Σωτηράκη σημείωσε: “Είμαστε σε αναζήτηση νέας στέγης που θα μπορέσει να στεγάσει όλες τις υπηρεσίες τις παρούσες αλλά και αυτές που θέλουμε ακόμη. Σίγουρα θα θέλαμε μεγαλύτερο παιδικό χώρο, σίγουρα θα θέλαμε ξεχωριστό Αναγνωστήριο χωρίς τα βιβλιοστάσια. Θα θέλαμε να έχουμε μια αίθουσα εκδηλώσεων και μια αίθουσα προβολών. Όνειρο μας είναι να έχουμε και μια μεγάλη αίθουσα ρομποτικής, γιατί έχουμε και ένα κονδύλιο εγκεκριμένο ρομποτικής για παιδιά για το επόμενο έτος”.

Έτσι λοιπόν η κ. Σωτηράκη έκανε κάλεσμα σε ιδιώτες να θέσουν υπόψιν της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης το ακίνητό τους αλλά και σε δημόσιους φορείς που θα θέλανε ενδεχομένως να παραχωρήσουν κάποιο ακίνητο. 

Πάντως, πρόσθεσε η διευθύντρια της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, το άμεσο και μεγάλο πρόβλημα είναι ότι “δεν έχουμε Εφορευτικό Συμβούλιο. Περιμένουμε από το υπουργείο Παιδείας να ορίσει νέο. Μέχρι τότε τα χέρια μας είναι δεμένα, δεν μπορούμε να κάνουμε καμία δαπάνη, ουσιαστικά λιμνάζει ο προϋπολογισμός μας, λιμνάζει η αναπτυξιακή μας δραστηριοτητα οπότε μέχρι το υπουργείο να μας ορίσει νέα Εφορευτικό Συμβούλιο είμαστε δυστυχώς καταδικασμένοι να περιμένουμε τις εξελίξεις”.