Τρίτη, 26 Μαϊος 2020 15:39

Θα έρθει και σε Καλαμάτα και Αρχαία Μεσσήνη ο θεσμός “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός”

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΛΙΝΑΣ ΜΕΝΔΩΝΗ 
Συναυλία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τον Καλαματιανό διεθνούς φήμης βαρύτονο Δημήτρη Πλατανιά στο κάστρο της Καλαμάτας, καθώς και συναυλία του φωνητικού συνόλου ΜεῙΖοΝ στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσηνίας, περιλαμβάνει για την περιοχή μας ο θεσμός “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός”, το οποίο παρουσίασε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη…

Η υπουργός ανέφερε ότι με το νέο θεσμό “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” το υπουργείο Πολιτισμού επιχειρεί να «διακτινίσει» τον σύγχρονο πολιτισμό με δράσεις μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους και τους ανοιχτούς χώρους των μουσείων, ενεργοποιώντας τους εποπτευόμενους φορείς του κι εκείνοι με τη σειρά τους τις συνεργασίες από την ελεύθερη αγορά του σύγχρονου πολιτισμού που ίσως πληγεί ακόμα περισσότερο από το φθινόπωρο λόγω του κορονοϊού.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του νέου θεσμού θα ξεκινήσει στις 18 Ιούλη και η πρώτη του φάση θα ολοκληρωθεί στο τέλος Σεπτέμβρη. 

Η υπουργός ανακοίνωσε 251 παραστάσεις σε 111 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε 38 περιφερειακές ενότητες και σε συνεργασία με τις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων. Πρόκειται για 55 παραγωγές που σχεδίασαν το Εθνικό Θέατρο, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής,το ΚΘΒΕ, το ΜοMus, η ΚΟΑ.

Συνολικά, το κόστος των δράσεων που εξαγγέλθηκαν και θα πραγματοποιηθούν από 18 Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου, “ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό και θα διαμορφωθούν ανά φορέα στην διάρκεια της πραγματοποίησης των εκδηλώσεων” είπε η Λίνα Μενδώνη.

Η συναυλία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τον Δημήτρη Πλατανιά στο Κάστρο της Καλαμάτας θα γίνει στις 9 Σεπτέμβρη. Θα είναι “ένα ρεσιτάλ του βαρύτονου Δημήτρη Πλατανιά αλλά και ένα περιοδεύον αφιέρωμα στον «πατέρα» της ελληνικής οπερέτας, Θεόφραστο Σακελλαρίδη που φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από το θάνατό του, παρουσιάζοντας τις οπερέτες Θέλω να δω τον Πάπα (1920) και Χαλιμά (1926)”.

Σε ό,τι αφορά τη συναυλία στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης, θα γίνει από το ανδρικό φωνητικό σύνολο ΜεῙΖοΝ που δημιουργήθηκε το 2018 από τον Αγαθάγγελο Γεωργακάτο, αποτελείται από κορυφαίους Έλληνες λυρικούς τραγουδιστές και παρουσιάζει στους φίλους της χορωδιακής μουσικής a cappella πολυφωνικά έργα του 20ού και 21ου αιώνα.