Πέμπτη, 28 Μαϊος 2020 09:48

“Έγκληματική διαχείριση” των σκουπιδιών στη Μαραθόλακκα, μόνη λύση η διαλογή στην πηγή

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 
Η διαχείριση των απορριμμάτων, όπως γίνεται στη Μαραθόλακκα του Ταϋγέτου, είναι εγκληματική, υποστηρίζει η Περιβαλλοντική-Πολιτιστική Ένωση Μεσσηνίας, η οποία επισκέφθηκε την περιοχή και καταγράφει τις διαπιστώσεις της…

Η Περιβαλλοντική-Πολιτιστική Ένωση τονίζει ότι δεν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι, ότι είναι σοβαρός ο κίνδυνος φωτιάς, ενώ εκφράζει κατηγορηματικά την αντίθεσή της τόσο στην τοποθέτηση σκουπιδοδεματίων επάνω στην αποκατεστημένη “παλιά” Μαραθόλακκα, όσο και στη επέκταση της “νέας” Μαραθόλακκας για την τοποθέτηση σκουπιδοδεματίων. Μοναδική λύση, υπογραμμίζει η Περιβαλλοντική-Πολιτιστική Ένωση, είναι η διαλογή στην πηγή, ώστε να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων που οδηγούνται στη Μαραθόλακκα. 

Οι διαπιστώσεις της Ένωσης από την επίσκεψη στη Μαραθόλακκα είναι οι εξής: 

“Ένα έγκλημα που συντελείται εδώ και πολλά χρόνια στη ‘Μαραθόλακκα’ με τις ευλογίες και την ανοχή της πολιτείας σε βάρος του περιβάλλοντος και των πολιτών που ζουν, αναπνέουν, υδρεύονται και  καλλιεργούν σε ένα δηλητηριασμένο από τα απορρίμματα υδροφόρο ορίζοντα, τη ίδια  στιγμή μάλιστα που επιβαρύνονται με υπέρογκα δημοτικά τέλη συντηρώντας μια εγκληματική διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου τους. Η σωστή ενημέρωση των πολιτών  είναι το πρώτο βήμα για την κατανόηση του μεγέθους και της σοβαρότητας του προβλήματος ώστε να ακολουθήσει εν συνεχεία η ενεργοποίηση τους με στόχο την  εύρεση και εφαρμογή αποτελεσματικών και επωφελών για το κοινωνικό σύνολο προτάσεων διαχείρισης . 

Οι εικόνες είναι σοκαριστικές. 

 

Εικόνα 1. Η υγειονομική ταφή των απορριμμάτων έχει απαγορευτεί για το λόγο αυτό η περιοχή της Μαραθόλακκας έχει χαρακτηριστεί ως ΣΜΑ δηλαδή ως χώρος προσωρινής εναπόθεσης και όχι υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων. Χιλιάδες τόνοι σύμμεικτων σκουπιδιών δηλαδή σκουπιδιών στα οποία έχει γίνει μια ‘άνευ ουσίας’ διαλογή και όχι ουσιαστική διαλογή στην πηγή, όπως θα έπρεπε, ‘δεματοποιούνται’ δηλαδή συμπιέζονται σε μπάλες υπό περίβλημα δεμάτων και εναποτίθενται κατά χιλιάδες στον εν λόγω χώρο, με το πρόσχημα ότι θα μεταφερθούν στο μέλλον για ταφή.

Εικόνα 2. Οι μπάλες αυτές εναποτίθενται κατά χιλιάδες η μία πάνω στην άλλη δημιουργώντας βουνά σκουπιδιών, τα οποία εκτός του ότι είναι αδύνατο και ασύμφορο να μεταφερθούν στο μέλλον, διασπώνται δηλαδή ανοίγουν (αν δεν έχουν ανοίξει ήδη κατά τη μεταφορά τους από τον εκφορτωτή ακριβώς μετά τη δεματοποίηση ή από τα ζώα) μετά από σύντομο χρονικό διάστημα καθώς το μεγάλο οργανικό φορτίο που περιέχουν με τη θερμοκρασία αναπτύσσει ζυμώσεις, αφήνοντας τα σκουπίδια εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες να δηλητηριάζουν το υπέδαφος, το νερό  και την ατμόσφαιρα ανεπανόρθωτα.

Εικόνα 3. Όλες οι μπάλες  βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση με τα σκουπίδια ουσιαστικά εκτεθειμένα ενώ οι πολίτες πληρώνουν δημοτικά τέλη για την υποτιθέμενη διαχείρισή τους. Είναι προφανές ότι κανένας περιβαλλοντικός όρος δεν τηρείται.

 

Εικόνες 4,5,6. Τα σκουπίδια και τα στραγγίδια καταλήγουν στις όμορες πλαγιές  και χαντάκια μολύνοντας όχι μόνο τη συγκεκριμένη περιοχή αλλά και  το υπέδαφος, τα νερά (όπως τα νερά του Νέδοντα) και εν συνεχεία τη θάλασσα, με επιπτώσεις τόσο στην ατμόσφαιρα, το νερό που ποτίζουμε και  το έδαφος που καλλιεργούμε.

Εικόνες 7,8. Η υποτιθέμενη διαλογή των σκουπιδιών γίνεται από αυτό το μηχάνημα διαλογής το οποίο  είναι ανεπαρκές και ακατάλληλο για την όποια διαλογή, με αποτέλεσμα ο μεγαλύτερος όγκος σκουπιδιών να δεματοποιείται περιέχοντας σύμμεικτο υλικό. Ουδεμία ουσιαστική διαλογή δεν γίνεται, ενώ τα σκουπίδια από τα απορριμματοφόρα αδειάζονται απευθείας στο έδαφος.  

Εικόνα 9. Η παλαιά χωματερή που αποκαταστάθηκε πριν λίγα χρόνια ήδη παρουσιάζει εμφανή σημάδια διάβρωσης. 

Εικόνες 10, 11. Το οργανικό ‘κομπόστ’ το οποίο προκύπτει από την ‘υποτιθέμενη’ διαλογή είναι τόσο κακής ποιότητας (με γυμνό μάτι μπορεί να διακρίνει ο οποιοσδήποτε ότι είναι γεμάτο από κομμάτια πλαστικού και γυαλιού, δηλαδή θρυμματισμένα σύμμεικτα σκουπίδια και επουδενί κομπόστ) ώστε οποιαδήποτε χρήση του σε καλλιέργεια καθίσταται αδύνατη. 

Η πόλη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Υφίσταται κίνδυνος φωτιάς από το εκτεθειμένο πλαστικό και γυαλί ενώ  οι χιλιάδες μπάλες δεματοποιημένων σκουπιδιών που εναποτίθενται κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.

Η επιλογή, τα σκουπίδια να εναποτεθούν στην παλαιά αποκατεστημένη χωματερή που ήδη εμφανίζει σημάδια διάβρωσης θα ήταν όλως παράνομη και εγκληματική. 

Από την άλλη, η σκέψη  επέκτασής της χωματερής σε παρακείμενη έκταση, που πιθανότατα είναι δασική, θα είχε αναμφισβήτητα τα ίδια ζοφερά αποτελέσματα, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτραπεί, τη στιγμή μάλιστα που οι δημότες πληρώνουν τσουχτερά τέλη για μια ανύπαρκτη διαλογή και διαχείριση. Αν γινόταν σωστή διαχείριση, με τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, η κατάσταση θα ήταν διαφορετική, η ρύπανση θα ήταν πολύ μικρότερη ενώ ο όγκος των σωρευμένων σκουπιδιών σε δεματοποιητές πολύ μικρότερος. Τούτη την ύστατη στιγμή, πρέπει όλοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων αναφορικά με την προσωρινή διαχείριση των σκουπιδιών έως ότου λυθεί οριστικά και αποτελεσματικά το φλέγον αυτό ζήτημα. 

Η μοναδική φιλική προς το περιβάλλον επιλογή  είναι η ‘διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή’. Αυτό θα επιτευχθεί, εφόσον οι δήμοι  υιοθετήσουν και εφαρμόσουν συστηματικά τη διαδικασία της ανακύκλωσης των απορριμμάτων τους, ξεκινώντας από την σωστή πληροφόρηση και εξοικείωση των πολιτών με την ιδέα της ανακύκλωσης και κομποστοποίησης των βιοαποβλήτων και εγκαθιστώντας  εν συνεχεία τον αντίστοιχο εξοπλισμό.

Οι μελλοντικές παρεμβάσεις μας θα επικεντρωθούν σε προτάσεις στοχευμένες στη διαλογή στην πηγή και στην ανακύκλωση των απορριμμάτων σε ποσοστό 80/100, όπως γίνεται σε όλα τα σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη και σύμφωνα με τις επιταγές της Ε.Ε. Δυστυχώς, η Χώρα μας παρανομώντας διαρκώς αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων έρχεται αντιμέτωπη σωρεία προστίμων από την ΕΕ . 

 

Η Περιβαλλοντική – Πολιτιστική Ένωση Μεσσηνίας”