Πέμπτη, 28 Μαϊος 2020 21:36

Μονοπάτια Αλαγονίας: Γιατί η ζωή είναι ωραία!

Σε ένα ορεινό και ιστορικό χωριό, που σε κάθε σημείο κελαρύζει το νερό, τι πιο φυσικό από το να γοητευτεί ο επισκέπτης. Και ακόμη περισσότερο ο κουρασμένος από την καραντίνα και τους άλλους περιορισμούς επισκέπτης. Ο λόγος για την Αλαγονία, που με την αγάπη, την ακούραστη προσπάθεια, τη δημιουργικότητα των ανθρώπων της γίνεται ακόμη πιο ελκυστική και γοητευτική. Οι άνθρωποι της Αλαγονίας έχουν ξεκινήσει ένα εντυπωσιακό έργο που σε λίγο καιρό ολοκληρώνεται. Τον καθαρισμό και την ανάδειξη μονοπατιών, τα οποία είναι σχεδόν έτοιμα να υποδεχτούν μικρούς και μεγάλους σε έναν κόσμο γαλήνης και ομορφιάς που σου υπενθυμίζει πόσο ωραία είναι η ζωή…

Αυτή η πρωτοβουλία ομάδας κατοίκων της Αλαγονίας, στηρίζεται από την Κοινότητα και τον πρόεδρό της, Γιώργο Καζάκο και από τον Πολιτιστικό Σύλλογο και τον “πρωτομάστορα” πρόεδρό της, Αντώνη Καζάκο. 

Αυτό που κάνουν οι Αλαγόνιοι είναι και ένα μάθημα απέναντι στην απογοήτευση. Οι καταστροφές, πέρσι, από τις κατολισθήσεις, κινητοποίησαν τους δημιουργικούς ανθρώπους του χωριού. Αντί να μείνουν παρατηρητές του συνεχιζόμενου μαρασμού ανέλαβαν δράση και από Σαββατοκύριακο σε Σαββατοκύριακο, που γίνονται οι εργασίες, φτιάχνεται και κάτι καινούργιο στην Αλαγονία. 

Στο μονοπάτι που έχει καθαριστεί και αναδειχτεί αυτό το διάστημα μπορεί να μπει ο επισκέπτης από διάφορα σημεία. Ένα από αυτά είναι από την πλατεία της Αλαγονίας. Υπάρχει και σήμανση που οδηγεί στου “Νίκα τη βρύση” και μετά σε έναν πανέμορφο καταρράκτη. Το νερό πέφτει από έναν μεγάλο βράχο και μπορεί από κάτω να δροσιστεί όποιος δεν θέλει να χάσει αυτή την εμπειρία. 

Για να φτάσει ο περιπατητής σε αυτά τα σημεία υπήρχε μονοπάτι παλιότερα. Όμως σε κάποια σημεία του καταπλακώθηκε από τις περσινές κατολισθήσεις. Για να διανοιχτεί λοιπόν και πάλι, οι εθελοντές της Αλαγονίας χρειάστηκε να δουλέψουν πολύ. Και το αποτέλεσμα της δουλειάς είναι εξαιρετικό. Έφτιαξαν σκαλιά με κορμούς δέντρων, κάγκελα με μικρότερους κορμούς. 

Στην περιοχή του καταρράκτη έχει φτιαχτεί και μια υπέροχη δασική παιδική χαρά! Κορμοί πεσμένων δέντρων και μεγάλα κλαριά αξιοποιήθηκαν για να φτιαχτεί ένα “αεροπλανάκι” ή μια τραμπάλα. Έχουν φτιαχτεί και σημεία για πικ νικ. 

Επίσης, πάντα με υλικά από το δάσος, έχουν φτιαχτεί πολλά ξύλινα γεφύρια και ο περιπατητής απολαμβάνει τη διαδρομή περπατώντας δίπλα στο ποτάμι και πάνω απ’ αυτό. 

Στο μονοπάτι μπορεί να μπει κάποιος και από το “Μαχαλιώτικο γεφύρι”, που βρίσκεται στη διαδρομή μεταξύ Αλαγονίας και Μαχαλά. Με το που μπαίνεις στο μονοπάτι συναντάς τον πρώτο εντυπωσιακό μεγάλο καταρράκτη.  Συνεχίζεις την πορεία και φτάνεις στον επόμενο καταρράκτη, κοντά στου “Νίκα τη βρύση”, περνάς τη δασική παιδική χαρά και διασχίζεις τοποθεσίες όπως το Κολάτσι, τη Νεροτριβή, τα Κοτρόνια. Ακολουθεί το Διπόταμο. Και εκεί υπάρχει ένας ακόμη καταρράκτης. Στο σημείο που χύνεται το νερό έχει διαμορφωθεί ένας υπέροχος χώρος, όπου μπορεί ο πεζοπόρος να δροσιστεί. Κοντά στο τέλος της διαδρομής είναι ο Κόλυμπας, μια μικρή λίμνη, μέχρι που φτάνεις στο Αγροκήπιο και το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. 

Η επιστροφή στην Αλαγονία μπορεί να γίνει από το παλιό καλντερίμι της Κάτω Μεριάς, την ιστορική διαδρομή που συνέδεε το χωριό με την Καλαμάτα. Από το καλντερίμι αυτό θα δει ο πεζοπόρος πόσο ζωντανό συνεχίζει να είναι το χωριό, αντικρίζοντας τους περιποιημένους καλοκαιρινούς κήπους, τη βρύση και τις ιστορικές εκκλησίες. 

Η διαδρομή είναι βατή για όλους. Και για μικρά παιδιά,  που μόνο σε κάποια σημεία θα χρειαστεί να τα καθοδηγήσουν οι μεγαλύτεροι. 

Όταν οι πεζοπόροι επιστρέψουν στην Αλαγονία, έχουν επιλογή να μείνουν και άλλο στο χωριό. Μπορούν να πάνε για φαγητό, προσεγμένο και με ντόπια υλικά, στα “Ξύλινα Αλαγονίας”, που ανοίγουν ξανά, μετά τους περιορισμούς λόγω κορονοϊού, την 1η Ιούνη. Και αν δεν πεινούν γιατί θα έχουν κάνει πικ νικ στο ποτάμι, μπορούν στο μπαλκόνι του ξενώνα με την υπέροχη ορεινή θέα να πιουν το αναψυκτικό ή τον καφέ τους. 

Όπως μας είπαν οι εθελοντές, “σύντομα θα ανακοινωθούν και οι συνεργασίες με όλους τους ορειβατικούς και πεζοπορικούς συλλόγους της Μεσσηνίας και  άλλων περιοχών της Ελλάδας,  καθώς και ένα  καλοκαιρινό πρόγραμμα του Πολιτιστικού Συλλόγου, όπου θα περιλαμβάνει ομαδικές – εκπαιδευτικές «ξεναγήσεις» για ομάδες γονέων και παιδιών και σειρά εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους,  που θα πραγματοποιηθούν σε διάφορα σημεία του μονοπατιού. Αξίζει να σημειωθεί πως όλα αυτά τα χρόνια υπάρχει η διακριτική συνεργασία όλων των φορέων με το πρόγραμμα «Εκπαιδευτικός Δρυμός Ταϋγέτου», που συντονίζει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας. Ένα πρόγραμμα που, χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο, συνεισφέρει στη συνεργασία των ενδιαφερομένων θεσμικών φορέων στην ανάδειξη της εκπαιδευτικής αξίας του Ταϋγέτου”.

Στ.Μ.