Παρασκευή, 29 Μαϊος 2020 09:10

Παρά τις ανασφάλειες υπουργείο και Δήμος οριστικοποιούν τη διεξαγωγή του 26ου Φεστιβάλ Χορού

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΦΑΡΙΣ 
Θυμίζει λίγο την ιστορία με τις μάσκες για τον κορονοϊό η υπόθεση πραγματοποίησης του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας…

Ενώ στην πρώτη φάση της πανδημίας η σύσταση προς τον γενικό πληθυσμό ήταν να μην φοράει μάσκα γιατί δίνει την ψευδαίσθηση της ασφάλειας, έτσι και με το Φεστιβάλ Χορού μέχρι πριν λίγες ημέρες η άποψη ήταν ή να πραγματοποιηθεί κανονικά μετά τα μέσα Ιούλη ή να ακυρωθεί για φέτος. Τελικά η σύσταση για τις μάσκες άλλαξε, δεν κατηγορούνται πια ότι δίνουν την ψευδαίσθηση της ασφάλειας. Το ίδιο άλλαξε και η θέση του Δήμου για το Φεστιβάλ, πρέπει δηλαδή να πραγματοποιηθεί οπωσδήποτε. Έστω και αν δεν μπορέσουν να έρθουν όλες οι ομάδες από το εξωτερικό. Έστω και αν δεν μπορέσουν να έρθουν σπουδαστές του χορού. Έστω και με περιορισμούς στον αριθμό των θεατών των παραστάσεων.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Λίντα Καπετανέα, ήταν η μόνη που από την αρχή έλεγε ότι το Φεστιβάλ πρέπει να γίνει, έστω και μετά τον Ιούλη και με περικοπές στο πρόγραμμά του. Είχε πει χαρακτηριστικά ότι το Φεστιβάλ μπορεί να γίνει ακόμη και μόνο με τις ελληνικές ομάδες χορού, υπογραμμίζοντας ότι δεν υστερούν σε κάτι από τις ξένες. Όμως το Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις στη συζήτηση του θέματος στο Διοικητικό Συμβούλιο είχε εκφράσει την άποψη ότι είναι προτιμότερο να μην γίνει το Φεστιβάλ εάν πρόκειται να περικοπεί το πρόγραμμά του, γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει το κύρος που έχει κατακτήσει σε διεθνές επίπεδο. 

Τώρα η δημοτική αρχή λέει ότι το Φεστιβάλ πρέπει να γίνει. Έστω και την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.

Ο λόγος που η άποψη της δημοτικής αρχής άλλαξε, σαν την άποψη της επιτροπής του νέου κορονοϊού για τις μάσκες, αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα, στη μιάμιση μετά το μεσημέρι, που συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει για την τροποποίηση του προϋπολογισμού του Φεστιβάλ. Ο προϋπολογισμός που έχει ψηφιστεί προβλέπει ότι το κόστος της διοργάνωσης θα ανέλθει στα 600.000 ευρώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένεται να αποφασίσει τον περιορισμό του κόστους, όχι όμως σε μεγάλο ποσοστό. Το ερώτημα που δημιουργείται είναι εάν σε περίοδο σοβαρής ανασφάλειας και νέας κρίσης τεκμηριώνεται επαρκώς η σκοπιμότητα αυτής της μεγάλης δαπάνης. 

Φαίνεται πάντως ότι θερμά υπέρ της πραγματοποίησης του Φεστιβάλ είναι και το υπουργείο Πολιτισμού. Και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι διαθέτει πρόσθετη επιχορήγηση 50.000 ευρώ, στις 400.000 ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί από την περίοδο που υπουργός Εσωτερικών ήταν ο Αλέξης Χαρίτσης. 

Για το Φεστιβάλ είχαν συνεργασία χθες ο δήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος, με τον πρόεδρο της Φάρις, Παντελή Δρούγα και την καλλιτεχνική διευθύντρια της διοργάνωσης, Λίντα Καπετανέα. Ο Δήμος εξέδωσε μετά τη σύσκεψη την εξής ανακοίνωση: “Η διεξαγωγή του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί μετά την υγειονομική κρίση, απασχόλησαν μία ακόμα συνάντηση του Δημάρχου, με τον Πρόεδρο και στελέχη της Κ.Ε. Φάρις, παρουσία της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Φεστιβάλ, Λ. Καπετανέα.

Σημειώνεται, ότι η χρηματοδότηση των 400.000 € ενισχύεται με ποσό της τάξεως των 50.000 € από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ωστόσο ο προϋπολογισμός του Φεστιβάλ θα προσαρμοστεί στα δεδομένα της εποχής και θα είναι μικρότερος σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη.

Όσον αφορά το χρόνο διεξαγωγής του Φεστιβάλ, οι συζητήσεις συνεχίζονται και ως πιθανή περίοδος εξετάζεται η τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, αμέσως μετά το Φεστιβάλ Αθηνών.

Σε κάθε περίπτωση, πρόθεση του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής είναι η διεξαγωγή ενός Φεστιβάλ υψηλού επιπέδου όπως αρμόζει στην ιστορία του θεσμού”.

Στ.Μ.